Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 20 sep 2010 - Anul XV, nr. 221 (4512)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

România ar putea beneficia de un program finanţat cu 6 milioane euro pentru prevenirea dezastrelor

Luni, 20 Septembrie 2010 (13:58:27)

Uniunea Europeană va pune la dispoziţia statelor din zona de Est un program regional în valoare de 6 milioane de euro pentru dezvoltarea capacităţilor de răspuns pentru prevenire, pregătire şi răspuns în caz de dezastre ale ţărilor din Est, partenere la politica de vecinătate europeană.

Regiunea de nord-est a României, cu un PIB de 23% din media PIB comunitar, era considerată, în 2008, ca fiind cea mai saracă din Uniunea Europeană. Acest lucru afectează posibilitatea de a interveni în caz de calamităţi naturale, în condiţiile suportului financiar destul de scăzut în cazul regiunilor sărace.

Comisia Europeană a prezentat sumele disponibile pentru România şi deci şi pentru Regiunea Nord-Est ce pot fi utilizate în dezvoltarea capacităţii de prevenire şi răspuns în caz de calamitaţi naturale. În plus, Comisia Europeană anunţă că în ceea ce priveşte regiunile situate la frontierele UE, în cadrul Instrumentului european de vecinătate şi parteneriat (IEVP), va fi lansat în următoarele luni un program regional în valoare de 6 milioane euro. Principalul său obiectiv este de a contribui la dezvoltarea capacitaţilor în materie de protecţie civilă pentru prevenire, pregătire şi răspuns în caz de dezastre ale ţărilor din Est partenere la politica europeană de vecinătate şi de a le apropia progresiv de Mecanismul de protecţie civilă al UE. Un program similar se află deja în desfăşurare în regiunea mediteraneeană cu ţările din Sud partenere la politica europeană de vecinătate şi cu ţările din Balcanii de Vest şi Turcia (5 milioane euro).

Executivul comunitar a răspuns astfel la o întrebare scrisă adresată de europarlamentarul PDL Petru Luhan care a solicitat să afle cum va aborda Comisia problematica regiunilor situate la frontierele UE, platforme de legătură între UE şi cel puţin două state nemembre, cu resurse extrem de limitate pentru a lupta împotriva calamităţilor.

În opinia europarlamentarului PDL, extrem de interesant este că, pentru utilizarea Fondului de solidaritate, Regulamentul 2012/2002 al Consiliului de instituire a acestui instrument nu prevede niciun tratament specific pentru regiunile mai sărace situate la frontiera UE, deşi prosperitatea relativă a statului care primeşte ajutor este luată în calcul.

Petru Luhan susţine că va face toate demersurile pentru ca regiunile de frontieră, ce se confruntă cu probleme specifice cauzate de faptul că sunt la confluenţa mai multor sisteme administrative, cum este cazul Regiunii Nord-Est, să fie tratate în consecinţă. "Chiar dacă în partea română se intervine corespunzător, reacţia eficientă trebuie să vină din partea celor trei state care au frontiere în zona respectivă. Consider deci că este o situaţie specială, care trebuie tratată ca atare", a declarat europarlamentarul Petru Luhan, potrivit unui comunicat remis, luni, agneţiei MEDIAFAX.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului România ar putea beneficia de un program finanţat cu 6 milioane euro pentru prevenirea dezastrelor.
 Vizualizări articol: 613 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
România ar putea beneficia de un program finanţat cu 6 milioane euro pentru prevenirea dezastrelor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei