Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 1 sep 2010 - Anul XV, nr. 205 (4496)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sute de angajaţi din învăţământ disponibilizaţi din 1 septembrie, FSLI dă inspectoratele în judecată

Miercuri, 1 Septembrie 2010 (16:19:45)

Sute de angajaţi din învăţământ, personal nedidactic, au rămas fără locurile de muncă de la 1 septembrie, în urma unui ordin al ministrului Educaţiei din 24 august, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ anunţând că va acţiona în instanţă inspectoratele şcolare, pentru încălcarea legilor.

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei susţin că a fost nevoie de această reducere de personal pentru a face economii la buget în cadrul celor 42 de Case ale Corpului Didactic prin desfiinţarea în şase zile a sute de posturi de administratori, fochişti, secretare, şoferi, paznici sau documentarişti, se arată într-un comunicat de miercuri al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

"Noi ne întrebăm ce economii vor fi realizate, în condiţiile în care, după micşorarea cu 25 la sută a salariilor, aceşti angajaţi câştigă în medie 600 de lei? În plus, atribuţiile personalului auxiliar şi nedidactic vor fi preluate de personalul didactic, ceea ce este umilitor, dacă ne gândim că munca unei femei de serviciu sau secretare, de exemplu, va fi făcută de un metodist sau un cadru didactic, fără bani în plus", susţin reprezentanţii FSLI.

Prin aceste reduceri de personal, activitatea în aceste instituţii va avea de suferit, iar numărul şomerilor va creşte, consideră reprezentanţii FSLI.

"Atragem atenţia pe această cale că angajatorul, la presiunea ordinului dat de Ministerul Educaţiei, nu a respectat prevederile contractului colectiv de muncă unic la nivel naţional care stabileşte o perioadă de preaviz de 20 de zile şi nici pe cele ale Codului Muncii, prin care concedierea unor angajaţi se face cu respectarea perioadei de preaviz de minimum 15 zile", mai scriu reprezentanţii FSLI.

În aceste condiţii, FSLI anunţă că va acţiona în instanţă angajatorul, pentru nerespectarea prevederilor legislative privind desfiinţarea acestor posturi.

Cu problema reducerilor de personal auxiliar şi nedidactic se confruntă şi universităţile, cărora le-a fost încălcată autonomia. La nivelul învăţământului superior vor fi desfiinţate 400 de posturi, ocupate de paznici, femei de serviciu sau bucătărese, potrivit sursei citate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sute de angajaţi din învăţământ disponibilizaţi din 1 septembrie, FSLI dă inspectoratele în judecată.
 Vizualizări articol: 554 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sute de angajaţi din învăţământ disponibilizaţi din 1 septembrie, FSLI dă inspectoratele în judecată0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei