Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 21 iul 2010 - Anul XV, nr. 169 (4460)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

COPAC cere autorităţilor anularea ordinului de schimbare a compensării medicamentelor

Miercuri, 21 Iulie 2010 (14:12:21)

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) cere preşedintelui, premierului şi ministrului Sănătăţii să intervină cu privire la creşterea coplăţii prin noul mecanism de compensare a medicamentelor, atenţionând că mulţi pacienţi renunţă la tratament.

"Prin ordinul 615/30.06.2010, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a schimbat modul de compensare a medicamentelor, stabilind un nou mecanism de calcul al coplăţii pentru pacienţii din România. Deşi conducerea CNAS a asigurat opinia publică înainte de 1 iulie că acest nou sistem nu va afecta populaţia, realitatea din farmacii, cu care ne confruntăm, arată că această măsură are efecte foarte grave. Creşterea coplăţii depăşeşte de foarte multe ori posibilităţile noastre, obligând mulţi pacienţi să rămână fără tratamentul necesar", se arată în debutul scrisorii CAPAC adresate preşedintelui Traian Băsescu, premierului Emil Boc şi ministrului Sănătăţii Cseke Attila.

Reprezentanţii COPAC susţin că au atras atenţia CNAS în nenumărate rânduri asupra urmărilor "catastrofale" pe care le va avea noul sistem de compensare a medicamentelor, dar fără a fi ascultaţi.

"Am cerut în nenumărate rânduri să fim consultaţi, însă nu am fost primiţi, ba chiar am fost opriţi cu forţa la poarta insitituţiei. Am bătut la uşi închise şi am fost trataţi cu dispreţ. Din păcate a venit momentul adevărului! Acum pacienţii văd cu ochii lor când merg să îşi cumpere medicamentele din farmacii că trebuie să plătească mult mai mult. Coplata nu a crescut cu zece la sută, aşa cum anunţase conducerea CNAS ci, în medie, cu 125 la sută. Tragic este faptul că mulţi dintre pacienţi nu îşi permit să plătească atât de mult şi renunţă la tratament", se arată în scrisoare.

COPAC face un apel la cei trei demnitari să "nu lase pacienţii să moară".

"Avem încredere în domniile voastre că veţi reuşi să interveniţi pentru a pune punct bătăii de joc la care suntem supuşi în mod constant, că veţi face ceea ce din punct de vedere moral este just. În situaţia economică actuală, când veniturile populaţiei sunt diminuate considerabil, ajutaţi-ne să nu renunţăm la medicamentele de care avem nevoie. Sunt sute de mii de pacienţi care pleacă din farmacii şi de la medici plângând pentru că nu-şi mai pot lua reţeta care îi ţine în viaţă. Sunt zeci de mii de părinţi care nu-şi mai pot menţine copiii pe tratament deoarece li s-a tăiat gratuitatea", scriu semnatarii documentului.

COPAC subliniază că pacienţii pot fi salvaţi acum dacă se va anula Ordinul CNAS 615/30/06/2010 şi dacă se va veghea ca CNAS să lucreze în interesul pacienţilor, şi nu împotriva lor.

"În acest al 12-lea ceas credem că se mai poate face ceva pentru pacienţii din România. Dumneavoastră puteţi anula acest sistem de compensare orientat împotriva pacienţilor, prin care în mod unilateral, arbitrar, netransparent şi discriminatoriu a fost redusă compensarea medicamentelor care asigură supravieţuirea a milioane de cetăţeni ai acestei ţări", se arată în srisoare.

COPAC face apel şi la preşedintele Traian Băsescu, în calitate de mediator între stat şi societate.

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România reuneşte în rândurile ei 12 organizaţii naţionale ale pacienţilor cu afecţiuni cronice incluzând peste 100 de organizaţii locale şi regionale, reprezentând aproximativ 2,5 milioane de pacienţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului COPAC cere autorităţilor anularea ordinului de schimbare a compensării medicamentelor.
 Vizualizări articol: 361 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
COPAC cere autorităţilor anularea ordinului de schimbare a compensării medicamentelor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei