Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 21 iul 2010 - Anul XV, nr. 169 (4460)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sindicate:Personalul TESA ar putea fi proporţional cu numărul de paturi şi cu complexitatea acestora

Miercuri, 21 Iulie 2010 (14:10:59)

Personalul TESA ar putea fi direct proporţional atât cu numărul de paturi, cât şi cu gradul de complexitate, iar normativul de personal elaborat de Ministerul Sănătăţii (MS) va fi păstrat, suferind eventuale modificări, potrivit uneia din propunerile analizate la discuţia dintre sindicate şi MS.

Federaţia "Solidaritatea Sanitară" arată, într-un comunicat de presă remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, că în urma discuţiilor de marţi, de la Ministerul Sănătăţii, privind normativul de personal, au rămas în atenţie trei variante pentru normarea personalului TESA.

O primă variantă este păstrarea normativului de personal elaborat de MS cu eventuale modificări, respectiv scoaterea Comitetului Director din cadrul personalului TESA, fără a fi însă stabilită în mod concret repartizarea locurilor rămase către funcţii TESA. Alte modificări ar putea fi reaşezarea intervalelor de raportare în ceea ce priveşte numărul de paturi, respectiv crearea unor intervale mai apropiate (la 200, maximum 300 de paturi), adăugarea unui interval suplimentar, respectiv 800 - 1.200 de paturi şi peste 1.200 de paturi sau separarea serviciului Administrativ de cel de Transport şi Aprovizionare.

Cea de-a doua variantă, propusă de Federaţia "Solidaritatea Sanitară" din România, este ca personalul TESA să fie direct proporţional atât cu numărul de paturi, cât şi cu gradul de complexitatea a paturilor (formula fiind direct legată şi de numărul personalului din unitate). Pentru aceasta sunt necesare mai multe demersuri, potrivit sursei citate.

Astfel, trebuie stabilit indicele de complexitate pentru fiecare tip de unitate sanitară după analiza situaţiei pe cât mai multe unităţi sanitare. "În acest sens noi trebuie să transmitem datele adunate până în acest moment, ele trebuind completate cu cele obţinute de Ministerul Sănătăţii", se arată în comunicat.

De asemenea, sindicaliştii vor transmite reaşezarea funcţiilor prin moderarea unor ponderi, spre exemplu numărul prea mare de jurişti care rezultă, la fel pentru personalul SSM.

Ultima variantă, propusă de Federaţia TESA, se referă la reducerea cu 15 la sută a normativului de personal în vigoare, diminuarea trebuind făcută pentru fiecare categorie.

Sindicaliştii de la "Solidaritatea Sanitară" au avut, la cea de-a treia variantă, unele obiecţii pentru eventualitatea în care s-ar recurge la aplicarea ei.

"Pentru unităţile mici trebuie să fie aplicat mai curând normativul Ministerului Sănătăţii, deoarce este mai avantajos (reducerea cu 15 la sută pentru un spital cu 100 salariaţi echivalează cu menţinerea a opt salariaţi TESA, iar procentul nu este satisfăcător nici pentru spitalele medii). Aplicare acestei reduceri trebuie să se facă progresiv, începând cu spitalele cu 400 de paturi", spun sindicaliştii în comunicat.

În ceea ce priveşte personalul medical, reprezentanţii Federaţiei "Solidaritatea Sanitară" au evidenţiat faptul că poate apărea un conflict între cele două limite ale normativului, respectiv baremul minim de personal şi obligativitatea încadrării în plafonul de cheltuieli. Astfel, în situaţia în care nu există numărul suficient de salariaţi pentru a satisface baremul minim, însă nu poate fi angajat personal suplimentar deoarece nu permite plafonul de cheltuieli, sindicaliştii se întreabă care prevedere prevalează.

Până la acest moment Ministerul Sănătăţii nu are o soluţie la acestă problemă, se arată în comunicat.

Sindicaliştii precizează faptul că la începutul întâlnirii au solicitat MS studiile şi analizele care au stat la baza elaborării normativului de personal pentru TESA existent în proiect, dar nu au fost prezentate aceste documente, "sugestia fiind că ele nu există".

De asemenea, au fost analizate şi unele modificări pentru posturile fixe, se mai arată în comunicat.

Ordinul ministrului Sănătăţii privind aprobarea normativelor de personal pentru asistenţa medicală spitalicească a fost publicat, la finalul lunii iunie, pe site-ul MS, fiind în dezbatere publică până pe 29 iulie.

Potrivit articolului 6 al acestui ordin, numărul de posturi, pe categorii de personal, între limita minimă şi maximă se stabileşte de conducerea fiecărei unităţi sanitare cu personalitate juridică, potrivit structurilor medicale avizate cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate prin bugetul anual de venituri şi cheltuieli.

În schimb, după ce va fi aplicată noua grilă, există posibilitatea reducerii de personal din categoria TESA şi muncitori.

Normativul va avea ca efect reducerea între două şi 115 persoane din categoria TESA în unităţile sanitare unde există excedent de personal faţă de normativul din prezentul proiect. Peste 3.100 de persoane vor fi restructurate.

În acest context, Federaţia TESA din Sănătate ameninţa cu declanşarea grevei generale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicate:Personalul TESA ar putea fi proporţional cu numărul de paturi şi cu complexitatea acestora.
 Vizualizări articol: 382 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sindicate:Personalul TESA ar putea fi proporţional cu numărul de paturi şi cu complexitatea acestora0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei