Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 27 aug 2010 - Anul XV, nr. 201 (4492)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Mocanu: Sistemul medical beneficiază cel mai mult de majorări în noua grilă a salarizării

Vineri, 27 August 2010 (18:16:14)

Sistemul de sănătate este sectorul care a beneficiat cel mai mult de majorări în noua grilă a salarizării aflată în prezent în dezbatere, în ciuda nemulţumirilor exprimate de către reprezentanţi ai cadrelor sanitare, a declarat, vineri, secretarul de stat în Ministerul Muncii Valentin Mocanu.

"Zona de sănătate e o zonă care a beneficiat, probabil, cel mai mult de majorări stabilite în urma acestor evaluări. Evaluatorii, specialiştii în acest domeniu, au stabilit că în Legea 330 funcţiile din zona medicală nu erau retribuite în mod corespunzător, mă refer la stabilirea nivelului coeficienţilor", a declarat Mocanu.

Federaţia "Solidaritatea Sanitară" este nemulţumită de proiectul legii unice de salarizare, arătând că pentru angajaţii din sănătate coeficienţii s-au redus cu mult sub cei stabiliţi de comisia de experţi din Ministerul Muncii, şi cere menţinerea grilei cu 12 coeficienţi, faţă de 15 propuşi în noua variantă.

Potrivit reprezentanţilor Federaţiei "Solidaritatea Sanitară", prin noul proiect de lege a salarizării personalul din sănătate "pierde locul în ierarhia ideală", din cauza rearanjării grilei de salarizare faţă de studiul comisiei de experţi, scăderea fiind cu doi coeficienţi.

Aceştia susţin că medicul primar de la un spital clinic ar trebui să aibă coeficientul 8,75, dar prin proiect va avea doar 5,75, în timp ce asistentul medical principal din acelaşi tip de unitate sanitară va avea coeficient de doar 3,04, în loc de 5.

Totodată, sindicaliştii susţin că personalul din sănătate pierde concret la salariul avut în prima parte a anului 2010, din cauza prevederilor articolului 3 din Legea de aplicare în 2011 a Legii cadru de salarizare unitară, care limitează de fapt majorările la maxim 20 la sută, creşterea medie pe sectorul sanitar fiind de 12 la sută, la nivelul salariilor stabilit după diminuarea cu 25 la sută.

În aceste condiţii, federaţia cere aplicarea grilelor care au rezultat din activitatea comisiei de experţi din cadrul Ministerului Muncii, prin extinderea acestora la toate funcţiile din sistem.

"Deoarece grila cu 15 coeficienţi conduce la creşterea diferenţei dintre salariul minim şi cel maxim, scăzând gradul de coeziune socială, cerem menţinerea grilei cu 12 coeficienţi. Considerăm necesar de asemenea ca salarizarea bugetarilor în 2011 să se facă în funcţie de ierarhia stabilită de această comisie, fără a se mai raporta la salariul avut în 2010", solicită Federaţia "Solidaritatea Sanitară".

Potrivit proiectului de Lege-cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, cele mai mari salarii de bază pentru funcţii de conducere din unităţi sanitare, de asistenţă socială şi asistenţă medico-socială revin managerilor şi managerilor generali, iar cele mai mici, infirmierilor şi brancardierilor, spălătoreselor şi îngrijitoarelor.

Astfel, pentru un manager al unui spital cu peste 400 de paturi sunt prevăzuţi coeficienţi cuprinşi între 8,57 şi 9, pentru managerul unui spital cu mai puţin de 400 de paturi coeficientul minim este 8,36, iar cel maxim 8,57, în timp ce managerii serviciilor de ambulanţă pot avea cel puţin 8,57 salarii minime şi cel mult 9.

Cel mai mic coeficient stabilit pentru un director medical este 7,96, iar cel mai mare - 8,78.

Un medic şef dintr-un ambulator de specialitate poate pleca de la un coficient minim de 7,96 şi poate ajunge până la cel mult 8,16, în timp ce un medic primar poate primi cel puţin 4,86 salarii minime dacă lucrează în unităţi sanitare, cu excepţia celor cuprinse în unităţi clinice, şi unităţi de asistenţă medico-socială şi cel mult 11,53 salarii minime, dacă îşi desfăşoară activitatea în anatomia patologică şi medicina legală.

Cel mai mic coeficient din sistemul sanitar - 1,25, este atribuit infirmierei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mocanu: Sistemul medical beneficiază cel mai mult de majorări în noua grilă a salarizării.
 Vizualizări articol: 619 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mocanu: Sistemul medical beneficiază cel mai mult de majorări în noua grilă a salarizării0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei