Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 8 oct 2010 - Anul XV, nr. 237 (4528)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Catalin MIHULEAC

Cătălin MIHULEAC


Cuvântările lui Băsescu sunt ca un vin de regiune

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Faptul că hrana ne-a acaparat total gândurile, vărsându-se pe de lături şi umplându-ne vocabularul de zi cu zi, în mod sigur e o moştenire de pe vremea comunismului, când făceam coadă la unt, la ulei, la adidaşi de porc, la tacâmuri de găină şi la multe altele care luau calea flămândă a stomacului. N-are niciun sens să negăm că, la fiecare frază, azi facem trimiteri spre oalele cu crăpelniţă, de unde ne alimentăm consistent cu figuri de stil. De exemplu, dacă ochim o slujbă mai acătării, spunem că-n acel loc de muncă „se mănâncă o pâine mai bună” sau „o pâine mai albă”, cu toate că s-a dovedit că pâinea albă e la fel de sănătoasă ca şoricioaica. Dacă cineva e specialist într-un domeniu - să zicem în teatru, în dans, în politică ori în handbal - îl caracterizăm ca pe o persoană care „mănâncă teatru pe pâine”, „mănâncă dans pe pâine”, „politică pe pâine” ori „handbal pe pâine”.

O limuzină impresionantă, demnă de toată lauda, o descriem ca întinzându-se la drum „ca untul pe pâine”; iar pe o domnişoară dulcică, lucrată în filigranul cel mai minuţios, o ridicăm în slăvile admiraţiei, exclamând: „Dac-o vezi, îţi vine s-o mănânci!”, deşi poate că alt verb ar fi mai potrivit, în locul lui „a mânca”. Şi-n sectorul biznisului comparaţiile culinare s-au instalat confortabil: un bun amic, încercând să-mi descrie ultima lui afacere, mi-a şoptit, cu gura apă: „Friptura e imensă, mâncăm cu toţii din ea!”

Totuşi, ca bun român, un lucru mă întristează: că de o atenţie similară nu se bucură şi băutura, copilul de suflet al mâncării, fără de care procesul de alunecare pe gât este, după cum se ştie, anevoios, uneori chiar imposibil. De ce nu spunem despre paginile lui Mircea Cărtărescu, marele fotomodel literar, că sunt tulburătoare ca un coniac fin sau măcar ca o tescovină; de ce nu spunem despre Marius Lăcătuş că „bea fotbal cu votcă” sau despre Irinel Columbeanu că îşi cumpără en-gros fete cu „buze de şliboviţă”? De ce nu spunem că spiciurile injectate de ură ale lui  Băsescu sunt „de calitatea unui vin de regiune”, cu struguri culeşi de pe Dealurile Chimiei, cum li se spune vinurilor făcute din chimicale?

Am dreptate când spun că băuturii i se confiscă unul din drepturile democratice fundamentale?

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cuvântările lui Băsescu sunt ca un vin de regiune.
 Vizualizări articol: 763 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Cuvântările lui Băsescu sunt ca un vin de regiune5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei