Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 8 oct 2010 - Anul XV, nr. 237 (4528)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Investigaţii

Cazul şoferilor cu certificat de handicap, preluat la cercetare de Poliţie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Codurile numerice personale (CNP) şi numele celor 283 de suceveni identificaţi că deţin atât permis de conducere, cât şi certificat de handicap grav sau accentuat pentru afecţiuni oculare au fost transmise, ieri, Inspectoratului Judeţean de Poliţie, de către prefectul de Suceava, Sorin Arcadie Popescu.

În perioada următoare, poliţiştii vor verifica fiecare caz în parte pentru a vedea în ce circumstanţe au fost obţinute cele două documente - permis de conducere şi certificat de persoană cu handicap oftalmic, teoretic incompatibile.

Investigaţiile poliţiştilor vor începe cu persoanele tinere, respectiv şapte suceveni cu vârste între 18 şi 30 de ani, şi vor continua cu celelalte categorii de vârstă pentru a descoperi succesiunea obţinerii celor două documente.

Verificările solicitate de prefect au mai scos la iveală şi faptul că în două dintre cele 283 de cazuri, la acelaşi CNP corespund două nume, unul pe permisul de conducere şi altul pe certificatul de persoană cu handicap. Sunt căutate, de asemenea, şi numele medicilor oftalmologi care au atestat că o persoană cu handicap oftalmic grav sau accentuat este aptă să obţină permis de conducere auto.

Potrivit Ordinului nr. 1162/2010 al ministrului Sănătăţii pentru aprobarea normelor minime privind aptitudinile fizice şi mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul, permisul poate fi acordat „în condiţii excepţionale” atunci când standardele de câmp vizual şi de acuitate vizuală nu pot fi respectate, dar pentru aceasta candidaţii la obţinerea permisului trebuie să se supună unui examen medical efectuat de o unitate de asistenţă medicală autorizată pentru a demonstra că funcţia vizuală nu este afectată şi în alte moduri.

 

Dacă un şofer îşi pierde un ochi, nu mai poate conduce minimum şase luni

Ordinul limitează la opt numărul maxim al dioptriilor pe care le pot avea conducătorii auto şi fixează la 0,5 acuitatea vizuală cu lentile de corecţie, faţă de 0,6, cât prevedea vechea reglementare din 2003.

Pierderea unui ochi echivalează cu interdicţia de a mai conduce timp de şase luni şi în cazul şoferilor amatori, nu doar în cel al profesioniştilor, cum era anterior, după care se cere avizul oftalmologilor.

Certificatul de handicap grav sau accentuat se acordă pentru afecţiuni precum orbire, cataractă fără posibilităţi terapeutice, glaucom, deficienţă vizuală accentuată. Prin urmare, în condiţii normale ar fi dificil ca o persoană să fie certificată concomitent cu handicap vizual grav şi drept aptă să conducă un vehicul.

Din datele rezultate în urma controlului încrucişat ordonat de prefectul Sorin Arcadie Popescu, între Direcţia de Asistenţa Socială a judeţului Suceava şi Serviciul Permise Auto, 283 de suceveni se află în această situaţie. Şapte dintre ei au vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani, 36 au între 30 şi 50 de ani, 166 de persoane au între 60 şi 70 de ani, iar 74 de persoane au peste 70 de ani. Unul dintre posesorii de permis şi de certificat de handicap incompatibil cu şofatul are 83 de ani.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cazul şoferilor cu certificat de handicap, preluat la cercetare de Poliţie.
 Vizualizări articol: 2192 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 7 voturi
Cazul şoferilor cu certificat de handicap, preluat la cercetare de Poliţie5.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei