Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 1 sep 2010 - Anul XV, nr. 205 (4496)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Aproximativ 15.000 de agricultori pichetează, joi, prefecturile din 23 de judeţe

Miercuri, 1 Septembrie 2010 (13:57:18)

Aproximativ 15.000 de agricultori, membri Agrostar şi ai Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România, pichetează, joi, prefecturile din 23 de judeţe, cerând demisia ministrului Mihail Dumitru şi susţinerea de către stat a sectoarelor agricol, forestier şi de creştere a animalelor.

Acţiunea de protest se desfăşoară în unele judeţe între orele 10.00 şi 12.00, iar în altele între 11.00 şi 13.00. Numai la Sfântu Gheorghe vor ieşi în stradă 3.000 de agricultori, cu 100 de utilaje agricole, au anunţat, miercuri, reprezentanţii Federaţiei Agrostar.

"Mii de fermieri vor fi mâine (joi, n.r.) în stradă nu pentru a cerşi, ci pentru a-şi cere drepturile. Cerem, de asemenea, demiterea urgentă a ministrului agriculturii Mihail Dumitru, care se identifică cu cea mai neagră perioadă din istoria agriculturii româneşti. Dacă revendicările noastre nu vor fi soluţionate, pe 9 septembrie vom organiza un marş în Capitală, la care şi-au anunţat participarea aproape 15.000 de fermieri", a declară preşedintele Agrostar, Niculae Ştefan, citat într-un comunicat de presă al federaţiei.

Judeţele în care Federaţia Agrostar organizează proteste sunt Argeş, Alba, Arad, Bacău, Bihor, Brăila, Braşov, Buzău, Călăraşi, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Harghita, Ialomiţa, Maramureş, Olt, Prahova, Sibiu, Timiş, Vaslui, Vrancea. Preşedintele Federaţiei Agrostar va participa la protestul organizat în judeţul Giurgiu.

Fermierii cer elaborarea legislaţiei şi obţinerea acordului de la Comisia Europeană pentru acordarea ajutoarelor de stat în sectorele agricol şi forestier, soluţii pentru plata pe cap de animal şi pentru plata pe suprafaţă, reabilitarea şi adaptarea sistemului de irigaţii astfel încât acesta să poată fi folosit, sprijinirea investiţiilor în depozitele de produse agricole, aprobarea unor acte normative pentru acordarea de calamităţi în agricultură, introducerea în cultură a plantelor modificate genetic.

Agricultorii mai solicită măsuri concrete pentru sprijinirea sectoarelor legume-fructe, piscicol, apicol, bio, de creştere a păsărilor, a producătorilor români de tractoare şi maşini agricole, o politică de impozitare care să conducă la diminuarea pieţei negre şi să stimuleze introducerea producţiei agricole autohtone pe piaţa organizată, susţinerea oraganizaţiilor de agricultori de a participa la grupurile de lucru de la Bruxelles pentru ca interesele agricultorilor să fie mai bine apărate şi reprezentate, măsuri pentru diminuarea costurilor proiectelor, astfel încât agricultorii să primească cota de 50 la sută şi nu de 30 la sută aşa cum se întâmplă în prezent, promovarea energiei verzi din surse alternative, măsuri privind întărirea rolului dialogului social şi respectarea obligaţiilor asumate de statul român faţă de producători.

Producătorii agricoli şi sindicaliştii din agricultură anunţau, la sfârşitul lunii iulie, că vor începe protestele în toamnă, cu pichete, mitinguri şi blocarea drumurilor naţionale, nemulţumiţi de lipsa măsurilor de susţinere a acestor sectoare.

Pe 9 septembrie agricultorii intenţionează să organizeze un protest de amploare la Bucureşti, iar după acest miting, în cazul în care nu li se vor rezolva solicitările, oamenii sunt decişi să rămână în Capitală şi în zilele următoare. Ca ultimă formă de protest, agricultorii susţin că intenţionează ca, în lipsa măsurilor cerute, să blocheze drumurile naţionale şi judeţene în 23 septembrie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproximativ 15.000 de agricultori pichetează, joi, prefecturile din 23 de judeţe.
 Vizualizări articol: 510 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aproximativ 15.000 de agricultori pichetează, joi, prefecturile din 23 de judeţe0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei