Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 27 aug 2010 - Anul XV, nr. 201 (4492)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Câteva zeci de persoane şi-au depus în mod simbolic impozitele pe treptele Ministerului de Finanţe

Vineri, 27 August 2010 (13:37:04)

Câteva zeci de persoane s-au adunat, vineri, în jurul orei 11.00, la sediul Ministerului de Finanţe, şi au depus în mod simbolic borcane cu monede pe treptele ministerului, dar şi o petiţie, pentru a protesta faţă de noua modalitate de impozitare a drepturilor de autor.

Printre cei prezenţi la flashmob s-au aflat jurnalişti, scriitori, dar şi persoane din alte domenii de creaţie, afectate de noilor reglementări privind impozitarea drepturilor de autor.

Aceştia au adus foi pe care era scris textul "Grevă fiscală" sau "D-le Vlădescu, dumneata ai sta la trei cozi pe lună?" şi borcane plin cu monede, care simobilizau taxele pe care cei care au contracte de drepturi de autor, convenţii civile şi PFA (persoane fizice autorizate) trebuie să le plătească la stat. Ei au agitat borcanele cu monede şi le-au depus "jertfă" pe treptele Ministerului de Finanţe, strigând "Luaţi-ne banii!".

Totodată, cei care au protestat faţă de noua modalitate de impozitare a drepturilor de autor au depus pe treptele Ministerului Finanţelor Publice şi o petiţie, intitulată "Nu plătim taxele până nu avem o declaraţie unică, anuală şi online", adresată premierului Emil Boc.

"Noi, subsemnaţii, ne declarăm dezaprobarea faţă de modul umilitor în care administraţia pe care o conduceţi înţelege să aplice noile prevederi privind veniturile de natură profesională. Ni se pare ilogic, absurd şi jignitor să fim purtaţi pe drumuri, lunar, de la o instituţie la alta, să completăm nişte declaraţii la fel de absurde. Cei mai mulţi dintre noi nici nu suntem capabili să înţelegem ce ar trebui să completăm", se arată în textul petiţiei, care a fost postată iniţial pe internet şi a fost semnată, până vineri la ora 12.00, de peste 3.930 de persoane.

"Domnule prim-ministru, ne declarăm incapabili să ne ridicăm la nivelul guvernului pe care îl conduceţi. Cum nu putem schimba poporul, ar fi mai uşor să schimbăm guvernul. Sau guvernul să încerce să coboare la nivelul nostru. De aceea, vă punem la dispoziţie, prin poştă, fiecare în parte, copii ale contractelor pe baza cărora suntem plătiţi. Veţi primi din partea noastră aceste plicuri, ca semn al bunei noastre credinţe. Ne exprimăm disponibilitatea, ca nişte contribuabili oneşti ce suntem, să plătim taxele legale, după ce ne veţi comunica sumele aferente. Vom face acest lucru după ce guvernul pe care îl conduceţi ne va pune la dispoziţie o declaraţie cadru simplă, completabilă anual, inclusiv în regim online. Am aştepta şi scuze din partea unui guvern responsabil. Până atunci, noi subsemnaţii, ne declarăm cetăţeni în grevă fiscală", se mai spune în petiţie.

La protest au participat jurnalişti de la mai multe ziare şi reviste, dar şi de la televiziuni, dar şi scriitorii Vasile Ernu şi Ana-Maria Sandu, jurnaliştii Cristian Lupşa şi Mircea Marian, criticul de film Anca Grădinariu, precum şi persoane din alte domenii.

"Am venit să facem Guvernul să înţeleagă că nu poate să-şi bată joc de noi. Avem un sistem informatizat să depunem actele. Am trimis inclusiv formular că nu am câştigat nimic pe PFA luna asta", a spus o jurnalistă.

La rândul său, o tânără - Laura D., în vârstă de 23 de ani, care a terminat Regie-Film şi lucrează ca editor pe proiecte - a spus că protestează faţă de noile impozite şi că nu vrea să stea la cozi pentru a plăti. "Nu pot să tratez o astfel de meserie ca pe una cu un program de opt ore pe zi (...) Înţeleg situaţia socială şi sunt dispusă să plătesc, dar nu să stau la cozi. Părinţii mei au ieşit în stradă în '89, nu pot acum să mă duc să le spun că eu stau la coadă", a spus ea.

Totodată, scriitoarea Ana-Maria Sandu a spus că a venit la această acţiune pentru că este "injust şi absurd" ceea ce se întâmplă, referindu-se atât la noile impozite, cât şi la modalitatea prin care se plătesc. "Ca orice jurnalist am colaborări ca să pot să trăiesc. E suficient că-mi scriu cărţile pe banii mei", a explicat Ana-Maria Sandu.

Pe de altă parte, Cristian P., în vârstă de 43 de ani, care lucrează ca designer, a declarat că plata acestor contribuţii se putea face "cumva într-un mod civilizat". "Eu am de lucru, nu pot să iau din timpul de creaţie şi să stau la cozi", a spus el.

Flashmob-ul a durat circa o jumătate de oră, timp în care nu a ieşit nimeni din sediul Ministerului Finanţelor pentru a discuta cu protestatarii.

Anunţul flashmob-ului a fost făcut public pe internet de jurnaliştii Vlad Mixich, Gabi Dobre şi Cristian Lupşa. "Statul român vă anunţă că aveţi de trimis 25 de declaraţii fiscale pe an. Pe internet deja au apărut apeluri la protest împotriva birocraţiei umilitoare. Dacă, spre deosebire de guvernanţi, noi am fi normali, ar trebui să le arătăm ce credem despre asta. Dacă nu, ne merităm soarta", se spune în anunţul postat pe Facebook.

Potrivit anunţului, "un contribuabil care obţine venituri din drepturi de autor sau ca PFA este obligat de către Stat să depună 25 de declaraţii anual".

"Solicităm simplificarea procedurilor birocratice prin introducerea unei declaraţii unice anuale care să poată fi transmisă instituţiilor abilitate prin poştă sau e-mail. Solicităm publicarea conturilor bancare în care pot fi virate taxele impuse, o singură data pe an. Solicităm scuzele publice din partea Guvernului Romaniei pentru haosul creat şi pentru risipa de timp şi calm la care îşi obligă contribuabilii. Solicităm redactarea formularelor într-un limbaj limpede, uşor de înţeles de orice cetăţean cu educaţie medie. Solicităm eliminarea tuturor inadvertenţelor şi neclarităţilor prezente în normele de aplicare. Aceste neclarităţi au fost semnalate şi de către specialişti şi pot da naştere la interpretări personale (deci imprevizibile) ale inspectorilor fiscali", se preciza în anunţul flashmob-ului.

Tot pe internet a fost postată şi o scrisoare deschisă de protest "Cu ce drept ne diminuaţi drepturile de autor?", adresată premierului Emil Boc, preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, şi preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, în care peste 60 de scriitori, artişti şi oameni de cultură anunţă Guvernul că intră în grevă fiscală începând cu data de 1 septembrie 2010 până la abrogarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 58/2010.

"Refuzăm să mai plătim impozitul pentru drepturile de autor unui Guvern incapabil să aibă o relaţie civilizată cu cei care creează opere culturale unicat, fără nici cel mai mic concurs din partea guvernanţilor autohtoni, ce sabotează, astfel, patrimoniul naţional. Atitudinea Guvernului României faţă de artişti şi intelectuali este discriminatorie, prin suprataxarea drepturilor de autor, şi discreţionară, prin obligaţia de a depune pentru fiecare drept de autor obţinut fişe fiscale la trei autorităţi ale statului în fiecare lună. Or, după ce că suntem buzunăriţi lunar, să ni se mai fure chiar şi timpul (şi, cu acesta, viaţa însăşi) e cam mult! Guvernul şi Preşedintele ţării nu au luat nicio măsură cerută de creatorii români prin care să fie eliminată suprataxarea drepturilor de autor", se arată în protest.

"Cerem Parlamentului României să îşi exercite controlul asupra OUG 58/2010, în conformitate cu art. 115, alin. (7) din Constituţia României, şi să elimine prevederile discriminatorii şi abuzive ale OUG 58/2010. Precizăm că declararea grevei fiscale este una dintre măsurile de protest împotriva supraimpozitării drepturilor de autor. Anunţăm, pe această cale, şi pregătirea unor proteste publice în ţară şi străinătate", se mai spune în protest.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Câteva zeci de persoane şi-au depus în mod simbolic impozitele pe treptele Ministerului de Finanţe.
 Vizualizări articol: 538 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Câteva zeci de persoane şi-au depus în mod simbolic impozitele pe treptele Ministerului de Finanţe0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei