Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 7 oct 2010 - Anul XV, nr. 236 (4527)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Dramă

Paralizat la 21 de ani, se încăpăţânează să nu accepte diagnosticul medicilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Un tânăr sucevean este condamnat să stea imobilizat la pat, în urma unui accident rutier suferit acum patru ani. Nu poate să-şi mişte picioarele, iar mâinile şi le poate folosi doar parţial. Este conectat în permanenţă la o sondă urinară, are spasme musculare, este în permanenţă sub tratament, în special antibiotice, contra infecţiilor, şi aceste aspecte sunt doar minore faţă de drama pe care o trăieşte tânărul în fiecare zi. Este paralizat de la piept în jos şi viaţa i-a fost total dată peste cap.

 

Găsit pe câmp, în comă

Avea tot viitorul în faţă. Era student în anul trei la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, la Facultatea de Istorie-Geografie. Nicicând nu s-ar fi gândit că plecarea la mare, cu un grup de prieteni, pe 15 august 2006, i-ar putea distruge viaţa, l-ar putea imobiliza la pat, fără a avea, încă, speranţa unei vindecări.

Grupul de tineri suceveni printre care se afla şi Ciprian Iulian Pînzaru a hotărât să meargă pentru câteva zile la mare, cu două maşini. Până în apropiere de oraşul Roman, Ciprian a ocupat locul din faţă, alături de Alexandru, prietenul său, care era la volan. Pe bancheta din spate era un alt amic de-al lor. Când au făcut o scurtă oprire, Ciprian l-a întrebat pe amicul său care stătea pe bancheta din spate dacă nu vrea să ocupe el locul de lângă şofer, „să nu zică că numai eu merg în faţă, să mai stea şi el, să vadă mai bine...”, îşi aminteşte Ciprian.

La nici cinci minute de la schimbarea locurilor, a avut loc nenorocirea care i-a schimbat viaţa.

Cealaltă maşină, în care erau cinci tineri suceveni, condusă de o prietenă a victimei, a intrat în depăşire, nu s-a încadrat corespunzător, şi a agăţat maşina condusă de Alexandru.

„Maşina noastră, probabil, a fost răsucită şi proiectată pe cealaltă bandă de mers, apoi aruncată într-un şanţ. Oricum, asta din ce am auzit după accident. Eu fiind singur pe bancheta din spate, am fost aruncat dintr-o parte în alta şi, apoi, proiectat pe un câmp. Când m-au găsit, mi-au povestit colegii, aş fi spus că mă doare gâtul, spatele. Eu nu îmi amintesc nimic. Am intrat în comă. Am fost dus la spitalul de urgenţă din Roman, apoi trimis la Iaşi, din cauza stării grave în care mă aflam, la Spitalul Clinic de Urgenţă <Sf. Treime>”, ne-a povestit Ciprian.

 

Drama unei mame

Mama lui Ciprian, Angela Bursuc, a aflat de accident de la mama lui Alexandru. „Îmi amintesc că până să ajung la Roman, în localitatea Traian, să văd în ce hal erau avariate maşinile, eu eram optimistă şi o încurajam pe cealaltă mămică. După ce am văzut în ce hal arăta maşina în care a fost Ciprian, am crezut că mă topesc, că mi se scurge tot sângele. Simţeam că este grav. Am plecat la Iaşi, unde l-am găsit într-un salon de spital, cu capul atârnând pe marginea patului, nesupravegheat. Am crezut că înnebunesc. Am căutat medicul, m-am zbătut, oricum, a fost băgat în operaţie după mai multe ore de la accident”, ne-a povestit mama lui Ciprian, care, din păcate, se confruntă şi ea cu mari probleme de sănătate.

În anul 2002 a fost diagnosticată cu ciroză hepatică, cu virus hepatitic C, fiind în evidenţele medicilor de la Institutul Clinic Fundeni.

Tot sprijinul, toată bucuria, toată nădejdea acestei femei era Ciprian. Odată cu accidentul lui, totul s-a terminat şi pentru biata femeie, care simte că nu mai are putere să lupte pentru amândoi.

 

Mersul este imposibil

Ciprian a fost diagnosticat de medicii din Iaşi cu fractură cominutivă de corp vertebral C7 cu deficit neurologic complet, luxaţie C6 -C7, tetrapareză cu predominanţa paraparezei, infecţie urinară. Încă de atunci, medicii i-au spus tânărului că pentru el mersul este imposibil – deficit motor total membre inferioare şi parţial membre superioare, hipotonie membre inferioare, escara sacrata. Va fi dependent de o sondă urinară toată viaţa.

Aproape trei luni de zile după cumplitul accident, Ciprian a stat prin spitale, a fost supus mai multor intervenţii chirurgicale şi proceduri de recuperare. În tot acest timp, la căpătâiul fiului a stat mama lui. Firavă şi aproape fără nici o putere, femeia mai găsea resurse să-şi încurajeze copilul, să-l facă să-şi dorească să se lupte pentru viaţa lui, să îi dea acea speranţă care să-l aducă pe linia de plutire.

 

Sub tratament permanent

După luni de suferinţă prin spitale, revenirea acasă, la Suceava, a însemnat, pentru început, o uşurare, dar de-abia din acel moment începea greul cel mai mare pentru Ciprian, dar şi pentru mama sa. La înălţimea sa de 1,97 şi având în jur de 70 de kilograme, tânărul avea nevoie de un pat special, care să poată fi ridicat. Are nevoie de foarte multe medicamente, în special antibiotice, de pansamente sterile, care se schimbă şi de două, trei ori pe zi, pentru a evita infecţiile la şolduri, din cauza lipsei de mişcare.

Părea să fie un greu mult prea mare pentru puterile celor doi, mai ales ale mamei, care l-a crescut pe Ciprian singură, încă de la patru ani şi jumătate.

În ultimii doi ani, Ciprian a părăsit locuinţa de patru, cinci ori, atunci când câţiva prieteni l-au luat pe braţe, l-au aşezat pe un scaun cu rotile şi l-au scos afară din bloc.

 

„Când voi putea merge din nou?”

A început calvarul, dar, în acelaşi timp, şi lupta pentru fiecare clipă.  

Este dureros, este trist, dar, după deznădejdea care l-a cuprins la început, după ce şi-a revenit din comă, acum Ciprian vrea să trăiască, visează să meargă din nou, să îşi reia facultatea.

Cea mai mare dorinţă a tânărului este aceea să ajungă la o clinică din ţară sau străinătate unde medici specialişti, în urma unor investigaţii complexe, să-i spună adevărul: „Când voi putea merge din nou?”.

Din păcate, Ciprian nu poate să iasă din casă. Nu are cine să-l ajute să se deplaseze măcar în cărucior, să fie transportat până la Bucureşti sau Târgu Mureş, unde a auzit că sunt doctori foarte buni, care ar putea să-i pună diagnosticul corect. Speră că o nouă operaţie ar putea să-i redea viaţa de dinainte de accident, având în vedere la cât de mult a evoluat medicina.

 

Deznădejdea unei mame: „Eu sunt vinovată. Nu pot să-l ajut!”

Cea care se învinovăţeşte cel mai mult că, de aproape trei ani şi jumătate, Ciprian stă paralizat la pat, este chiar mama lui, care, din cauza bolii sale, ciroză hepatică, se simte neputincioasă să-l însoţească la un drum lung, la un spital universitar unde să beneficieze de recuperare şi investigaţii.

„Eu sunt vinovată. Nu pot să-l ajut. Din cauza bolii mele, îl ţin pe loc şi pe el. Deja a devenit alergic la antibiotice. Singurul la care mai răspunde bine organismul lui este antibioticul Cedax, dar care este foarte scump. Are spasme musculare, dureri de cap, ameţeli, răceşte foarte uşor. Eu nu pot să-l ridic singură, să-l aşez pe scaun”, ne-a povestit femeia. El are nevoie permanent de un însoţitor.

Tratamentul cu medicamente, kinetoterapia pe care o face zilnic, masajul zilnic şi pansamentele care trebuiesc schimbate de mai multe ori pe zi depăşesc 1.000 de lei lunar. La această sumă, se adaugă cheltuielile cu hrana, întreţinerea, tratamentul mamei, care, de multe ori, renunţă la ea, în favoarea fiului.

Firma la care era asigurată maşina a cărei şoferiţă a produs accidentul îi plăteşte lui Ciprian 700 de lei lunar. Acesta este preţul unei vieţi distruse!

 

Ajutaţi-l pe Ciprian!

„Aştept să plec la o clinică pentru mai multe investigaţii pe coloană, eventual o nouă operaţie. Nu concep să rămân aşa. Vreau să ştiu ce trebuie să fac în continuare. Nu am reuşit să mai merg de trei ani la un control medical”, este strigătul lui Ciprian.

Au fost şi medici care i-au spus tânărului de doar 21 de ani, după operaţie, că paralizia lui este definitivă şi că trebuie să-şi ia gândul că va mai putea merge vreodată. Tânărul nu vrea să creadă acest verdict, până ce nu aude părerea mai multor medici. Pentru asta, însă, trebuie să ajungă la spital. Mama sa nu poate să-i fie însoţitor, pentru că, fizic, nu are puterea necesară. Nici financiar nu poate să-şi susţină fiul.

Drama acestei familii tinde să se adâncească dacă nu vor exista oameni cu suflet, poate chiar unii care au trecut prin drame asemănătoare, care pot să le dea un sfat, care pot să-l ajute pe Ciprian să ajungă la o clinică pentru investigaţii sau care să-i ajute cu produse (pampers, medicamente, alimente).

Este suficient să ne punem, doar pentru câteva secunde, în locul acestui tânăr nevinovat, căruia un accident de care nu se face vinovat i-a „tăiat” mult prea repede aripile, sau în locul acestei mame, Angela Bursuc, diagnosticată cu ciroză hepatică, care, însă, visează la ziua în care fiul ei va merge din nou singur. Visează noapte de noapte aceste clipe. Deocamdată, sunt doar vise.

Faceţi ca viaţa acestor doi oameni să se schimbe în bine. Întoarceţi binele pe care, cândva, alţii l-au făcut pentru voi. Fiţi alături de Ciprian măcar cu o vorbă bună, un sfat, o sugestie. Puteţi să-l găsiţi la numărul de telefon 0742 914 481, imchynezu@yahoo.com sau la numărul 0740 388 864, 0230/ 521 342 (Angela Bursuc). De asemenea, doritorii pot contribui la ajutorarea celor doi prin donaţii în contul personal deschis la Banca Română de Dezvoltare (BRD) Filiala Suceava, 340SV29102463400.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Paralizat la 21 de ani, se încăpăţânează să nu accepte diagnosticul medicilor.
 Vizualizări articol: 7293 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.81/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 21 voturi
Paralizat la 21 de ani, se încăpăţânează să nu accepte diagnosticul medicilor4.8521

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   .... trimis de
( 7 oct 2010, 14:23:28
Intotdeauna vorbele bune remonteaza, dar ceea ce ii trebuie mai mult sunt banii. Comunicati un numar de cont, macar pentru a putea obtine un diagnostic sigur daca nu peste hotare, macar in Targu Mures sau Bucuresti unde medicii sunt extraordinari. In privinta deplasarii si supravegherii s-ar putea mobiliza prietenii lui
2.   Saracu baiat :( trimis de
( 7 oct 2010, 18:45:04
si cand te gandesti ca i se poate intampla oricuisad , eu totusi sper ca se mai poate face ceva pentru el si are nevoie de multa sustinere si ajutor din partea oamenilor si a doctorilor !
3.   Trist trimis de
( 8 oct 2010, 00:27:57
ar trebui sa faca cineva un filmat mai bun si cateva foto si puse pe INTERNET
pe youtube, ziare mai importnate chiar si pe bloguri, poate exista cineva care vrea sa il ajute, trebuie sa pus si un numar de cont.
4.   ... trimis de
( 8 oct 2010, 00:28:54
Un numar de cont ar fi ideal...Incercati sa deschideti unul si sa-l comunicati aici ...si toti cei care il vor vedea sa il comunice mai departe caci nu e vinovat de ce i s-a intamplat si sa incercam sa il ajutam.
5.   ... trimis de
( 8 oct 2010, 02:10:54
Baietii astia care tot prindeti contracte aici in judet, patronii de la General Construct,...Test Prima,...Muha,...ce spuneti nu va bagati la ajutat un tanar?!...Poate o sa va mearga si mai bine in afaceri...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei