Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 21 iul 2010 - Anul XV, nr. 169 (4460)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu i-a transmis lui Geoană solicitarea de convocare a Senatului în sesiune extraordinară

Miercuri, 21 Iulie 2010 (14:11:48)

Şeful statului, Traian Băsescu, i-a transmis, miercuri, preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, solicitarea de întrunire în sesiune extraordinară a acestui for legislativ, în prima parte a lunii august, în vederea dezbaterii şi adoptării a trei proiecte de legi, pentru a accelera actul de justiţie.

În textul scrisorii obţinute de MEDIAFAX, preşedintele Traian Băsescu precizează că îşi întemeiază cererea pe articolul 66, alineatul 2 din Constituţie, conform căruia "Camera Deputaţilor şi Senatul se întrunesc şi în sesiuni extraordinare, la cererea preşedintelui României, a biroului permanent al fiecărei Camere ori a cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi al senatorilor".

Şeful statului solicită dezbaterea şi adoptarea de către Senat, în sesiunea extraordinară, a trei proiecte de legi, respectiv proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a Codului de procedură civilă şi a Codului de procedură penală; proiectul de lege privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 144/2007 prividn înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte nirmative; proiectul de lege privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor.

Preşedintele Traian Băsescu precizează că adoptarea proiectelor de lege menţionate reprezintă o necesitate pentru accelerarea actului de justiţie, cerinţa fiind menţionată în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că a primit scrisoarea şefului statului privind convocarea unei sesiuni extraordinare în prima parte a lunii august, precizând că, după ce Camera va primi motivarea CC la legea ANI, va avea loc o şedinţă de Birou Permanent.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, marţi, că va convoca Parlamentul în sesiune extraordinară la începutul lunii august, în primul rând pentru legea ANI.

Şeful statului a precizat că propune ca pe ordinea de zi a sesiunii parlamentare extrordinare să se afle Legea ANI, proiectul legii care prevede ca procesele să nu mai fie suspendate în cazul în care sunt ridicate excepţii de neconstituţionalitate, precum şi "legea micii reforme" în justiţie, aflată pentru avizare la CSM.

Băsescu a menţionat că a luat decizia de a convoca Parlamentul în urma raportului CE privind justiţia din România.

"Dacă Parlamentul ar veni în sesiune extraordinară, să treacă aceste trei legi, România ar putea fi ferită de a se invoca probleme legate de justiţie atunci când se va decide intrarea în spaţiul Schengen", a spus Băsescu, în contextul în care, anterior, exprimase îngrijorări în legătură cu aderarea României la spaţiul Schengen.

Preşedintele Traian Băsescu a apreciat totodată că ar trebui "scrisă" o nouă lege ANI, arătând că există experinţă în acest sens şi că nu trebuie creată posibilitatea de a se face legătura între modul de acţiune pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi intrarea în spaţiul Schengen.

"Ce ştiu, în mod cert, că cel mai bun lucru pe care-l avem de făcut este să scriem o lege nouă, avem experienţă acum, ştim cum trebuie să arate şi, decât să mai facem o lege cu trimiteri - că acum avem vreo trei legi, care vizează activitatea ANI - cred că cel mai bun lucru este ca toate la un loc să fie analizate şi să scriem o singură lege, pentru că, v-am spus, nu vreau să creăm nimănui oportunitatea să lege modul cum acţionăm pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi intrarea în spaţiul Schengen", a precizat şeful statului.

El a arătat că politicienii, Guvernul şi Parlamentul au obligaţia să nu pericliteze acest obiectiv al intrării în spaţiul Schengen.

"Merităm să intrăm în spaţiul Schengen şi cred că toţi politicienii, Guvernul, Parlamentul avem obligaţia să nu periclităm acest obictiv, pentru care avem condiţiile îndeplinite. Ar fi păcat să nu valorificăm şansa de a intra în spaţiul Schengen", a adăugat Traian Băsescu.

Curtea Constituţională a decis, luni, că este neconstituţională Legea privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), în urma unei sesizări formulate de preşedintele Traian Băsescu.

În 13 iulie, şeful statului a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu Legea ANI reexaminată, menţionând că dispoziţiile referitoare la comisiile de cercetare a averilor sunt de competenţa Senatului în calitate de prima Cameră sesizată şi a Camerei Deputaţilor, în calitatea de Cameră decizională.

Potrivit Constituţiei, Camera Deputaţilor şi Senatul se întrunesc în sesiuni extraordinare, la cererea preşedintelui României, a Biroului Permanent al fiecărei Camere ori a cel puţin o treime din numărul deputaţilor sau al senatorilor. Convocarea Camerelor se face de preşedinţii acestora.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu i-a transmis lui Geoană solicitarea de convocare a Senatului în sesiune extraordinară.
 Vizualizări articol: 461 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu i-a transmis lui Geoană solicitarea de convocare a Senatului în sesiune extraordinară0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei