Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 27 aug 2010 - Anul XV, nr. 201 (4492)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Mocanu: La un salariu minim de 640 lei, Guvernul se poate încadra în anvelopa salarială pentru 2011

Vineri, 27 August 2010 (18:33:13)

Nivelul de 640 de lei propus de Guvern ca salariu minim pe economie permite încadrarea în anvelopa salarială stabilită şi în numărul de salariaţi prevăzuţi pentru 2011, conform simulărilor Ministerului Muncii, a declarat, vineri, secretarul de stat Valentin Mocanu.

Secretarul de stat în Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, a spus, după întâlnirea cu reperezentanţii patronatelor, că nu au fost finalizate simulările pentru nivelurile de 675 şi 705 lei, propuse de sindicate, dar a subliniat că bugetul anului viitor permite majorarea salariului minim la 640 de lei.

"Ceea ce am făcut şi definitivat este că pentru valoarea propusă, de 640 lei, ne încadrăm în anvelopa salarială de care discutam şi în numărul total de salariaţi prevăzuţi pentru anul viitor. Vom continua, la cererea organizaţiilor sindicale, să facem simulări şi pe celelalte valori ale coeficientului unu, şi în momentul în care vom avea datele finale vi le vom comunica", a declarat Mocanu.

Guvernul s-a angajat în acordul stand-by cu FMI ca pentru 2011 numărul maxim de salariaţi în sectorul bugetar să fie de 1.290.000, iar cheltuielile salariale estimate pentru anul viitor vor rămâne la acelaşi nivel ca în 2010, respectiv 39 miliarde de lei.

Nivelul salariului minim va fi stabilit săptămâna viitoare, după o nouă întâlnire a Guvernului cu sindicatele, care va încerca să medieze între patronate, care vor în mare parte salariu minim de 600 lei, şi sindicate, care au solicitat o majorare de până la 705 lei, a spus, vineri, premierul Boc.

Acesta a ţinut să precizeze că, deşi nu şi-a adjudecat varianta aceasta, Guvernul a pus în dezbatere principiul ca angajaţii cu salariile cele mai mici să recupereze mai mult din reducerea de 25 la sută, iar cei cu salarii mai mari să recupereze mai puţin.

Patronatele au propus la discuţiile de vineri cu reprezentanţii Ministerului Muncii şi cu premierul Emil Boc un salariu minim pe economie pentru 2011 de 600-640 de lei, precum şi separarea bugetarilor de angajaţii de la privaţi în stabilirea câştigului minim, variantă luată deja în calcul de Guvern.

"Majoritatea propunerilor patronatelor prezente la discuţii au variat între 600 şi 640 de lei pentru un muncitor necalificat bază, dar nu s-a stabilit nimic. Nu salariul minim nu a fost însă principalul punct de discuţie, ci coeficienţii, care însă cred că vor rămâne bătuţi în cuie pentru că sunt în lege", a declarat agenţiei MEDIAFAX Marius Opran, preşedintele executiv al UGIR-1903, participant la discuţiile cu autorităţile.

El a arătat că s-a luat în discuţie, de asemenea, separarea bugetarilor de "restul lumii" în stabilirea salariului minim.

Liderii sindicali au respins, luni, propunerea Guvernului de majorare a salariului minim la 640 de lei, solicitând Ministerului Muncii să facă noi simulări cu valori ale venitului minim la 675 de lei, respectiv 705 lei.

Vicepreşedintele Cartel Alfa, Liviu Apostoiu, a declarat la finalul discuţiilor de la Ministerul Muncii, că scăderea salariului minim de la 705 lei, cât era coeficientul 1 din legea salarizării, la 640 lei, actuala propunere a Guvernului, este prea mare şi va produce efecte şi în sectorul privat.

Salariile bugetarilor ar putea creşte în 2011 cu procente de 20, 16, 12, 8, 4 sau 1, în funcţie de nivelul acestora, cele până în 800 de lei beneficiind de cea mai mare majorare, potrivit proiectului legii cadru a salarizării bugetarilor, pus marţi în dezbatere publică.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mocanu: La un salariu minim de 640 lei, Guvernul se poate încadra în anvelopa salarială pentru 2011.
 Vizualizări articol: 638 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mocanu: La un salariu minim de 640 lei, Guvernul se poate încadra în anvelopa salarială pentru 20110.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei