Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 24 sep 2010 - Anul XV, nr. 225 (4516)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Anca Boagiu a semnat cu omologul bulgar o declaraţie pentru construcţia de noi poduri peste Dunăre

Vineri, 24 Septembrie 2010 (16:12:17)

Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a convenit cu omologul bulgar, Alexandr Tsvetkov, să constituie un grup de lucru care să identifice locaţii şi surse de finanţare pentru construcţia de poduri peste Dunăre, urmând ca partea română să încheie în iunie 2011 lucrările la podul Calafat-Vidin.

Boagiu s-a întâlnit joi cu Alexandr Tsvetkov, discuţiile vizând construcţia de noi poduri peste Dunăre, finalizarea podului Calafat-Vidin şi şi traversarea cu bacul de la Călăraşi - Silistra, se arată într-un comunicat al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, remis, vineri, agenţiei MEDIAFAX.

"Avem foarte multe teme comune cu Bulgaria şi astfel de întâlniri sunt necesare pentru a găsi soluţiile potrivite. Am semnat declaraţia referitoare la construcţia de noi poduri peste Dunăre având în vedere un cadru mai larg al prioritizării la nivel european a transportului fluvial, fapt demonstrat şi prin elaborarea Strategiei Dunării, cât şi posibilitatea construirii de noi hidrocentrale. Tot în contextul priorităţilor la nivel european, ne vom armoniza poziţiile în ceea ce priveşte revizuirea politicii TEN-T, proiectul Via Carpatia şi proiectul autostrăzii inelare a Mării Negre, pentru a maximiza avantajele competitive pe care le au cele două state datorită accesului la Dunăre şi Marea Neagră", a declarat, într-un comunicat, Boagiu.

Cei doi miniştrii vor inspecta peste două săptămâni şantierul de la Calafat-Vidin pentru a verifica stadiul lucrărilor.

"Chiar dacă perioada în care putem cheltui fondurile europene alocate acestui proiect va fi prelungită de către Comisia Europeană, nu trebuie să lăsăm lucrările să treneze. În partea română avem angajamentul ferm al constructorilor că în iunie 2011 vor finaliza partea care le revine, dar vom sprijini şi partea bulgară să urgenteze lucrările", a spus Boagiu.

Echipe tehnice din cele două ministere, român şi bulgar, vor avea o întâlnire cu autorităţile locale din Silistra şi Călăraşi, şi cu operatorii liniei de feribot, pentru a soluţiona problemele apărute.

"La fel ca în cazul Calafat-Vidin, pentru trecerea cu bacul Călăraşi - Silistra echipele tehnice din cele două ministere vor merge la o întâlnire cu autorităţile locale şi operatorii pentru a soluţiona problemele apărute. Consider inadmisibil ca un proiect finanţat din bani europeni să fie nefuncţional datorită unor dispute comerciale", a afirmat Anca Boagiu.

La sfârşitul lunii februarie, premierul Bulgariei, Boiko Borisov, şi cel al României, Emil Boc, s-au întâlnit la Sofia, unde au semnat o declaraţie prin care solicită UE extinderea până la 31 decembrie 2011 a termenului în care cheltuielile aferente cofinanţării proiectelor derulate prin programul IPSA şi Fondul de coeziune sunt considerate eligibile.

Cei doi s-au întâlnit şi la finele lunii martie şi au discutat posibilitatea construcţiei a încă două poduri peste Dunăre, între Călăraşi-Silistra şi Bechet-Oreahovo.

România şi Bulgaria au semnat acordul pentru construirea podului în martie 2000, însă iniţierea proiectului a întârziat din cauza fondurilor insuficiente.

Proiectul beneficiază de finanţare gratuită de 70 de milioane de euro, prin programul european ISPA.

Podul dintre Calafat şi Vidin va avea o lungime de doi kilometri şi este un element important pentru coridorul european de transport care va laga oraşul german Dresda de Istanbul, Turcia. Dezvoltarea proiectului va costa în total 226 de milioane de euro.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Anca Boagiu a semnat cu omologul bulgar o declaraţie pentru construcţia de noi poduri peste Dunăre.
 Vizualizări articol: 575 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Anca Boagiu a semnat cu omologul bulgar o declaraţie pentru construcţia de noi poduri peste Dunăre0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei