Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 20 sep 2010 - Anul XV, nr. 221 (4512)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Sărbătoare

Preşedintele Băsescu şi Regele Mihai, aşteptaţi la aniversarea a 150 de ani de la înfiinţarea Colegiului Naţional “Ştefan cel Mare”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” din Suceava se pregăteşte de sărbătoare, iar în săptămâna 11-16 octombrie liceul va aniversa scurgerea unui secol şi jumătate de la înfiinţare.

La eveniment au fost invitaţi preşedintele României, Traian Băsescu, Regele Mihai, (care a mai fost la liceu la aniversarea de 75 de ani, în calitate de Principe al României), primul-ministrul Emil Boc, membrii Guvernului României, ambasadorul Austriei la Bucureşti, academicieni, profesori universitari din ţară şi din străinătate, fost cadre didactice ale liceului şi absolvenţi. 

 

Actul de înfiinţare a liceului, semnat la Viena

Istoria Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” din Suceava a început acum 150 de ani, când la Viena se semnează decretul de înfiinţare a liceului. „Majestatea Sa Imperială Apostolică a binevoit să accepte cu cea mai înaltă decizie înfiinţarea unui Gimnaziu Superior grec neunit în Suceava, pe cheltuiala fondului religios grec neunit al Bucovinei”, se arată în decretul semnat la Viena. 

La 4 septembrie 1860, ca urmare a eforturilor şi solicitărilor românilor bucovineni de a avea şcoli în limba română, s-a inaugurat la Suceava, prin Ordinul nr. 14805 al Ministerului Învăţământului din Austria, „Gimnaziul superior greco-oriental” care, la 2 ianuarie 1919, devine Liceul „Ştefan cel Mare”. Astfel, actul de naştere al colegiului de astăzi are data 4 septembrie 1860.

Începând cu anul şcolar 1881-1882, ia fiinţă prima clasă cu predare integrală în limba română.

De la înfiinţare, în anul 1860, şi până în 1918, liceul s-a impus prin rolul deosebit pe care l-a jucat în menţinerea şi dezvoltarea în rândul elevilor şi a populaţiei româneşti a cultului pentru limba şi istoria naţională.

Perioada dintre cele doua războaie mondiale a fost una de glorie. Mulţi dintre elevii Liceului „Ştefan cel Mare” au devenit profesori în acest lăcaş de cultură şi s-au remarcat, totodată, ca animatori ai vieţii cultural-artistice din comunitatea suceveană.

După al Doilea Război Mondial, liceul şi-a continuat activitatea, în general, cu aceiaşi profesori din perioada interbelică. Liceul „Ştefan cel Mare” şi-a păstrat caracteristicile învăţământului teoretic.

 

Personalităţi marcante între absolvenţi

De pe băncile acestui liceu, de-a lungul timpului, s-au ridicat personalităţi de marcă ale culturii româneşti, precum folcloristul Simion Florea Marian, compozitorul Ciprian Porumbescu, criticul literar Dimitrie Păcurariu, scriitorul Mircea Radu Iacoban, academicianul Cristofor Simionescu, profesor doctor docent Nicanor Mânecan, scriitorul şi profesorul Norman Manea, candidat la premiul Nobel.

Liceul s-a bucurat întotdeauna de prestigiu, iar actualul director al colegiului, Dan Popescu, spune că „au fost promoţii în care liceul avea câte 1.000 de absolvenţi. Şcoala era serioasă, bacalaureatul foarte strict, iar din 1.000 de absolvenţi, 10-20 luau bacalaureatul”. Colegiul se bucură astfel de 146 de promoţii de absolvenţi.

Începând cu anul 2000, prin Ordinul Ministerului Educaţiei Naţionale, liceului, ca o recunoaştere a performanţelor instituţionale, i se atribuie titlul de Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava.

 

Regele Carol al II-lea a participat la aniversarea a 75 de ani de la înfiinţarea şcolii

După jubileul de 75 de ani de la înfiinţare, eveniment care a avut loc în anul 1935, sărbătoarea din acest an este a doua mare aniversare a liceului. „Aniversarea din 1935 este pentru noi un punct de reper, eveniment la care au participat oameni de seamă ai vremii, cel mai important fiind Maiestatea Sa Regele Carol al II-lea”, a declarat directorul colegiului sucevean, Dan Popescu.

„La 12 octombrie, în prezenţa M.S Regelui Carol II, a Măriei Sale, Marelui Voevod de Alba-Iulia Mihai, a A.S.R Principelui Niculai, a domnilor Miniştri Gh. Tătărăscu, Dr. C. Angelescu, Dr. I. Nistor, I. Inculeţ, a reprezentanţilor autorităţilor civile şi militare şi a unui mare număr de foşti şi actuali elevi, s-a serbat jubileul de 75 de ani de existenţă a şcoalei”, se arată în anuarul liceului pentru anul şcolar 1934-1935.

După alţi 75 de ani, Colegiul „Ştefan cel Mare” se pregăteşte din nou de sărbătoare, iar la eveniment, ca şi atunci, sunt aşteptaţi cei mai importanţi oameni ai vremii.

Directorul colegiului a spus că „invitaţiile au fost trimise încă din această vară, şi acum se aşteaptă confirmările. Îi aşteptăm pe toţi absolvenţii liceului, însă vreau să specific că acestora nu le-am putut trimite invitaţii individuale, fiindcă sunt foarte mulţi”, a declarat Dan Popescu.

 

Groapă, în loc de sală de sport

Aniversarea de 150 de ani a Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” se face pe timp de criză, iar lipsa banilor se vede din momentul în care intri pe poarta liceului.

Pe fostul teren de sport al colegiului s-au început acum doi ani de zile lucrările la sala de sport. Banii alocaţi iniţial nu au ajuns decât pentru proiect şi pentru turnarea temeliei, iar lucrările au fost apoi stopate.

Un proiect de două milioane de euro, care trebuia să fie finalizat în termen de 23 de luni, a rămas acum la stadiu de temelie. „Creşte iarba aici, pun oamenii din când în când să o cosească, ce să fac”, a spus directorul Dan Popescu.

Acesta a mai spus că a făcut demersuri către toate instituţiile, primărie, Inspectoratul Şcolar, Consiliul Judeţean, Ministerul Educaţiei. „Cred că am trimis cel puţin câte trei memorii către fiecare dintre aceste instituţii şi am cerut finanţare pentru continuarea lucrărilor, însă fără nici un rezultat până acum”, a declarat directorul Popescu.

„Istoria se repetă la noi la colegiu. În anul 1960, la centenar, edilii de atunci au promis că vor construi aripa nouă a liceului (n.r. cea de pe strada Dragoş Vodă). Lucrările au durat şapte ani, iar acum văd că suntem în aceeaşi situaţie cu sala de sport”, a mai spus directorul Dan Popescu.

În locul sălii de sport, la intrarea în liceu, directorul Popescu va amplasa o machetă a acesteia, astfel încât, la aniversare, invitaţii să vadă cum ar trebui să arate clădirea. „Macheta este acum în lucru. Am zis că dacă nu avem sală, măcar să vadă oamenii cum ar trebui să arate”, a mai spus Dan Popescu.

Programul serbării jubiliare a Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” din Suceava va debuta luni, 11 octombrie 2010, cu deschiderea festivă şi se va încheia sâmbătă, 16 octombrie, cu revederi ale promoţiilor de absolvenţi ştefanişti din 1960, 1970, 1980 şi 1985.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preşedintele Băsescu şi Regele Mihai, aşteptaţi la aniversarea a 150 de ani de la înfiinţarea Colegiului Naţional “Ştefan cel Mare”.
 Vizualizări articol: 1188 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.22/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.2 din 9 voturi
Preşedintele Băsescu şi Regele Mihai, aşteptaţi la aniversarea a 150 de ani de la înfiinţarea Colegiului Naţional “Ştefan cel Mare”3.259

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Nu pricep trimis de
(20 sep 2010, 11:50:43
Va plangeti d-le director Popescu,pe buna dreptate cred, ca nu sunteti ajutat sa terminati o banala sala de sport.Atunci ce mama dracului cauta basescu si boc, acesti gropari ai invatamantului romanesc la o aniversare atat de importanta si mai ales alaturi de niste invitati atat de selecti?! Un prilej bun domnilor profesori, sa le intoarceti spatele si sa-i tratati asa cum si ei va trateaza pe Dumneavoastra: cu dispret si desconsideratie. Gestul ar valora cat zece greve la un loc!
Ironia sortii face ca acest liceu de renume, pe bancile caruia s-au format atatia oameni importanti pt Romania si nu numai, sa fie edificat sub ocupatie habsburgica si lasat de izbeliste sub dominatia pedelista!
2.   Titlu trimis de
(20 sep 2010, 17:49:47
Cu tot respectul pt D. Popescu pt. calitatile d-lui de profesor de matematica si in special pt rezultatele la concursurile/olimpiadele de matematica, trebuie sa recunosc faptul ca nu inteleg de unde vine atata stupiditate in ideea de a-i invita pe ce doi: valoarea liceului a fost cistigata prin succesul generatiilor care s-au perindat de-a lungul timpului cit si a unor profesori care a facut "performanta" (dar nu si a celor care se credeau importanti doar pentru faptul ca erau angajati sa predea cine stie ce materie obscura si care de cele mai dese ori te intrebau "cine te-a indrumat sa vii la liceul nostru?". Revenind la subiect, groapa din curtea liceului pare-se sa fie un rezultat natural al "common sense"-ului administratiei liceului. Totul a'nceput de pe vremea personajului destul de interesant pe care liceul l-a plasat in capul listei de absolventi de seama... Stiu foarte bine ca unii din cei inclusi acolo servesc Onoarea Liceului si a celorlalti absolventi; va faceti de ris..
2.1  RE: Titlu trimis de
(21 sep 2010, 09:35:34
Simbolul culturii si bunului simt din Suceava a ajuns sa fie vizitat de incultul de base!? Frumos.
3.   FARA POLITICA LA ANIVERSARE trimis de
(20 sep 2010, 19:38:00
Mai nea Caisa Popescu, cit tembelism si servilism ti-a trebuit sa-i inviti pe basescu si boc ?????? Ce sa caute ei la liceul meu, la liceul nostru ??????? Vrei sa plece de-acolo cu capetele sparte????? Vrem niste manifestari civilizate, fara imixtiuni politice sau religioase !!!! E LICEUL NOSTRU, AL ABSOLVENTILOR, AL PROFESORILOR, AL SUCEVEI !!
4.   =) trimis de
(20 sep 2010, 23:40:50
De asta au inceput sa salahoreasca cu zor pe trotuarul din fata?laughing

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei