Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 24 aug 2010 - Anul XV, nr. 198 (4489)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Stiglitz: Europa riscă să cadă înapoi în recesiune din cauza măsurilor de austeritate

Marţi, 24 August 2010 (14:28:23)

Economia europeană riscă să cadă înapoi în recesiune, din cauza reducerilor de cheltuieli aplicate de guverne pentru tăierea deficitelor bugetare, a declarat reputatul economist Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel, transmite Bloomberg.

"Reducerea cu una, cu două a investiţiilor cu return ridicat doar ca să arate mai bine deficitul este complet nesăbuită", a declarat Stiglitz la postul irlandez de radio RTE.

Guvernele din zona euro au luat măsuri pentru reducerea deficitelor bugetare sub limita de 3% din PIB impusă de UE după ce criza din Grecia de la începutul anului a erodat încrederea investitorilor în uniunea monetară.

În timp ce economia a crescut în trimestrul al doilea în cel mai rapid ritm din ultimii patru ani, relansarea dă deja semne de slăbiciune.

"Pentru că atât de mulţi se concentrează în Europa pe cifra artificială de 3%, care nu este susţinută de nicio realitate şi care analizează doar o porţiune a situaţiei financiare, Europa riscă să aibă o recesiune dublă", avertizează economistul.

Creşterea sectorului serviciilor şi a industriei prelucrătoare din zona euro a încetinit în luna august mai mult decât prognozau economiştii, iar încrederea investitorilor în economia germană a căzut la minimul ultimelor 16 luni.

Moody's a avertizat luni că riscurile pentru creşetrea economică sunt clar negative în economia zonei euro.

Deficitul bugetar mediu din zona euro va creşte probabil la 6,6% din PIB în acest an, de la 6,3% din PIB în 2009, anticipa în luna mai Comisia Europeană.

Guvernul elen vrea să reducă deficitul de la 13,6% anul trecut la 8,1% în acest an şi sub 3% din PIB până în 2014, după ce a redus salariile şi pensiile publice, majorând totodată taxele.

"Evident, Irlanda de una singură este prea mică pentru a determina ce se întâmplă în Europa ca întreg. Dar dacă Germania, Marea Britanie şi alte ţări puternice urmează această abordare de austeritate excesivă, şi Irlanda va avea de suferit", a declarat Stiglitz la Dublin.

Economistul a mai arătat că nu se aşteaptă la consolidarea creşterii economice prea curând, din moment ce companiile continuă concedierile.

"Problema este că nu ieşim rapid din această criză. Ceea ce facem de fapt este să ne pregătim singuri o criză mai îndelungată, pe stil japonez, cu creştere economică slabă pentru o perioadă lungă de timp. Este îngrijorător că se vorbeşte despre un nou normal cu şomajul la 10%. Asta ar fi devastator", prevede Joseph Stiglitz.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Stiglitz: Europa riscă să cadă înapoi în recesiune din cauza măsurilor de austeritate.
 Vizualizări articol: 413 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Stiglitz: Europa riscă să cadă înapoi în recesiune din cauza măsurilor de austeritate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei