Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 7 oct 2010 - Anul XV, nr. 236 (4527)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Hossu: Rediscutarea doar a articolului 53 din legea pensiilor, un mic progres, complet insuficient

Joi, 7 Octombrie 2010 (16:18:29)

Preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că rediscutarea doar a articolului referitor la vârsta de pensionare a femeilor este un mic progres, complet insuficient care nu rezolvă problemele pensionarilor, astfel că sindicatele vor continua lupta pentru modificare.

"Ceea ce a făcut preşedintele Băsescu este un mic progres, însă complet insuficient, care nu rezolvă problemele legate de desfiinţarea grupelor deosebite de muncă, creşterea vârstei de pensionare şi pentru bărbaţi la 65 de ani şi modul de calcul al pensiilor în funcţie de inflaţie", a precizat Hossu.

Liderul "Cartel Alfa" a subliniat faptul că motivul retrimiterii legii la Parlament este "uşor contestabil" de către prevederile Uniunii Europene, potrivit cărora vârsta de pensionare ar trebui să fie egală şi pentru femei şi pentru bărbaţi.

"Preşedintele putea să specifice introducerea unor articole suplimentare prin care să se spună că femeile au o reducere la vârsta de pensionare în funcţie de numărul de copii pe care îi au, ca şi în alte ţări europene", a spus Hossu.

Preşedintele "Cartel Alfa" a adăugat că gestul preşedintelui este "doar o aparenţă de responsabilitate socială", care nu rezolvă problemele pensionarilor.

Hossu a precizat că sindicatele vor lupta în continuare pentru introducerea unor amendamente în lege pentru modificarea în sensul dorit de actualii angajaţi, viitorii pensionari.

Liderul sindical s-a arătat dezamăgit că preşedintele Traian Băsescu, "tulburat probabil de problemele personale" nu şi-a citit toată corespondenţa, pentru că nu a reuşit să parcurgă scrisoarea celor cinci confederaţii sindicale trimisă joi dimineaţa, cu privire la dezacordul la trei puncte din proiectul legii pensiilor.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că retrimite Parlamentului Legea sistemului unitar de pensii publice, solicitând stabilirea vârstei standard de pensionare la 63 de ani pentru femei.

El a spus însă că la nivelul Administraţiei prezidenţiale a fost analizată legea, iat la articolul 53 alineatul 1 a constatat că se instituie vârsta standard de pensionare la femei şi bărbaţi la 65 de ani.

"Sunt un susţinător fără rezerve al egalităţii de şanse, dar şi al egalităţii de tratament între femei şi bărbaţi", a adăugat şeful statului.

Preşedintele Băsescu a precizat, însă, că nu poate să nu analizeze realităţile socio-economice şi să constate că femeile au o situaţie mult mai grea decât bărbaţii.

El a menţionat că, de altfel, şi legea trimisă la promulgare, la articolul 57 alineatul 4 şi la articolul 60 alineatul 2, instituie diferenţe de tratament între femei şi bărbaţi, dând ca exemplu faptul că la balerini şi la militari stabileşte vârste diferite de pensionare între femei şi bărbaţi.

Sindicatele au trimis, joi, scrisoarea prin care îi cer preşedintelui Băsescu să nu promulge Legea pensiilor, precizând că acest act confiscă românilor dreptul la pensie şi la o viaţă decentă la sfârşitul carierei profesionale.

Vicepreşedintele "Cartel Alfa", Petru Dandea, a precizat, joi, într-o conferinţă de presă, că noua lege a pensiilor votată prin fraudă în Parlament elimină condiţiile deosebite de muncă, ceea ce înseamnă o creştere bruscă a vârstei de pensionare cu cinci ani pentru salariaţii care au lucrat în condiţii grele.

"Cel mai mare pericol pentru această categorie socială este că aceşti angajaţi au o speranţă de viaţă mai mică decât media naţională respectiv 51-52 de ani, iar a muta vârsta de pensionare pentru ei la 55 de ani, înseamnă a le lua dreptul la pensie", a spus Dandea.

Cele cinci confederaţii sindicale solicită preşedintelui în scrisoarea trimisă, joi, să nu promulge legea pensiilor pentru că forma votată de Parlament are prevederi "abuzive" şi clauze "dezastruoase" care atentează la viaţa salariaţilor şi a pensionarilor actuali.

Sindicaliştii spun că majorarea vârstei de pensionare la 65 de ani atât pentru femei cât şi pentru bărbaţi "le răpeşte" dreptul la pensie, în condiţiile în care speranţa de viaţă în România este mai mică cu 10 ani decât în alte state din Europa, unde limita de vârstă pentru pensionare este tot de până la 65 de ani.

De asemenea, cele cinci confederaţii sindicale consideră că desfiinţarea grupelor speciale de muncă este imorală. "Prin aceasta statul refuză unor categorii profesionale, acolo unde munca este foarte grea şi cu riscuri deosebite, dreptul la pensie. Pentru lucrătorii în domeniile unde se munceşte în condiţii foarte grele speranţa de viaţă este extrem de redusă, când se pensionează oamenii fiind deja grav bolnavi şi asta în cazul fericit în care nu mor înainte de a împlini vârsta de pensionare", se arată în scrisoarea adresată preşedintelui României.

Un al treilea punct contestat de sindicate este metoda de stabilire a valorii punctului de pensie conform proiectului legii, care determină o reducere suplimentară a puterii de cumpărare pentru o categorie socială oricum afectată de măsurile de austeritate "creşterea TVA, coplata pentru servicii medicale şi medicamente, creşterea inflaţiei" şi efectele acestora.

Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a spus, în urmă cu o zi, că toate confederaţiile au decis să solicite preşedintelui Traian Băsescu printr-o scrisoare deschisă să returneze Legea pensiilor în Parlament pentru a fi redezbătută pe cele trei puncte care sunt, de fapt, "o formă de genocid pentru majoritatea pensionarilor".

Curtea Constituţională a decis, miercuri, că Legea sistemului unitar de pensii publice este constituţională, respingând astfel sesizările PNL şi PSD+PC.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Hossu: Rediscutarea doar a articolului 53 din legea pensiilor, un mic progres, complet insuficient.
 Vizualizări articol: 459 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hossu: Rediscutarea doar a articolului 53 din legea pensiilor, un mic progres, complet insuficient0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei