Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 1 sep 2010 - Anul XV, nr. 205 (4496)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Tipic românesc

Povestea calului subnutrit, bătut şi lăsat să moară în stradă, şi a autorităţilor incompetente

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Un cal subnutrit şi foarte probabil bătut fără milă a agonizat, luni seară, mai multe ore în stradă, după ce a fost abandonat de proprietarul său şi lăsat să moară la marginea drumului spre Mănăstirea Dragomirna.

Salvarea acestui animal chinuit s-a dovedit mult mai dificilă decât vă puteţi închipui, iar aproape trei ore, o armată de oameni, săteni, ziarişti, autorităţi locale, poliţişti, reprezentanţi ai Direcţiei Sanitar Veterinare, au privit neputincioşi către cabalina piele şi os care abia mai sufla.

Finalul e unul tragi-comic, tipic românesc. În miez de noapte, calul a fost aruncat într-o căruţă şi luat acasă, mai mult obligat de autorităţile care nu aveau unde să-l ducă în altă parte, chiar de către cel care l-a aruncat în stradă ca pe o cârpă, după ce, cel mai probabil, şi-a vărsat furia pe cabalina care nu mai putea trage la căruţă.

Amenda autorităţilor sanitar-veterinare, care iniţial ameninţau cu sancţiuni de până la 50 de milioane de lei vechi, s-a transformat într-un avertisment, pentru că individul care a abandonat calul în drum, un ţigănaş în vârstă de 15 ani, e sărac lipit.
Pentru că cineva trebuia să plătească până la urmă tratamentul aplicat calului de medicul veterinar chemat la faţa locului, primarul a anunţat că va face el acest lucru, din fondurile primăriei.

 

„Calul ăsta a fost bătut şi cu scândura şi cu furca. Câtă bătaie o mâncat...”

Luni seară, în jurul orei 19:00, un cititor a anunţat redacţia „Monitorului de Suceava” că pe drumul spre mănăstirea Dragomirna, la intrarea în satul Mitocu Dragomirnei, dinspre Iţcani, zace un cal care a fost bătut cu sălbăticie şi lăsat să moară pe marginea şoselei.

Cabalina era piele şi os, plină de răni sângerânde şi culcată pe marginea drumului judeţean DJ 208 U. Îţi dădeai seama că mai e în viaţă pentru că din când în când încerca să se ridice. Nu stătea mult cu capul ridicat, iar după câteva secunde se prăbuşea din nou, sleită de puteri.

La poarta casei din apropiere, doi bătrâni priveau spre calul care agoniza la câţiva metri de ei.

Dacă în primă fază au spus că nu au văzut nimic, au mărturisit mai apoi, în şoaptă, că animalul aparţine unor romi din zonă care l-au bătut şi abandonat. „Mi-e frică să vorbesc, domnule...”, e sincer bătrânul.

Suntem chiar la intrarea în sat, iar maşinile, multe cu numere străine, circulă prin zonă cu mult peste viteza legală. „Cu 80, cu 100, merg ca nebunii”, îmi răspunde bătrânul când îl întreb în glumă dacă e vreun raliu organizat la ei în sat.

Pe dreapta, opreşte o maşină cu numere de Bucureşti. Una dintre tinerele care au coborât din maşină ne povesteşte că, cu aproximativ o oră înainte, când mergeau înspre mănăstire, au observat cum câţiva indivizi loveau calul pentru că nu mai putea să tragă la căruţă.

Între timp, am dat telefon la 112, solicitând prezenţa unui poliţist în zonă, cel puţin pentru dirijarea traficului.

Un coleg ne-a dat numărul de telefon al şefului Serviciului Inspecţie şi Control din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare, doctorul Vasile Semeniuc, care, foarte cooperant, ne-a transmis că ia o maşină de serviciu şi vine cât poate de repede la faţa locului.

La casele din jur, deşi erau oameni prin curţi, nimeni nu ştie şi nu a văzut nimic.

Apare, însă, şi primul sătean dispus să se implice în identificarea proprietarului calului.

„Calul ăsta a fost bătut şi cu scândura şi cu furca. Câtă bătaie o mâncat... Îl foloseau la cerşit, trăgea la căruţă”, îşi pune mâinile în cap bărbatul.

 

„Trandafir”, ţeapăn la volan, cu fetiţa în picioare, pe scaunul din dreapta

Se lasă deja întunericul şi am pus maşinile pe avarie pentru a semnaliza că e un obstacol pe drum.

Din direcţia Iţcani se apropie o maşină cu numere de Italia. Şoferul, un tânăr de etnie romă, începe să claxoneze de mai multe ori. Pe scaunul din dreapta şoferului, o fetiţă de câţiva anişori, în picioare.

Şoferul trage maşina pe marginea drumului şi coboară, interesat, chipurile, să vadă ce se întâmplă. Nu ne ia mult să ne dăm seama că e sub influenţa băuturilor alcoolice. Venind spre cal, a uitat de fetiţa sa, care vine încet din spate, pe mijlocul drumului. „Vezi de copil, mă... ia-l din stradă”, îi strigă una dintre tinere. 

Îi zice „Trandafir”, e de prin Iţcani şi sare imediat să îi acorde calului primul ajutor. Un smoc de iarbă, care rămâne fix în gura cabalinei ce nu are putere nici măcar să mestece. 

După aproximativ 25 de minute, apare şi echipajul de poliţie.

Un singur poliţist, de fapt. Colegul e în concediu.

Ca şi noi, priveşte neputincios spre animalul care mai mişca din când în când din picioare şi, după ce îi spunem că urmează să apară şi reprezentanţi ai Direcţiei Sanitar-Veterinare, începe să dirijeze circulaţia, mai ales că afară e din ce în ce mai întuneric.

 

„Se dirijează la un spaţiu în care poate să trăiască în condiţii corespunzătoare cu respectarea condiţiilor de bunăstare”

Microbuzul DSV apare, în sfârşit.

Strângeri de mâini, prezentări şi dăm drumul la aparat. Ce se poate face în astfel de situaţii?

„După legislaţia în vigoare, primăriile ar trebui să aibă spaţii amenajate, precum şi o echipă de ecarisaj pentru a lua animalele abandonate pe spaţiul public, cum este cazul aici de faţă. Cetăţeanul care şi-a abandonat calul riscă o sancţiune contravenţională, se dă o amendă cetăţeanului respectiv şi se impune să se facă un tratament, să se repună pe picioare calul. Dacă cetăţeanul nu respectă, la un moment dat se confiscă (n.r.-calul) şi se dirijează la un spaţiu în care poate să trăiască în condiţii corespunzătoare cu respectarea condiţiilor de bunăstare”, ne-a spus doctorul Vasile Semeniuc, explicându-ne că va trebui să vină veterinarul din comună cu un cititor de cip-uri, pentru a afla cui aparţine cabalina.

 

Primarul şi echipa de ecarisaj organizată ad-hoc

Afară e întuneric beznă. „Iluminatul public începe de la 9 şi jumătate seara”, îmi spune poliţistul.

Mai sunt aproape 40 de minute până atunci, iar afară e beznă.

Abia vezi la un metru distanţă.

Observăm în ultima clipă un tânăr pe o bicicletă nesemnalizată care trece pe drum. „Dă-te, mă, de pe şosea, mai dă o maşină peste tine”, îl apostrofează poliţistul.

După zgomotele de copite pe asfalt, ne dăm seama că urmează să treacă o căruţă. Nici vorbă de vreo semnalizare, o luminiţă, acolo, să-i avertizeze pe conducătorii auto.

În următoarea jumătate de oră, alte trei atelaje hipo apar şi dispar în noapte, la fel, fără semnalizare.

O maşină cu numere preferenţiale – PD-L- apare în zonă. E primarul din Mitocu Dragomirnei, chemat la faţa locului de poliţist.

După o scurtă discuţie între edil şi şeful de la DVS, primul anunţă că revine în 20 de minute, cu echipa de ecarisaj, iar al doilea, în 15 minute, cu doctorul veterinar.

La faţa locului, rămânem noi, poliţistul, câţiva săteni curioşi.

A, şi Trandafir, romul din Iţcani. Ar fi vrut el să plece de mult, însă, poliţistul, dându-şi seama că e beat, i-a luat cheile de la maşină şi i-a cerut să cheme un alt şofer să-l ducă acasă.

„Am 14 ani de Italia. Eu nu-s ţigani ca ăştia de aici”, îi explică Trandafir poliţistului, mai scăpând câte o înjurătură şi făcându-i semn agentului că nu e nici o problemă, că fetiţa din braţele sale oricum nu pricepe.

Fotoreporterului nostru îi cere să-l dea la ziar. „Da la ce ziar?”, se scarpină nedumerit în cap.

 

„E bătrân, nu mănâncă, când se pune jos nu se mai scoală. Se târâie. Rănile sunt de la căzături”

S-au aprins becurile de pe stâlpi. Tot întuneric beznă, nu s-a schimbat mare lucru. În fine, ne-am obişnuit deja.

Apar, într-un final, cu uşoară întârziere, şi edilul şi şeful de la DSV. Primul cu echipa de ecarisaj, câţiva bărbaţi romi, unul dintre ei chiar alesul etniei în Consiliul Local.

Domnu’ consilier spune că ştie al cui e calul şi, ferm convins, ne explică că nici vorbă să fi fost bătut.

„E bătrân, nu mănâncă, când se pune jos nu se mai scoală. Se târâie. Rănile sunt de la  căzături”, ne spune consilierul, tăiat scurt de primar. „Bă, fără explicaţii, da?! Se vede clar că e bătut...”.

E aproape 22:00. Echipa de ecarisaj, organizată ad-hoc, şi sprijinită şi de Trandafir, trage calul din drum.

La faţa locului, apare o căruţă -dacă vă spun că nu era semnalizată, mă credeţi?!- din care coboară mai mulţi tineri de etnie romă, printre care şi minorul căruia i-ar aparţine cabalina.

„Nu e al meu, ci al unui frate mai mic”, priveşte speriat la vederea blitzului aparatului de fotografiat.

Calul e prins de mai mulţi săteni, urcat în căruţă şi dus chiar la casa celui care este acuzat că l-a lăsat să moară în drum.

Caz rezolvat.

Din spate, Trandafir îl abordează din nou pe poliţist şi-i cere cheile de la maşină.

E fericit că a găsit un tânăr cu permis de conducere care s-a oferit să-l ducă acasă, la Iţcani.

   

Proprietarul calului are 15 ani

Ieri, a doua zi după incidentul de luni seară, l-am contactat telefonic pe doctorul Vasile Semeniuc.

Ne-a explicat că animalul suferind a fost consultat, i s-a aplicat tratament şi că a rămas sub supraveghere la locuinţa proprietarului.

„I-am dat avertisment, că amenda de unde s-o plătească, iar tratamentul, ne-a spus primarul, va fi suportat de primărie, din fondurile speciale”, ne-a explicat şeful Serviciului Inspecţie şi Control din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava a anunţat, tot ieri, că l-a identificat pe proprietarul cabalinei, iar acesta este un minor în vârstă de 15 ani, Alun Cherar.

„I s-a întocmit dosar penal pentru săvârşirea  infracţiunii prevăzută în Legea 205/2004, privind rele tratamente aplicate animalelor”, anunţă purtătorul de cuvânt al poliţiei, inspectorul principal Gabriel Panţiru.

 

Pedeapsa cu închisoarea, o glumă proastă 

Potrivit legislaţiei, provocarea de suferinţe fizice şi psihice animalelor prin orice mijloace este considerată infracţiune (articolul 6 din Legea 205/2004), iar pedeapsa este închisoare de la şase luni la trei ani sau amendă penală de la 1.000 de lei la 10.000 de lei şi confiscarea animalelor. 

Într-o ţară în care omori un om cu maşina şi nu faci o zi de puşcărie, e greu de crezut că indivizii care îşi mutilează ori maltratează animalele vor ajunge devreme după gratii.

Cazul de luni seară de la Mitocu Dragomirnei vine la nici trei zile după ce, în piaţa angro din cartierul Burdujeni, un cal înhămat la căruţă, subnutrit, plin de lovituri şi plăgi deschise, a căzut pur şi simplu în drum, sleit de puteri.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Povestea calului subnutrit, bătut şi lăsat să moară în stradă, şi a autorităţilor incompetente.
 Vizualizări articol: 5693 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 10 voturi
Povestea calului subnutrit, bătut şi lăsat să moară în stradă, şi a autorităţilor incompetente4.2510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Dezgustator! trimis de
( 1 sep 2010, 11:23:35
Oau! Presupun ca daca cineva l-ar bate pe "proprietar" si l-ar lasa asa in mijlocul strazii, batausul nu ar pati nimic in cazul in care ar fi sarac lipit pamantului si ar avea 15-16 ani. Nu? Ca doar si noi suntem niste animale, nu?

Idioti! In ce tara josnica am ajuns sa traiesc... Nici cat negru sub unghie nu mi-ar pasa daca as auzi ca un libidinos de asta a ars in casa ca sobolanul impreuna cu toata familia lui.happy
2.   Si cai se impusca trimis de
( 1 sep 2010, 11:43:42
singur solutie si de fapt unica era sa fie impuscat calul. si cadavrul dus la crematoriu.acuma il manca ciini tiganilor.
3.   Pfffff trimis de
( 1 sep 2010, 11:50:24
intr-o tara civilizata, calul era luat de autoritati si dus la un adapost ptr ingrijiri, proprietarul amendat si arestat ptr cruzime fata de animale. la noi in tara nu se intampla nimic, ptr ca proprietarul e sarac... bine, moare acel cal, isi cumpara altul cu care procedeaza la fel ptr ca nu are cine sa-i invete si nici cine sa ii pedepseasca.
numai mass media poate schimba ceva in cazuri de astea, prezentandu-le si punand presiune pe autoritati!
4.   Rrom trimis de
( 1 sep 2010, 12:18:48
Persoanele rrome ar trebui puse sa traga o caruta, batute, lasate fara hrana, abndonate si apoi impuscate. Pacat ca Hitler si Antonescu nu au trait mai mult, scapam de pleava societatii, iar autoritatilor RUSINE, le e frica sa aplice LEGEA,
5.   Rusineeee... trimis de
( 1 sep 2010, 12:26:36
Animalele din tara noastra nu numa k sunt maltratate dar si lasate sa moara de foame,dupa cum se pare chiar in ochii lumii.Pacat cu legile de la noi...numa ce-i ce AU CU CE,au dreptate.In italia de ex:daca cineva arunca un caine la gunoi si este gasit,va face macar un an de inchisoare.
Felicitari repporterului...frumos articol.
6.   Tara de brute condusa de cretini trimis de
( 1 sep 2010, 13:32:02
In orice tara civilizata tiganul era arestat. Primarul si doctorul-minune cu avertismentul lui trebuiau sa demisioneze. Localnicii care au vazut si nu au anuntat erau amendati. La noi tiganul nu ia nici macar o bataie de la trecatori. Da, o bataie, ca tot nu traim in tara civilizata. Primarul merge la baut cu consilierul rom dupa ce a reazolvat cazul. Politistul bea bere cu Trandafir. Si am ajuns sa credem ca mor caii cand vor cainii. PFUI, ce mai tara de brute, condusa de cretini! Singurii care au fost oameni, civilizati, europeni, au fost cel ce a telefonat si ziaristul care nu a plecat de acolo pana nu s-a facut ceva pentru bietul animal. Dar nu era treaba lor, ci a idiotilor bugetari pe care ii platim. Rusine statului roman! RUSINE, brutelor!!!
7.   Articol de fond trimis de
( 1 sep 2010, 14:16:18
Asta e articol de prima pagina ? Tara e in rahat pana la gat, s-au taiat salariile si astazi se taie si pensiile. De astazi intra in functiune sistemul de co-plata a medicamentelor compensate pentru programele nationale (diabet, cancer, etc.) si voi puneti pe prima pagina un tigan prost si calului lui batut ? Ca sa nu mai spun de oras - l-au sapat astia de nu a scapat nici un centimetru de cupa excavatorului si voi scrieti despre un cal ? Tot astazi se aniverseaza o luna fara apa calda in oras iar sansele sa fie in urmatoarele saptamani sunt minime. Calul e problema orasului ?
7.1  RE: Articol de fond trimis de
( 1 sep 2010, 15:33:39
Tu esti IREAL de dobitoc
Tara e in rahatul asta nu ca urmare a unui singur eveniment, ci ca suma a tuturor rahaturilor pe care le facem noi si contzaranii nostri, suma tuturor deciziiilor proaste pe care le luam, suma ignorantei fiecaruia dintre noi, suma prostiei noastre. Trandafir asta, lua-l-ar cel cu coarne, e unul din multele motive pentru care tie ti s-a taiat din salariu dobitocule...pentru ca noi platim din buzunarele noastre pe cei 1.000.000 de Trandafiri si Europe care fac ce ii taie capul, si se asteapta ca noi sa rezolvam problema.
Boule !
7.2  RE: Articol de fond trimis de
( 1 sep 2010, 16:57:12
Dar ce frumos vorbiti domu' ! Se cunoaste ca sunteti un intelectual rasat. Din cauza unora ca dumneavoastra ne merge atat de bine. Si a altora asemenea care ati votat cu curu' ...
7.3  RE: Articol de fond trimis de
( 1 sep 2010, 19:34:57
uite ca sunt si de acord cu Max....domnule Ireal toata lumea cu care vorbesc spun ca solutia pentru romania ar fi un: Antonescu, regele Carol ,poate chiar regina elisabeta sau chiar revenirea lui Iisus pe pamant si sa-si faca partid politic ..in fine nu exista o solutie pentru ca nu exista o problema. Exista milioane de probleme si solutiile trec prin fiecare din cei ce traiti pe plaiurile mioritice.Milioanele de solutii incep de la a refuza sa-i dai mita doctorului, sa denunti politistul care ti-o cere, sa ridici hartia ce o vezi pe strada, prin a aprecia munca celui de langa tine si a indeplini munca ta. Cat despre saracul cal, nu era nimeni chiar acolo sa-l eutanasieze?in fine ...typical Rrom-anian
8.   Ati uitat trimis de
( 1 sep 2010, 15:29:31
ati uitat ciorilor ca pe cai ati venit in Europa cu pirandele si puradeii vostri, fir-ar neamul vostru blestemat. Pe cai ati venit si cu caii v-ati castigat/furat d-ale gurii, caii v-au tinut de cald iarna.
Acum v-ati ajuns, aveti masini.
Blestemat neam de oameni mai sunteti si sa dea Dumnezeu pe veci sa nu va gasiti linistea!
9.   Ciorile trimis de
( 1 sep 2010, 15:57:40
La moarte cu ciorile ţara noastră. Puse la muncă întâi, bătute, înfometate şi lăsate să moară pa marginea drumului. Bestiile dracului. Să nu vă găsiţi liniştea nivi în iad.
10.   LEGAL trimis de
( 1 sep 2010, 18:42:53
Daca legea prevede inchisoare de la şase luni la trei ani, iar cioroiul nu poate plati amenda, de ce nu l-ati bagat la bulau, domnilor politisti???!!! Eventual putea achita amenda in ore de munca in folosul comunitatii, ca s-ar gasi, slava Domnului. Daca-i adunam pe toti cersetorii, hotii, talharii, ghicitoarele, s. a. de etnie, am mai putea face inca 10canale ca ala facut de raposatu'.
11.   Nu este prima data trimis de
( 1 sep 2010, 21:31:04
Am avut parte de o experienta similara in acelasi loc. Niste tigani au batut un cal ce tragea la caruta lor cu lopata pana l-au lasat jos. Au adus alt cal, au luat caruta si au plecat. Eram in masina cu inca 4 amici. Am sunat la 112 si am spus despre ce este vorba. Dupa 2 ore de asteptare nu a venit nimeni. Am plecat deoarece amicii aveau treaba, dupa care am revenit cam la 50 de minute. Am sunat din nou la 112. Dupa 40 de minute a venit politistul din articol cu inca o persoana, intr-o masina particulara si m-au luat cu "Ce vrei ma, de ce tot suni la 112, noi nu vedem nici un cal". I-am aratat calul ce zacea in aratura de peste 4-5 ore. Din pacate nu am mai putut sta caci era deja 12:30 noaptea si a doua zi aveam un drum lung de facut. Atunci nu a venit presa dar eu am facut fotografii si am inregistrat cu telefonul mobil discutia cu politistul. El a spus ca este ceva obisnuit la tiganii de acolo. Caii sunt ieftini si-si cumpara altul decat sa-i hraneasca.....Asa oameni asa popor....
12.   Ciori trimis de
( 2 sep 2010, 10:40:30
Cum naiba in tara asta legea se aplica numai pentru fraierii de romani , pe cand pentru tigani nu exista lege?
De asta se intampla atatea nenorociri cu implicarea acestor indivizi,intru-cat legea e foarte blanda cu ei, iar ei stiu asta si nu le pasa!
Cel ce a gresit trebuie sa plateasca, indiferent de etnie, culoare politica , stare materiala etc.
In acest caz ar trebui sa demisioneze toti cei implicati in acest caz(autoritatile), iar cioroiul sa fie bagat in puscarie, scoala de corectie etc!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei