Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 7 oct 2010 - Anul XV, nr. 236 (4527)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Situaţie paradoxală

Au chemat ambulanţa la Urgenţele Spitalului din Humor, pentru a resuscita o pacientă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Situaţie paradoxală la Gura Humorului, unde ambulanţa s-a deplasat la spital, în urma unei solicitări formulate de personalul medical al unităţii spitaliceşti, pentru a resuscita o tânără adusă în stop cardio-respirator, deşi în mod normal circuitul este exact invers, adică ambulanţa aduce cazurile de urgenţă la spital, pentru a fi rezolvate. Autosanitara a fost solicitată pentru că era mai bine dotată, iar echipajul de la bordul ei mai bine pregătit pentru cazurile de urgenţă, în condiţiile în care la camera de gardă a spitalului nu exista aparatura necesară, iar medicul de serviciu era specialist în ginecologie. Cazul a fost înregistrat marţi seară şi demonstrează încă o dată neputinţa sistemului sanitar, într-o ţară în care nimeni n-ar vrea să fie pacient.

Ana Maria D., în vârstă de 20 ani, a ajuns la Spitalul din Gura Humorului, marţi seară, după ora 22.00, adusă fiind de rude. Acestea au povestit că fata s-a plâns de dureri de cap, a luat un Piafen, după care a vomat, iar în cele din urmă a adormit. Ulterior, medicii aveau să constate că somnul tinerei era de fapt o comă.

 

„Este un spital orăşenesc, cu resurse limitate”

Când a ajuns la Spitalul din Gura Humorului, Ana Maria D. se afla în stop cardio-respirator şi necesita manevre speciale de resuscitare. La camera de gardă a unităţii spitaliceşti, asistenţa medicală era asigurată de un specialist în ginecologie, care nu avea pregătirea profesională pentru a face faţă unui caz de o asemenea gravitate şi nici nu dispunea de aparatura necesară.

„Pacienta se afla într-o stare extrem de critică, avea puls şi tensiune zero. Pentru un astfel de caz era nevoie de intervenţia unui medic urgentist sau de anestezie şi terapie intensivă, dar Spitalul din Humor nu are asemenea specialişti. Nu are nici sector de Reanimare, care să interneze şi să monitorizeze cazurile de acest gen. De asemenea, nu are o dotare de urgenţă corespunzătoare şi nici posibilităţi de investigare mai complexe, şi mă refer aici la un tomograf, care ar fi fost foarte util în situaţia respectivă. Garda este asigurată prin rotaţie, de câte un singur medic, din fiecare secţie în parte. Acesta trebuie să se ocupe de toate cazurile care vin, chiar dacă nu ţin de specializarea lui, fie că este vorba de simple consultaţii ori de situaţii speciale, ca cea de marţi. Este un spital orăşenesc, cu resurse limitate”, a arătat medicul de serviciu din acea seară, specialistul în ginecologie Liliana Gemănaru.

 

Verdict teribil: Nu are nici o şansă de supravieţuire

Ea a adăugat că a intervenit asupra pacientei cu mijloacele pe care le avea la îndemână şi cât i-au permis competenţele profesionale, după care a cerut ajutor la Salvare.

„Am început respiraţie gură la gură şi masaj cardiac extern, i-am pus perfuzii pentru a-i administra medicaţia specifică şi i-am montat pipă şi balon de respiraţie. Nu aveam, însă, defibrilator pentru şocuri electrice, aşa că am solicitat sprijin la Ambulanţa din Humor, al cărei personal este şi mai obişnuit cu astfel de cazuri. A venit o maşină în câteva minute, dar numai cu asistent. Fiindcă pacienta trebuia intubată şi ventilată, am sunat la Suceava, solicitând o ambulanţă de urgenţă, dotată corespunzător şi cu medic, care să o transporte, conform protocolului, la Spitalul Judeţean. Sunt situaţii când nu poţi să lucrezi decât prin colaborare”, a completat Liliana Gemănaru.

Ana Maria D. a ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava după miezul nopţii, mai exact la ora 0.37. Medicii care au preluat-o au declarat că pacienta nu are nici o şansă de supravieţuire, cazul său fiind deasupra resurselor terapeutice.

 

Transferată la Iaşi, pentru a-i fi prelevate organele

Conform doctorilor, tânăra a fost diagnosticată cu un anevrism cerebral rupt, iar prognosticul este sumbru din cauza mărimii şi localizării acestuia. Medicii spun că tânăra este acum în moarte clinică, fiind ţinută în viaţă doar de aparate. „Nu ar fi avut nicăieri şanse de supravieţuire”, a precizat purtătorul de cuvânt al Spitalului Suceava, dr. Tiberiu Brădăţan.

Ieri după-amiază, Ana Maria D. a fost transferată la o clinică din Iaşi. Familia ei a acceptat faptul că tânăra se află în moarte cerebrală şi a fost de acord să-i fie prelevate organele în vederea donării. Dincolo de gravitatea acestui caz, cu şanse zero de supravieţuire, situaţia tinerei din Gura Humorului confirmă din nou că sistemul sanitar românesc nu funcţionează şi este departe de a fi performant. Acest caz dramatic readuce în atenţie bugetul de austeritate şi lipsa de personal din sectorul sanitar, care a ajuns în pragul colapsului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Au chemat ambulanţa la Urgenţele Spitalului din Humor, pentru a resuscita o pacientă.
 Vizualizări articol: 1757 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 6 voturi
Au chemat ambulanţa la Urgenţele Spitalului din Humor, pentru a resuscita o pacientă4.356

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Dumnezeule!!! trimis de
( 7 oct 2010, 12:21:59
Este unul din efectele Reformei proclamate de insusi marele reformator al Statului Roman, noul Cuza al Romaniei! Si cate vor mai fi!
2.   Unde traim? trimis de
( 7 oct 2010, 14:57:00
Respiratie "gura la gura"intr-un spital????Oricat de slab utilat ar fi un spital,resuscitarea se face cu un balon Ruben(cu conditia ca doamna ginecolog sa stie ce e ala).Presupun ca distinsa doamna are la cabinetul sau particular mijloace de resuscitare specifice(nu propria gura).Strasnica stire...ne aflam in Somalia?
2.1  RE: Unde traim? trimis de
( 7 oct 2010, 16:52:47
traim... bine (in romania).

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei