Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 7 oct 2010 - Anul XV, nr. 236 (4527)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ponta i-a scris lui Băsescu, cerându-i să nu promulge Legea pensiilor

Joi, 7 Octombrie 2010 (13:45:26)

Liderul PSD, Victor Ponta, i-a transmis, joi, o scrisoare preşedintelui Traian Băsescu, solicitându-i să nu promulge Legea pensiilor, întrucât, deşi a fost declarată constituţională, legea a fost adoptată "în mod fraudulos" în Camera Deputaţilor.

"Stimate domnule preşedinte, Curtea Constituţională a decis că Legea privind sistemul unitar de pensii publice respectă, pe fond, prevederile Constituţiei României. Aceasta este o decizie pe care Partidul Social Democrat o regretă, dar o acceptă. Însă, domnule preşedinte, această lege a fost adoptată în mod fraudulos, de către Camera Deputaţilor, cu concursul direct al preşedintelui acestui for, Roberta Alma Anastase", arată Ponta în scrisoarea adresată şefului statului şi remisă agenţiei MEDIAFAX.

Liderul PSD îi transmite şefului statului că, în calitatea sa de preşedinte al României, este nu doar chemat, ci este obligat să vegheze la buna funcţionare a instituţiilor statului.

Victor Ponta aminteşte prevederile articolului 80, alineat 2 din Constituţie, conform căruia: "Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate".

Menţionând că Parlamentul este principala instituţie a unui stat democrat, prin rolul său reprezentativ larg, liderul PSD apreciază că nu există pericol mai mare pentru buna funcţionare a instituţiilor statului decât ignorarea nerespectării legii, a furtului, în cadrul unei instituţii precum Camera Deputaţilor.

"Dacă într-un stat se acceptă un astfel de abuz, atunci putem vorbi despre finalul de facto al statului de drept. Este datoria dumneavoastră ca în acest moment de maximă tensiune să faceţi un gest de reală responsabilitate politică şi să trimiteţi Legea privind sistemul unitar de pensii publice înapoi la Parlament, pentru ca aceasta să fie votată prin respectarea procedurilor şi a legii", îi scrie Victor Ponta lui Traian Băsescu.

În opinia sa, decizia de a retrimite Legea privind sistemul unitar de pensii publice la Parlament este "singura soluţie de a pune capăt suspendării statului de drept în România, din cauza fraudei fără precedent care s-a petrecut în Camera Deputaţilor".

"Dacă veţi refuza să luaţi o astfel de decizie - singura normală pentru respectarea legii - atunci veţi deveni părtaş la furtul legislativ prin care Legea privind sistemul unitar de pensii publice a trecut de Camera anterior menţionată a Parlamentului. Ca atare, vă veţi asuma conştient riscurile politice generate de această situaţie", îi mai scrie liderul PSD şefului statului.

Ponta precizează că PSD este conştient de faptul că România are nevoie de o lege pensiilor şi cunoaşte condiţionalităţile din Acordul cu Fondul Monetar Internaţional.

"Nici necesităţile României, nici FMI nu solicită însă adoptarea de acte normative prin fraudă. Înainte de orice, partenerii externi îşi doresc o Românie în care statul de drept funcţionează, iar promulgarea unei legi adoptate printr-o fraudă evidentă înseamnă anularea principiilor statului de drept. Cu speranţa că veţi lua decizia corectă, Victor Ponta, preşedintele Partidului Social Democrat", îşi încheie scrisoarea liderul PSD.

Legea sistemului unitar de pensii publice este constituţională, potrivit hotărârii de miercuri a Curţii Constituţionale care a respins sesizările PNL şi PSD+PC. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică preşedintelui României.

După anunţarea deciziei CC, preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat că social-democraţii respectă decizia Curţii Constituţionale, dar că îi vor cere din nou preşedintelui Traian Băsescu să nu promulge Legea pensiilor, adoptată prin "fraudă", în caz contrar declanşând suspendarea acestuia.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ponta i-a scris lui Băsescu, cerându-i să nu promulge Legea pensiilor.
 Vizualizări articol: 443 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ponta i-a scris lui Băsescu, cerându-i să nu promulge Legea pensiilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei