Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 24 aug 2010 - Anul XV, nr. 198 (4489)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Feroviarii spun că nu se pot aplica disponibilizările din 1 septembrie pentru că s-ar încălca legea

Marţi, 24 August 2010 (16:53:35)

Sindicatele din CFR spun că programul de disponibilizare a 8.000 de angajaţi nu se poate aplica din 1 septembrie, aşa cum a anunţat ministrul Radu Berceanu, pentru că s-ar încălca prevederile Codului Muncii şi ameninţă că într-o lună pot ajunge la grevă generală dacă vor fi daţi oameni afară.

Preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă, Iulian Măntescu, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă la sediul PSD, că nu crede că sindicaliştii se vor înţelege cu reprezentanţii MininisteruluI Transporturilor în urma întâlnirilor de miercuri şi a precizat că se poate ajunge la grevă generală în aproximativ 30 de zile şi că s-ar putea recurge la alte forme de protest în următoarea perioadă.

"Sigur nu ne vom înţelege la discuţiile de mâine (miercuri n.r.) şi vom ajunge la grevă generală în aproximativ 30 de zile, dar până atunci mai avem şi alte forme de protest la care vom recurge. Avem o presiune imensă de la salariaţi şi nu-i mai putem tempera, există pericolul să-i scăpăm de sub control", a declarat Măntescu.

Liderul sindical a susţinut că sindicaliştii şi-au onorat angajamentele luate în urma discuţiilor din primăvară cu reprezentanţi MTI, însă conducerea Ministerului Transporturilor nu, care nu a adus bani suplimentari, nu a eliminat acciza, nu a găsit soluţii pentru achiziţionarea energiei la un preţ mai mic.

În opinia liderului sindical, Ministerul Turismului ar trebui să-şi retragă programul privind disponibilizările şi să găsească alte soluţii pentru diminuarea cheltuielilor pentru că, altfel, este posibil ca în februarie - martie 2011 să fie nevoie de alte şapte – opt mii de disponibilizări pentru că nu se va reuşi restrângerea cheltuielilor şi atragerea unor venituri noi.

Potrivit lui Măntescu, dacă se vor pune în aplicare cele 8.000 de disponibilizări va fi pusă în pericol siguranţa călătorilor. "Sistemul feroviar a ajuns într-o stare de degradare avansată. Dacă vor fi disponibilizaţi încă 8.000 de oameni punem în pericol siguranţa circulaţiei", a adăugat el.

Liderul sindical a subliniat că Guvernul ar trebui să aloce o cotă parte din PIB pentru calea ferată şi să facă o strategie pe termen mediu şi lung la nivelul căii ferate.

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) vrea să disponibilizeze între 7.100 şi 8.300 de angajaţi de la societăţile feroviare, ceea ce împreună cu alte măsuri de reducere a cheltuielilor companiilor va duce la economii de 788 milioane de lei în 2011 faţă de acest an.

Numărul disponibilizărilor variază în funcţie de disponibilitatea partenerilor sociali de a renunţa la unele drepturi, cum ar fi bonurile de masă, ajutoare materiale de Paşte, Crăciun şi Ziua Feroviarului, prime de vacanţă şi autorizaţii şi permise. Unele dintre aceste drepturi ar urma să fie suspendate pentru anul 2011.

Cei mai mulţi disponibilizaţi vor fi la CFR Marfă (între 3.400 şi 4.600 de persoane). Celelalte persoane afectate sunt angajate la CFR Călători (2.075) şi CFR SA (1.630).

Sindicaliştii s-au întâlnit, luni, cu ministrul Radu Berceanu şi cu directorii celor trei companii, ei spunând că le-a fost pus la dispoziţie un material cu propuneri pe care le vor studia. Ei au precizat că nu s-a discutat nicio cifră şi că nu vor accepta reduceri de personal.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Feroviarii spun că nu se pot aplica disponibilizările din 1 septembrie pentru că s-ar încălca legea.
 Vizualizări articol: 475 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Feroviarii spun că nu se pot aplica disponibilizările din 1 septembrie pentru că s-ar încălca legea0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei