Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 13 sep 2010 - Anul XV, nr. 215 (4506)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Performanţă deosebită

La 17 ani, Ioan Prundeanu, din Cornu Luncii, a adus României prima medalie olimpică la Singapore

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Canotorul Ioan Prundeanu, din Cornu Luncii, a cucerit prima medalie pentru România la prima ediţie a Jocurilor Olimpice pentru juniori şi tineret, care s-a desfăşurat între 14 şi 28 august, în Singapore. Delegaţia României a fost formată din  30 de sportivi, care au concurat în cadrul a 12 discipline sportive şi care s-au întors acasă cu nouă medalii.

Originar din satul Cornu Luncii, Ioan Prundeanu este legitimat la L.P.S. ”Nicolae Rotaru” Constanţa şi la Clubul Sportiv al Armatei Steaua, iar în cea de-a treia zi de concurs a Jocurilor Olimpice, a cucerit bronzul în finala probei de simplu vâsle, el fiind cronometrat cu timpul de 3:19.11. După ce în seriile de calificare a trecut primul linia de sosire fără să forţeze, în semifinale, Prundeanu s-a clasat pe locul al 2-lea, asigurându-şi astfel prezenţa în finală. Medalia de aur a fost adjudecată de lituanianul Rolandas Mascinskas, cu timpul de 3:13.82, el fiind urmat de germanul Felix Bach (3:16.23).

Sportivul sucevean a realizat o performanţă deosebită, cu atât mai mult cu cât este junior şi la Singapore a concurat împotriva unor adversari mai mari cu un an. Ioan a fost selecţionat de la Cornu Luncii de Norica Sarchizian, care a lucrat doi ani cu el, după care sportivul s-a pregătit cu Valentin Sarchizian, la Centrul Olimpic de la Năvodari. Ionuţ Prundeanu a plecat din start cu un “handicap”: nu se încadrează în parametrii stabiliţi de Federaţie în privinţa taliei şi a anvergurii, însă, după ce s-a impus categoric pe plan intern, oficialii federaţiei au fost obligaţi să-l accepte. 

 

Piticul atomic”

Ionuţ, cum îi spun prietenii, sau “Piticul atomic”, cum este numit de antrenori şi colegi pentru forţa pe care o are, a luat primele lecţii de canotaj în urmă cu patru ani, alături de antrenorii de la L.P.S. C.S.S. “Nicolae Rotaru”. A început cu înotul, apoi cu canotajul la baza nautică a Centrului Olimpic de la Năvodari. Şi-a dorit foarte mult să facă sport şi să-şi găsească un viitor sigur prin sport.

“A fost o idee de moment, nu mă gândeam că voi ajunge aşa departe. Vroiam să fac sport, dar nu mai fusesem cu barca, chiar dacă am fost selecţionat la canotaj. Până a ajunge la Constanţa nu ştiam ce fel de sport este, decât din ce am văzut la televizor. Când am ajuns acolo şi am avut primul contact cu barca pe apă, eu neştiind să înot, mi-a fost teamă. Antrenoarea ne-a dus la bazin, ne-a învăţat să înotăm, la început ieşeam cu vestă de salvare, apoi am învăţat să înot. Primele trei luni mi-a fost foarte greu, fiind departe de părinţi, nefiind plecat mai mult timp de acasă. Mi-a fost greu şi cu şcoala, şi cu antrenamentele, şi cu dorul de părinţi. Dar în viaţă totul este greu şi, dacă ai voinţă, ajungi unde doreşti. Dacă ţi-ai pus ceva în gând, vei reuşi. Aceasta este concluzia mea”, ne-a declarat Ionuţ Prundeanu.

 

„Plecat de lângă casă oriunde este o şansă”

Aşa cum am aflat de la mama canotorului, când a fost selecţionat pentru a învăţa la liceul constănţean, Ionuţ a transmis vestea părinţilor prin intermediul surorii sale, el neavând curajul necesar. „L-am lăsat din toată inima. Copil fiind, la 13 ani şi jumătate, Ionuţ a plecat să-şi caute viitorul”, ne-a mărturisit mama sportivului.

Şi tatăl lui Ionuţ, când a aflat că fiul său vrea să plece la Liceul Sportiv de la Constanţa, s-a bucurat pentru că a considerat că această şansă nu trebuie ratată. „Nu se merită să stea la ţară, la pământ sau la altceva dacă are o şansă pentru a face altceva. Nici nu a visat că îl las la Constanţa, la ţară fiind treabă multă, calul mai mult el îl purta. Eu eram la muncă, el umbla cu calul prin sat, făcea câţiva bani, lua un litru de ulei, un kilogram de zahăr, ce trebuia în casă. Nu s-a gândit că îl las de lângă pământ, de lângă animale, de la treabă. Plecat de lângă casă oriunde este o şansă. Eu i-am asigurat pista de lansare, de acum încolo este munca şi voinţa lui”, ne-a spus tatăl lui Ionuţ.

 

La doar 17 ani şi jumătate, prima medalie a României

Visul lui este să urce pe podium la Campionatele Mondiale de junior şi apoi de seniori. Pentru Singapore, canotorul din Cornu Luncii s-a pregătit cu antrenorul selecţioner Sarchizian Valentin şi Sarchizian Dorica, iar în ultimele trei luni cel care l-a îndrumat spre victorie a fost Cristian Mihai Maliş, antrenor la Orşova, originar din Gura Humorului. Tot în stagiul de pregătire de la Orşova Ionuţ Prundeanu s-a pregătit şi cu antrenorul canotorilor fălticeneni, Vasile Avrămia.

Deşi a plecat la Singapore cu şanse minime de a urca pe podium din cauza parametrilor, sportivul fiind unul de înălţime mică pentru canotaj, ambiţia acestuia a fost mare. „Practic, ca parametri, sunt cel mai mic din lot. Dar am avut atâta voinţă încât am devenit cel mai mare. Mulţi antrenori mi-au spus că voinţa şi mentalitatea m-au ajutat să ajung în faţă. La înălţimea mea puţini ajung aici. Nu contează înălţimea, contează isteţimea. Poate de aceea m-am decis să concurez la individual. E mult mai greu, dar e mai bine, victoria este practic în totalitate a mea şi a  antrenorului cu care m-am pregătit pentru concurs”, ne-a declarat Ionuţ Prundeanu.

 

Ziua victoriei

Aşa cum am aflat chiar de la cel care a urcat pe a treia treaptă a podiumului de la Singapore, în acea zi victorioasă de miercuri, 18 august, a avut mai puţine emoţii, cu toate că îşi dorea foarte mult o victorie la Olimpiadă. Crescut într-o familie credincioasă, Ionuţ şi-a făcut cruce când a urcat în barcă şi tot timpul s-a gândit că trebuie să urce pe podium, chiar dacă va concura cu sportivi mult mai experimentaţi. „Toţi îşi doresc un loc la Olimpiadă. M-am antrenat special pentru cursa de 1.000 m. Nu pot spune că erau emoţii ca la primul concurs, m-am obişnuit cu concursurile. Am tras tare pentru un loc pe podium. În primii 500 de metri am fost al doilea, dar spre final s-au cunoscut puţin şi parametrii şi am terminat cursa pe locul trei. Am fost bucuros să aflu că aduc prima medalie României. Practic, la această Olimpiadă de la Singapore, a fost prima victorie foarte importantă pentru mine, la 17 ani şi jumătate clasându-mă pe locul III”, ne-a spus Ionuţ. În ţară, primii care au aflat de rezultatul lui Ionuţ au fost părinţii, care dis-de-dimineaţă, de la ora 5, urmăreau pe internet întrecerile nautice. Vestea s-a răspândit repede printre rude şi prieteni, care au aşteptat cu sufletul la gură să vadă rezumatul de o oră al Jocurilor Olimpice, la TVR.

 

Cetăţean de Onoare al oraşului Năvodari 

La întoarcerea în ţară canotorii au fost primiţi pe aeroport de membrii federaţiei, iar la Constanţa sportivul din Cornu Luncii a fost intens mediatizat de presa locală. Dacă autorităţile locale din Năvodari, locul unde Ionuţ Prundeanu se pregăteşte să devină campion, i-au acordat titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului, acasă, la Cornu Luncii, autorităţile sunt preocupate de divergenţele politice din cadrul Consiliului Local şi nu de sportivii prin care această localitate este cunoscută în lume. Pe 5 septembrie 2010, una din canotoarele din Cornu Luncii,  Mădălina Iacob, colegă la acelaşi liceu sportiv din Constanţa cu Ioan Prundeanu, a cucerit aurul la 8 plus 1 în cadrul Campionatelor Balcanice de Canotaj. Tot din Cornu Luncii, canotorul Alin Tretiag, component al echipajelor naţionale, a devenit dublu campion mondial la juniori în 1997 şi campion mondial la tineret în 1999.

După Balcaniada de Canotaj pentru juniori care a avut loc în Grecia la începutul lunii septembrie şi vizita medicală pe care a efectuat-o la Bucureşti joi, 9 septembrie, Ioan Prundeanu a ajuns şi acasă, pentru a se întâlni cu părinţii înainte de  începerea unui nou an şcolar. Alături de aceştia şi de rude, de victoriile lui Ionuţ Prundeanu s-au bucurat şi prietenii acestuia, chiar şi foştii colegi de la grădiniţă.

 

La doar 17 ani deţine 40 de medalii

„Plecat de mult timp din Cornu Luncii s-au mai rupt legăturile. Dar  cei care au aflat s-au bucurat. Am fost colegul lor de la grădiniţă sau de la şcoală şi s-au bucurat. Am venit să-mi văd părinţii, să văd ce fac animalele cu care eram foarte prins. Am venit să-mi iau la revedere pentru că începem o nouă etapă care se va termina anul viitor, în septembrie. Un an de zile pentru mine înseamnă şcoală, 2 – 3 antrenamente pe zi şi o vacanţă foarte scurtă, doar dacă nu sunt competiţii”, am aflat de la Ionuţ.

Acesta era bucuros că a adus la Cornu Lunicii a 40-a medalie din cariera sa de canotor. Aceasta a fost obţinută duminică, 5 septembrie, la Campionatele Balcanice de canotaj academic pentru juniori, de la Kastoria (Grecia). La 4 vâsle, Ioan Prundeanu, împreună cu coechipierii Adrian Cionca, Ionuţ Luca şi Cristi Pîrghie, a câştigat proba cu timpul de şase minute zero secunde 48 sutimi, la simplu urcând pe a doua poziţie a podiumului de premiere.

Pentru sportivul din Cornu Luncii urmează pregătirile pentru Europenele de juniori din 2011, la care speră să participe şi să obţină un loc bun. Apoi Campionatele Mondialele care se vor avea loc la Londra, pe pista olimpică, loc unde peste doi ani va fi olimpiada.

 

Visul lui Ionuţ este de a ajunge la Mondiale

„Aş vrea să am un viitor cât mai bun. Dacă se poate în ţară, dacă nu, în străinătate. În străinătate, sportul este văzut mult mai bine şi plătit mult mai bine decât în România. Îmi doresc foarte mult să ajung la Mondiale. Sper să merg şi la Olimpiada mare. Cu Dumnezeu înainte! Am 40 de medalii, dar cea mai importantă este medalia Olimpică de la Singapore, chiar dacă este din bronz. Nu contează metalul din care este confecţionată, contează că am urcat pe un podium alături de alte nume ale canotajului din Lituania (locul I), care a fost medaliat cu argint la mondialele de tineret, şi Germania (locul II), care este dublu medaliat cu aur la mondialele de juniori. Am fost alături de două nume mari ale canotajului”, ne-a spus Ionuţ Prundeanu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La 17 ani, Ioan Prundeanu, din Cornu Luncii, a adus României prima medalie olimpică la Singapore.
 Vizualizări articol: 3057 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 6 voturi
La 17 ani, Ioan Prundeanu, din Cornu Luncii, a adus României prima medalie olimpică la Singapore4.356

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Bravo verisorule trimis de
(14 sep 2010, 09:56:57
Ma simnt mindru sa aud ca verisorii mei sunt pe podium ,succes mai departe

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei