Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 27 aug 2010 - Anul XV, nr. 201 (4492)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Antonescu: Am discutat de uninominal şi am o dilemă: dacă se impun două tururi sau nu

Vineri, 27 August 2010 (16:09:08)

Liberalii au discutat vineri despre posibilitatea modificării Legii aleşilor locali şi cea privind votul uninominal, preşedintele PNL, Crin Antonescu, menţionând că are o dilemă asupra necesităţii adoptării unei variante în două tururi sau menţinerea actualei formule.

Întrebaţi dacă liberalii propun renunţarea la votul uninominal, având în vedere că unul din subiectele de discuţie al BPc a fost modificarea Legii electorale, Crin Antonescu a menţionat că are o dilemă dacă să se treacă la votul cu două tururi sau să se rămână la actualul tip de scrutin cu un singur tur.

"În ce mă priveşte nu intenţionez aşa ceva. E de gândit dacă nu cumva visul mai vechi al domnului Băsescu nu s-a putea împlini - votul uninominal în două tururi. Nu ştiu, e de văzut. (...) Eu cred totuşi că s-a făcut un pas înainte cu votul uninominal şi dilema mea personală - nu e o decizie a partidului - ar fi dacă să trecem la votul în două tururi sau să rămânem aşa", a susţinut, la finalul BPC, Crin Antonescu.

El a precizat că în BPC s-a discutat despre "inconvenientele" actualei legi a votului uninaminal, "şi anume că unii oameni iau de pe locul doi sau trei mandatul, că un număr foarte mic de votanţi sunt în spatele unuia care a fost ales, iar altcineva cu 49% - cum au fost cazuri exacte, Norica Nicolai sau alţii - nu ajung în Parlament".

"Legea are şi o parte bună, corectă, democratică despre care s-a vorbit maui puţin şi anume reprezentarea proporţională. Cu alte cuvinte, la nivelul unui partid dacă 20% dintre români au votat partidul acela, el are 20% dintre membrii Parlamentului. Dacă facem uninominal în două tururi, din punctul de vedere direct al alegătorului, în circumscripţia lui, e perfect pentru că alegerea e ca la primari, dar putem să avem fenomene cum aţi văzut recent în Marea Britanie când un partid precum Partidul Liberal, cu 23% în ponderea în Parlament, e mult mai puţin şi în sensul acesta la nivel naţional, ca exprimare politică nu mai sunt reprezentaţi aceşti oameni ale căror voturi s-au pierdut", a spus liberalul.

El a precizat că mai există la diverse partide, "o formulă de nostalgie după sistemul de liste care era curat proporţional" şi "asigura pe deplin reprezentarea politică a partidelor".

Întrebat ce părere are de introducerea votului obligatoriu, Antonescu a precizat că el are un "disconfort" legat de acest subiect al constrângerii.

"Există păreri, colegul meu, Mihai Voicu, e hotărât, eu am anumite ezitări, eu fiind mai bătrân, am un disconfort la constrângere, dar ori pe ce înaintez în vârstă, ori pe ce văd dezordinea din România, am şi apetit pentru constrângere şi s-ar putea să mă convingă colegii care sunt partizanii, măcar o dată, ai votului obligatoriu", a afirmat preşeidntele PNL.

Întrebat dacă liderii PNL au discutat de schimbarea Legii aleşilor locale, Antonescu a replicat: "Da, s-a discutat, dar nu în detaliu, în contextul în care s-a discutat mai pe larg despre alegerile locale şi întărirea structurilor locale ca temă pentru PNL".

"S-a aşezat ca prioritate (în BPC-nr) organizarea şi pregătirea încă de pe acuma alegerilor locale şi sigur că în contextul ăsta s-a deschis şi subiectul legii alegerilor locale. Am luat nişte hotărâri privitoare la iniţierea unor analize foarte exacte şi cât se poate de rapide pentru a vedea care este din punctul nostru de vedere formula agreată", a spus liderul liberalilor.

Întrebat dacă liberalii să popună modificări majore ale acestei legi, Antonescu a invocat că PNL ar putea propune modificarea modului în care sunt aleşi preşedinţii de consilii judeţene. "Preşedintele CJ e ales dintr-un tur, ar putea fi ales din două tururi sau ar putea fi ales ca înainte de modificarea legii, ceea ce înseamnă o schimbare importantă.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al PNL, Mihai Voicu, a preicizat că legat de legea aleşilor locali "e şi o mică problemă constituţională" şi anume aceea că "preşedintele CJ e şi ales, conduce şi şedinţe de consiliu, e şi executiv" şi sunt cam multe activităţi în acelaşi timp.

"O să încercăm să venim cu o analiză în foarte scurt timp", a spus Voicu, precizând că discuţiile au fost purtate d eprincipiu şi nu a fost luată o decizie privind inişiarea unei propuneri legislative de modificare a Legii aleşilor locali.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Antonescu: Am discutat de uninominal şi am o dilemă: dacă se impun două tururi sau nu.
 Vizualizări articol: 547 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Antonescu: Am discutat de uninominal şi am o dilemă: dacă se impun două tururi sau nu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei