Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 14 iul 2010 - Anul XV, nr. 163 (4454)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Ion DRAGUSANUL

Ion DRĂGUŞANUL


Politică şi alte calamităţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Destinul nostru mioritic pare să fi ajuns la apogeul catastrofic, în această lună a lui Cuptor, când dârdâim de frig, când diluviile cereşti ne biciuiesc cu neasemuită cruzime, când ni se spulberă lefurile prin sfertuială, prin banditism de tip TVA, prin creşterea impozitelor pe locuinţe şi maşini, dar şi a celorlalte utilităţi, dar şi a preţurilor la medicamente şi la produse alimentare, ba chiar şi prin centralizarea excesivă prin... descentralizare. Ne cam ia dracul, cum zice o vorbă din bătrâni, dar înghiţim totul cu tradiţional fatalism, gândind că încă e bine, deşi nouri grei şi nervoşi se adună, deasupra noastră, şi pe cer, dar şi pe soartă, blestemata de soartă mioritică deja acceptând tacit „impozitul pe orice formă de venit”, inclusiv impozitul pe supravieţuire.

În vremea asta, în care ni se iau şi dumicaţii de la gură, cu trufaşă îmbrâncire în umilinţă, se produce şi descentralizarea sistemului de sănătate, adică statul se despovărează de orice obligaţie constituţională faţă de sănătatea naţiunii, dând spitalele la cheremul primarilor şi al preşedinţilor de consilii judeţene, care, uitând că, în mod normal, au încă o povară grea de târât prin viitorul apropiat, se grăbesc să-şi pricopsească neamurile naturale şi pe cele politiceşti cu funcţii lefoase, indecent şi nemeritat de lefoase, de parcă n-ar avea altă preocupare decât aceea de a lichida definitiv sistemul de sănătate publică din fiecare judeţ în parte. Tocmai de asta, cu extensii în toate domeniile, cheltuielile bugetare cu salarizarea cresc, deşi majoritatea bugetarilor sunt aduşi la sapă de lemn, fără să beneficieze nici măcar de drepturile anterior dobândite în faţa instanţelor de judecată, statul încălcând obligativitatea respectării hotărârilor judecătoreşti definitive, dar minţind, cu neruşinată ipocrizie, cum că din pricina acestor recuperări de drepturi ar creşte cheltuielile salariale şi nu din pricina cohortelor de lipitori de afişe, care încă mai dau năvală fomoasă la funcţii şi la lefuri grase, strivind sub inconştienta lor incompetenţă oameni, sisteme, viitor.

Şi e frig, şi ne biciuiesc nourii cu neasemuită cruzime, deşi e luna lui Cuptor, luna în care ar trebui să ne sufoce şi căldura, şi afluxul de „pelerini în Bucovina”, sosiţi buluc, din inima Europei, cu trenul Viena-Suceava şi retur. De-atâta frig şi ploaie, de-atâta vrăjmăşie a naturii şi a politicului mioritic, ne punem pe prohod obştesc, pe o prefăcută compasiune, obligând sinistraţii bugetari să contribuie şi cu creiţarii supravieţuirii la îndepărtarea efectelor inundaţiilor, şi, uite-aşa, sinistraţii bugetari riscă să le ia casele băncile, ca să se reconstruiască o parte din casele pe care le-au luat doar puhoaiele. De-atâta vrăjmăşie a naturii şi de-atâta neputinţă a statalităţii, calamităţile se transferă şi ne spulberă pe toţi, prohodul impus şi acceptat, prin sistarea tuturor manifestărilor culturale din judeţ, însemnând şi o prefăcătorie de-a compasiunea şi solidaritatea, dar şi o resemnare obştească dureroasă, care, cu siguranţă, va face, mai curând sau mai târziu, tradiţionala mămăligă românească să explodeze.

Nu am ce le reproşa autorităţilor judeţene, în acest friguros şi catastrofal iunie-iulie, dimpotrivă, chiar merită preţuit Gheorghe Flutur pentru dinamismul fructuos de care dă dovadă în încercările limită, deşi are de dus pe umeri, precum noi toţi, şi povara unei statalităţi păguboase, dar o povară care pe el îl va frânge mai întâi, oricâte probe de vrednicie şi de umanism ar tot da. Cu efectele calamităţilor naturale se va descurca mai mult decât onorabil, dar fără să-l ajute prea mult această vrednicie probată, atunci când va fi vorba de înlăturarea consecinţelor calamităţilor statale, cărora le va cădea, printre primii, victimă. S-a mai întâmplat în istoria noastră, în istoria unui neam în care meritele şi vinovăţiile sunt atribute colective, nu individuale, aşa cum ar trebui să fie. Tocmai de asta nu înţeleg de ce acceptă şi Gheorghe Flutur prohodul obştesc, abandonând, odată cu proiectul „Pelerini în Bucovina”, şi consistenţele acestui proiect, „Hora de la Bucşoaia”,  „Umor la... Gura Humorului” şi „Întâlniri bucovinene”, toate perfectibile, deci şi criticabile ca formă şi fond, dar consistenţe reale ale unui program şi cultural, şi economic, cu şanse mari pe termen mediu, pe care el, Gheorghe Flutur, l-a premeditat.

Apogeul oricărui dezastru îl reprezintă resemnarea, iar judeţul nostru deja bălteşte într-o ciudată resemnare mioritică.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Politică şi alte calamităţi.
 Vizualizări articol: 2139 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Politică şi alte calamităţi4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Criticabil, ca forma si fond... trimis de
(15 iul 2010, 19:21:35
Articol bun, foarte bun, stralucitor pe alocuri, daca n-ar fi criticabil ca forma si fond - vorba autorului - in partea de concluzii. Hora de la Bucsoaia a fost gandita kitschios de la bun inceput, este complet fortata si este mult prea departe de tot ce inseamna manifestari traditionale in Bucovina, aducea mult mai degraba cu acele manifestari omagiale, pline de linusire, ce ne fac si acum, - dupa 20 si ceva de ani - sa ne cutremuram. Despre celelte serbari ce-au fost anulate in acest an, nici vorba - in opinia mea - de resemnare mioritica, ci mai curand e un comportament rational. Cand un om sufera o operatie complicata si are, momentan, sanatatea precara, nu-si mai serbeaza cu mare fast onomastica ci asteapta sa se intremeze, iar toti ceilalti ii ureaza grabnica insanatosire. Asa si in acest caz, mai ales ca aici alesii trebuie sa tina cont si de parerea alegatorilor, ori, pentru acest an, parerea lor a fost STOP!
2.   Corectura trimis de
(15 iul 2010, 19:24:29
In comentariul anterior, pe randul 5, rog a se citi "lingusire" in loc de cum e scris acolo.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei