Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 13 sep 2010 - Anul XV, nr. 215 (4506)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu a plecat la Baku, pentru semnarea declaraţiei privind susţinerea AGRI

Luni, 13 Septembrie 2010 (15:05:57)

Preşedintele Traian Băsescu a plecat, luni, spre Baku, unde va participa la summit-ul AGRI în timpul căruia va fi semnată o declaraţie pentru susţinerea politică a acestui proiect.

Şeful statului român va participa, luni seară, la un dineu informal, alături de Mihail Saakaşvili, preşedintele Georgiei şi de Ilham Alyev, preşedintele Republicii Azerbaidjan.

Traian Băsescu este însoţit în vizita la Baku de ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, şi de fostul ministru al Economiei Adriean Videanu.

Potrivit programului summit-ului, marţi, vor avea loc convorbiri oficiale între cei trei şefi de stat şi premierul Republicii Ungare, Viktor Orban. După convorbirile oficiale va avea loc ceremonia semnării documentelor, iar cei patru înalţi oficiali vor susţine declaraţii comune de presă.

Traian Băsescu va mai participa, marţi, la un dejun oferit de preşedintele Republicii Azerbaidjan în onoarea şefilor de stat şi de guvern.

Şeful statului român va reveni la Bucureşti marţi după-amiază.

Proiectul AGRI (Romania-Georgia-Azerbaijan-Interconnector) vizează tranzitul de gaz naturale lichefiat din zona Mării Caspice în Europa, precum şi construcţia a două terminale de gaze naturale lichefiate la Tbilisi şi portul Constanţa.

În 1 septembrie, într-o întâlnire cu diplomaţii români, preşedintele Traian Băsescu a declarat că "a dat soluţie de invitare" şi Ungariei de a deveni fondator al proeictului AGRI şi a subliniat că acesta nu reprezintă un concurent pentru Nabucco, ci, dimpotrivă, o nouă alterativă la soluţia existentă.

"Perspectiva nouă care se deschide şi aici trebuie făcut un efort diplomatic la UE este cea legată de proiect AGRI, unde diplomaţia românească trebuie să fie extreme de vivace. Pe 14 (septembrie - n.r.), la Baku, vom semna o declaraţie comună a preşedintelui azer, georgian, roman şi, în ultima clipă, am dat o soluţie de invitare şi a Ungariei în acest proiect. Vom semna declaraţia comună de realizare a proiectului AGRI între cele patru state", a declarat Traian Băsescu.

El a explicat că, în urma discuţiilor pe care le-a avut cu premierul Viktor Orban a propus şi Ungariei să fie fondator al acestui proiect şi că celalte două state, Azerbaidjan şi Georgia, au acceptat.

"Ungaria a acceptat a acceptat şi ea. Ştiţi foarte bine că terminăm interconectarea între sistemul transport gaze românesc şi cel al Ungariei până la sfârşitul anului. Această interconectare permite tranzitul de gaze de la Constanţa, prin Ungaria, către Europa, Ungaria fiind cuplată cu sistemul austriac. De la semnarea declaraţiei la nivelul şefilor de stat şi de govern, la Baku, până la punerea în aplicare a proiectului este o cale lungă şi ea nu poate deveni o realitate fără un efort diplomatic consistent. Nu este un proiect concurent cu Nabucco, dimpotrivă, este o nouă alterativă la soluţia existentă", a conchis Băsescu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu a plecat la Baku, pentru semnarea declaraţiei privind susţinerea AGRI.
 Vizualizări articol: 487 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Băsescu a plecat la Baku, pentru semnarea declaraţiei privind susţinerea AGRI5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   POATE trimis de
(13 sep 2010, 15:53:57
POATE RAMINE ACOLO....

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei