Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 21 iul 2010 - Anul XV, nr. 169 (4460)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Bronz prăfuit

Baronul din gang

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Bustul din bronz al lui George baron Lowendal, multilateralul artist supranumit „pictorul Bucovinei”, zace stingher, acoperit de praf şi pătat de cocleală, în gangul din spatele Muzeului de Istorie din Suceava.

 

Proiecte

Bustul, realizat de sculptorul Panaite Chifu, cu o valoare de 47.500 lei, a ajuns la Complexul Muzeal Bucovina Suceava în vara anului 2007, ca donaţie a Fundaţiei „Ion Basgan” din Bucureşti.

Intenţia, anunţată atunci de Constantin-Emil Ursu, directorul general al instituţiei muzeale sucevene, era de a amplasa acest bust în faţa viitorului Muzeu de Artă, proiectat să se înfiinţeze în imobilul de pe strada Alexandru cel Bun în care funcţionează Centrul Militar Judeţean, muzeu care a rămas, din păcate, un vis neîmplinit.

Artistul plastic Panaite Chifu (care a obţinut, în anul 2005, Marele Premiu al Bienalei Internaţionale de Sculptură de la Toyamura, Japonia) a executat bustul lui Lowendal sub atenta observaţie a ultimei fiice a baronului, Lydia Lovendal - Papae (care a decedat în anul 2006 la Bucureşti), care, împreună cu soţul său, arhitectul Radu-Mihai Papae (decedat şi el, imediat după pierderea soţiei), doreau să pună bazele unui muzeu memorial, răscumpărând şi adunând, cu mari sacrificii, circa 500 de lucrări din opera risipită a lui George baron Lowendal.

 

Neîmpliniri

Instituţia muzeală suceveană a întreprins o serie de demersuri pentru a aduce la Suceava colecţia de artă a soţilor Papae, dar, din cauză că aceasta a făcut obiectul unui litigiu între moştenitori, demersurile nu s-au finalizat pozitiv.

În judeţul Suceava există câteva lucrări semnate de George baron Lowendal (la Muzeul de Istorie din cadrul Complexului Muzeal Bucovina, la Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina din Gura Humorului, la Muzeul Etnografic „Samuil şi Eugenia Ioneţ” din Rădăuţi, precum şi în câteva colecţii particulare).

Regretata artistă plastică Ileana Bardă, care a fost unul dintre discipolii lui Lowendal, deţinea mai multe lucrări care purtau semnătura acestuia, câteva piese de grafică fiind expuse, cu câţiva ani în urmă, în cadrul unei expoziţii comemorative.

La momentul la care se lucra la proiectul Muzeului de Artă din Suceava s-a făcut şi propunerea ca o stradă din municipiu să poarte numele artistului.

Din păcate, bustul lui Lowendal n-a mai fost amplasat în spaţiul public şi nici una din străzile urbei nu-i poartă numele.

George baron Lowendal, „pictorul Bucovinei” (în memoria căruia, la Bucureşti, s-a constituit o fundaţie care gestionează colecţia soţilor Papae) este reprezentat la Suceava doar de un bust prăfuit adăpostit într-un gang.

 

George baron Lowendal

Multilateralul artist George baron Lowendal (pictor, poet, arhitect, scenograf, actor, maestru de balet...), cu o biografie fascinantă şi un arbore genealogic care circumscrie mai multe familii europene cu „sânge albastru”, a fost director tehnic la Teatrul Naţional din Cernăuţi (1926-1935) şi la Teatrul Naţional din Craiova (1942-1943) şi a desfăşurat o bogată activitate la teatrele „Lucia Sturdza Bulandra” şi „Constantin Tănase” din capitală.

A fost profesor la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti şi s-a remarcat ca un cronicar vizual al spaţiului bucovinean, fiind un peisagist şi portretist de excepţie.

A avut mulţi prieteni în lumea artistică, scriitori şi actori, între care Cezar Petrescu, Victor Ioan Popa, Camil Petrescu, George Mihail Zamfirescu, Ionel Jianu, Grigore Vasiliu Birlic, Sică Alexandrescu, Radu Beligan.

Născut la Petersburg la 27 aprilie 1897, George baron Lovendal, cea mai complexă personalitate culturală din Bucovina interbelică (supranumit ”pictorul Bucovinei”, întrucât a fost creatorul celei mai reprezentative tipologii artistice a ţăranului din această zonă) a decedat la data de 18 februarie 1964.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Baronul din gang.
 Vizualizări articol: 1764 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Baronul din gang5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei