Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 1 sep 2010 - Anul XV, nr. 205 (4496)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu: Incertitudine a creşterii economice din acest an, din cauza măririi TVA

Miercuri, 1 Septembrie 2010 (20:20:14)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că România va înregistra creştere economică anul viitor, în 2010 trendul fiind incert din cauza majorării TVA şi că nu există bani pentru programe speciale de relansare a economiei, pentru că tot ce se împrumută se duce în cheltuiele de consum.

"Este clar că vom intra pe creştere economică în mod cert începând de anul viitor, dar este de văzut dacă se va menţine trendul de creştere al trimestrului doi şi în trimestrul trei şi patru având în vedere creşterea TVA. Dacă nu se introducea creşterea TVA, cu certitudine şi trimestrele trei şi patru ar fi fost cu creştere. Aşa există o incertitudine. Trimestrul doi, când TVA nu a fost mărit, a arătat o primă creştere de plus 0,3% faţă de trimestrul unu", a declarat Traian Băsescu în timpul unei întâlniri cu ambasadorii români.

El a apreciat că situaţia economică este afectată de criza economică modială, România fiind afectată mai mult decât au estimat specialiştii şi chiar FMI în fază iniţială.

"Dar este îmbucurător că în ultimele luni producţia industrială creşte, exportul creşte, avem o creştere de 5,9% în trimestrul doi faţă de trimestrul doi al anului trecut, agricultura, de asemenea, pe primele şase luni are o creştere de 0,7% faţă de anul trecut, construcţiile însă sunt la -8,9% faţă de anul trecut", a continuat el.

Totodată, şeful statului a apreciat că "problema de fond" este în bugetul de stat. "Nu vreau să vă aduc într-o zonă politică dar realitatea trebuie ştiută pentru că vă vizează. În 2007 şi 2008 era veselia creşterii salariilor şi a pensiilor. Când s-au mărit salariile corpului diplomatic am atenţionat că nu sunt resurse, ca şi când s-au dublat pensiile. Acum avem nişte deficite uriaşe atât în zona cheltuielilor cu salariile şi un deficit uriaş la fondului de pensii. Anul viitor deficitul fonului de pensii va fi 3,2 miliarde de euro şi al fondului de şomaj alte 600 milioane euro şi cheltuielile pe care trebuie să le acoperim de la sănătate. Deficitul anului viitor de 4,4% din PIB, circa 6 miliarde, va trebui îndreptat numai către cheltuieli de funcţionare. Dacă anul ăsta am împrumutat 9 miliarde, la anul vom împrumuta 6 miliarde pentru acoperirea cheltuielilor de funcţionare şi a cheltuielilor sociale", a explicat Băsescu.

El a reiterat solicitarea făcută Guvernului de a lua măsuri de reducere a cheltuielilor sociale. "Creşterea de 1-2% estimată de FMI pentru anul viitor pleacă de la această premisă, că banii pe care îi împrumutăm îi ducem la consum, deci nu avem resursă investiţională. Eu nu pot pune în aplicare, pot doar să cer Guvernului să reducă cheltuielile sociale pentru a crea un spaţiu măcar de 1-2 miliarde bani pe care să-i împrumutăm dar să-i ducem în investiţii. Dumneavoastră sunteţi veniţi în vacanţă şi vă veţi întoarce la post, nu vă lăsaţi păcăliţi de atomsfera televizată. Nu există bani pentru programe speciale de relansare a economiei, pentru că tot ce împrumutăm se duce în cheltuiele de consum", a mai spus şeful statului.

De asemenea, preşedintele a afirmat că anii trecuţi s-au înregistrat deficite, iar "banii nu s-au dus în investiţii pentru că nu a construit nimeni autostrăzi în 2008, s-au dus tot în consum şi pentru a susţine cheltuielile electorale".

"Pentru cei care veţi fi întrebaţi, trebuie să ştiţi că răspunsul dumneavoastră despre România trebuie să fie: România trebuie să-şi continue programele de ajustare a cheltuielilor bugetare. Au fost 2007-2008 când politicienii au spus, cu bani de la buget ne cumpărăm voturile, dar acum cineva trebuie să plătească. Guvernul în funcţie trebuie să readucă cheltuileile de consum ale României la nivelul resurselor pe care România le generează, nu putem să împingem până dincolo de limitele rezonabilului cheltuielile de funcţionare din împrumuturi. Trebuie să venim la nivelul la care să funcţionăm cu banii pe care îi producem şi ce împrumutăm să ducem în investiţii. Ştiu că asta e foarte dureros pentru oamenii politici, dar s-a ajuns la momentul la care oamenii politici care sunt în responsabilitate în momentul de faţă pe de o parte trebuie să spună românilor unde suntem, ce se întâmplă cu noi, de ce împrumutăm bani şi ce trebuie făcut", a conchis preşedintele Băsescu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu: Incertitudine a creşterii economice din acest an, din cauza măririi TVA.
 Vizualizări articol: 749 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu: Incertitudine a creşterii economice din acest an, din cauza măririi TVA0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei