Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 15 iul 2010 - Anul XV, nr. 164 (4455)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Isărescu: Dacă am acoperi deficitul de la asigurări sociale, rezerva de aur ar dispărea într-un an

Joi, 15 Iulie 2010 (13:19:50)

BNR şi-ar cheltui echivalentul rezervei de aur într-un singur an, dacă ar fi obligată să acopere deficitul bugetului de asigurări sociale, iar scăderea rezervelor internaţionale ar limita posibilitatea statului de a se împrumuta, a declarat, joi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

"Corecţiile care se doresc evitate acum prin utilizarea rezervei valutare sunt imposibile şi dacă am avea voie. (...) Statul n-ar mai putea să se împrumute, tocmai pentru acoperire acestor deficite. Numai deficitul bugetului de asigurări sociale este de trei miliarde de euro, adică toată rezerva de aur a României. Acest deficit este structural, nu temporar. Dacă nu-l corectezi, va trebui să plăteşti în fiecare an trei-patru-cinci miliarde euro, pentru că va creşte. Rezerva de aur ar ajunge un singur an", a spus Isărescu.

El a ţinut să arate că interdicţia finanţării deficitului de către banca centrală nu este doar un concept teoretic pe care îl aplică BNR, ci este înscris chiar în Tratatul Uniunii Europene, în care România este membru din 2007.

"Mulţi ne-am bătut şi pe inimă şi pe piept că suntem membri UE, dar nu ştim care ne sunt obligaţiile. Banca centrală nu poate finanţa deficitul public", a adăugat guvernatorul BNR.

El a arătat că interdicţia este inclusă şi în articolul 7 din legea privind statutul BNR. "Este straniu că utilizarea rezervelor valutare în alte scopuri a fost propusă de nişte parlamentari. (...) Partidele politice să îşi ia consilieri juridici, noi la BNR avem, şi bineînţeles un consilier financiar sau cel puţin un consilier de aritmetică", a spus Isărescu.

Guvernatorul BNR a explicat că scopul rezervelor internaţionale în valută şi aur este tocmai de a spori credibilitatea unui stat şi pentru a-i oferi posibilitatea să se împrumute în condiţii bune pe pieţele internaţionale.

El a mai ţinut să precizeze că ideea potrivit căreia rezervelor valutare sunt utilizare simplist în intervenţii pe pieţele interbancare este greşită, operaţiunile fiind mult mai complexe.

BNR avea la 30 iunie rezerve valutare de 31,6 miliarde de euro şi o rezervă de aur de 103,7 tone (3,37 miliarde euro). Rezervele internaţionale (valute plus aur) s-au plasat astfel la sfârşitul primului semestru la 34,99 miliarde euro.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Isărescu: Dacă am acoperi deficitul de la asigurări sociale, rezerva de aur ar dispărea într-un an.
 Vizualizări articol: 421 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Isărescu: Dacă am acoperi deficitul de la asigurări sociale, rezerva de aur ar dispărea într-un an0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei