Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 21 iul 2010 - Anul XV, nr. 169 (4460)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Leonard Orban apreciază că aderarea la Schengen ar putea fi influenţată de raportul CE

Miercuri, 21 Iulie 2010 (17:32:40)

Consilierul prezidenţial Leonard Orban a apreciat, pentru Hotnews, că raportul CE pe tema justiţiei va influenţa aderarea la Spaţiul Schengen dar şi procesul de gestionare a fondurilor comunitare, el apreciind totoată că o continuare pe termen lung a MCV ar putea afecta poziţia României.

"Nu pot să spun, în momentul de faţă, cât de serios vor fi afectate anumite procese de importanţă strategică pentru România. Dar îmi este evident că raportul - concluziile sale - va avea o influenţă asupra aderării României la spaţiul Schengen şi asupra procesului de gestionare a fondurilor comunitare", a explicat Orban, invitat la Hotnews.

Pentru a explica posibilele efecte ale raportului, el a reamintit o declaraţie făcută marţi seară de un europarlamentar, care a afirmat că în condiţiile actuale, a suspenda fondurile pentru România, nu ar afecta foarte mult ţara, având în vedere rata foarte scazută de absorbţie a fondurilor comunitare, dar ar fi posibilă amânarea aderării la Schengen.

Leonard Orban s-a referit astfel la declaraţiile europalamentarului german de centru-dreapta, Ingeborg Grassle. "Cele două ţări au deja o rată de absorbţie foarte scăzută a fondurilor UE. Nu îi ajutăm prin blocarea lor. Dar sper că raportul este citit de Consiliul (de Miniştri) şi că el îl are în vedere în legătură cu integrarea în zona Schengen", a declarat ea.

"În ceea ce priveşte criticile la adresa mecanismului -MCV - după părerea mea, o perioadă de timp acesta a avut o oarecare eficienţă, dar continuarea lui pe termen lung ar putea afecta semnificativ poziţia României în diferite domenii", a mai spus Orban.

Pe de altă parte, fostul comisar european a spus că este dificil de apreciat în acest moment care va fi efectul poziţiei României referitoare la raport. "Nu mă aştept la o deteriorare a relaţiei cu Comisia Europeană", a spus el, întrebat care va fi efectul pe care declaraţiile făcute marţi de şeful statului îl vor avea la Bruxelles.

"Pe de alta parte, raportul are un impact şi la nivelul cancelariilor din statele membre, la nivelul unor parlamente naţionale şi la nivelul altor instituţii europene. Iar acest impact este greu de evaluat în momentul de faţă. Oricum, este evident că vor interveni evoluţii legate de acest proces", a declarat el.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Leonard Orban apreciază că aderarea la Schengen ar putea fi influenţată de raportul CE.
 Vizualizări articol: 464 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Leonard Orban apreciază că aderarea la Schengen ar putea fi influenţată de raportul CE0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei