Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 20 sep 2010 - Anul XV, nr. 221 (4512)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Averea i-a luat minţile

A dat foc gospodăriei tatălui său pentru a se răzbuna pe nepoata moştenitoare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Un bărbat în vârstă de 60 de ani care nu a suportat gândul că nu va moşteni munca de-o viaţă a părinţilor săi a provocat un incendiu de mari proporţii chiar în gospodăria familiei sale. A lăsat în urmă un bătrân în vârstă de 90 de ani fără casă, iar el a ajuns după gratii, după ce pe numele său a fost emis un mandat de arestare preventivă. Ţinta sa, o nepoată, moştenitoarea, stă acasă cu frica în sân, temându-se de răzbunarea celui căruia averea pare să-i fi luat minţile.

 

În zorii zilei de sâmbătă, aproape de ora 4.00, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Suceava a fost anunţat că în gospodăria lui Axinte Obreja, din satul Zahareşti, comuna Stroieşti, a izbucnit un incendiu de proporţii. La faţa locului s-a intervenit cu trei maşini de stingere a incendiilor, pompierii găsind un foc extins la o casă, un adăpost de animale, o şură şi de un depozit de materiale de construcţii, de asemenea flăcările ameninţând şi alte două imobile din gospodărie şi casa parohială a preotului din sat, vecin cu bătrânul.

Pompierii s-au luptat cu flăcările şase ore, reuşind să împiedice extinderea focului, însă pagubele sunt mari. Adăpostul de animale a ars complet, odată cu trei vaci, trei porci şi zece păsări. Flăcările au mai mistuit şura, un depozit de materiale de construcţii şi casa în care locuia bătrânul în vârstă de 90 de ani, Axinte Obreja. Odată cu aceste imobile s-au transformat în scrum 30 de tone de furaje, 10 mc lemn, patru tone de grâu, o căruţă, mobilier şi bunuri de uz casnic. De asemenea, casa preotului a fost şi acesta uşor afectată, degradându-se pereţii şi cinci ferestre.

La o primă evaluare, pagubele se ridică la minimum 50.000 de lei.

 

A pus foc în mai multe locuri, după care s-a urcat pe deal să privească dezastrul 

Focul a fost deosebit de puternic în condiţiile în care pornise din mai multe locuri, prin folosirea unei făclii. Autorul incendierii, Vasile Obreja, în vârstă de 60 de ani, fiul lui Axinte Obreja, nu a fost greu de găsit de poliţişti, după ce a pus foc el urcându-se pe un deal din apropiere, de unde privea cum arde gospodăria tatălui, dată moştenire din 2007, printr-un act de vânzare-cumpărare, Oltiţei Brînzac, o nepoată a bătrânului.

Individul, în stare avansată de ebrietate, încercase mai întâi să dea foc unei case în construcţie din aceeaşi gospodărie, ridicată de nepoata vizată şi soţul acesteia, el spărgând un geam şi incendiind un pat. Cum însă în locuinţă nu erau mobilă sau textile, casa nu a luat foc, astfel că individul a incendiat casa bătrânului (cea în care stătea şi el) şi celelalte imobile, în care erau bunurile şi animalele familiei Brînzac.  

Mai mult, individul încercase să incendieze şi actuala locuinţă a soţilor moştenitori, aflată la câteva sute de metri distanţă, însă nu a reuşit.

Violent şi cu poliţiştii care l-au reţinut şi recunoscându-şi fapta, ba mai mult ameninţând că la întoarcerea în libertate se va răzbuna şi mai crunt, individul a fost reţinut mai întâi pentru 24 de ore, de Poliţie, după care sâmbătă Judecătoria Suceava a emis pe numele său un mandat de arestare pentru 29 de zile.

 

Liniştea unei familii, dată peste cap de fiul rătăcitor

Incendiatorul a fost plecat din satul său natal timp de 20 de ani, trăind în Caransebeş. A apărut brusc, în 2008, la parastasul de un an de la moartea mamei sale, când a şi aflat că părinţii au cedat gospodăria uneia dintre fiice, care la rândul ei a cedat totul fiicei sale, Oltiţa Brînzac. A plecat din nou şi în 2009 a revenit, instalându-se în casa bătrânească, alături de tatăl său.

Sprijinit şi de un frate plecat în străinătate, i-a cerut surorii sale, fiicei acesteia şi soţului ei să cedeze gospodăria, susţinând că lui i se cuvin drepturile. Totul a culminat în luna august a acestui an, când soţii Brînzac au vrut să se mute la casa ridicată în gospodăria bătrânului de 90 de ani.

S-a ajuns la ameninţări explicite, bărbatul jurând că dă foc la toată gospodăria dacă aceştia se instalează în noua casă. Poliţiştii au fost sesizaţi în mai multe rânduri de această situaţie, Vasile Obreja fiind sancţionat contravenţional.

Ameninţările acestuia nu s-au dovedit vorbe goale, individul punând focul devastator în noaptea de vineri spre sâmbătă, după ce a consumat o mare cantitate de alcool.

 

Se tem pentru viaţa lor

Nepoata moştenitoare şi mama acesteia, soră cu incendiatorul, spun că individul este în stare şi de mai mult decât atât.

„Vineri seară, înainte să dea foc, pe la 19.00, m-am dus cu soţul şi mama la gospodăria bătrânului să facem treaba la grajdul în care ne creşteam vitele care au ars de vii. Norocuţul meu că mama a intrat prima în grajdul de animale. Era (n.r. Vasile Obreja) ascuns după uşă, cu toporul, mă aştepta să-mi dea în cap. <Noroc că ai fost tu, sora mea>, aşa i-a zis mamei şi a apoi a dispărut”, ne-a spus, încă speriată de cele petrecute, Oltiţa Brînzac.

Oamenii se tem că individul nu va fi menţinut în stare de arest preventiv până la o condamnare definitivă (ceea ce nu este deloc exclus) şi atunci ar putea reveni acasă să se răzbune şi mai crunt.

În privinţa bătrânului de 90 de ani, acesta s-a mutat la o altă fiică de-a sa, în Gura Humorului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului A dat foc gospodăriei tatălui său pentru a se răzbuna pe nepoata moştenitoare.
 Vizualizări articol: 5205 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
A dat foc gospodăriei tatălui său pentru a se răzbuna pe nepoata moştenitoare5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Om nebun trimis de
(20 sep 2010, 15:14:00
parul sur si mintea-n c.u.r. laughing)

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei