Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 15 iul 2010 - Anul XV, nr. 164 (4455)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Semne de întrebare

Sora cea mai mare a copiilor asfixiaţi în ladă, exploatată de părinţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cumplita moarte a celor patru fraţi asfixiaţi în lada pentru făină, petrecută într-o familie în care tatăl este surdo-mut din naştere, iar mama oligofrenă, naşte extrem de multe controverse. Acuzaţiile se îndreaptă spre autorităţile cu responsabilităţi în supravegherea familiilor problemă, născându-se întrebarea dacă acestea şi-au făcut treaba, în condiţiile în care cunoşteau de doi ani că în familia Rusu există suspiciuni privind capacităţile părinţilor de a-şi creşte copiii.

 

Soţii Dumitru şi Angela Rusu, el de 74 de ani, ea de 38 de ani, din satul Gemenea, comuna Stulpicani, aveau împreună cinci copii. Irina, o fetiţă de 10 ani, Paraschiva, în vârstă de 8 ani, gemenii Pavel şi Petrea, de 5 ani, şi Ioana, mezina familiei, care nu împlinise încă 3 ani, din păcate astăzi mai fiind în viaţă doar fata de 10 ani. Ceilalţi au sfârşit în cel mai cumplit mod posibil, asfixiaţi în lada în care se jucau, ladă care s-a transformat în sicriu pentru cei patru îngeri după ce capacul s-a închis, iar încuietoarea din fier i-a blocat înăuntru.  

Poliţia a anunţat, ieri, că în cauză nu sunt suspiciuni privind împrejurările în care au decedat copiii, astfel că varianta unui nefericit accident rămâne în picioare.   

 

Sclavă la părinţi, deşi avea 12-13 ani

În afară de cei cinci copii aparţinând cuplului, femeia mai are o fetiţă, azi în vârstă de 15 ani, care provine dintr-o relaţie anterioară a acesteia. Minora a ajuns în plasament, acum doi ani, după ce tatăl vitreg a fost acuzat că a violat-o, faptă care nu a fost confirmată medico-legal, dar şi pentru că părinţii o exploatau.

Conform anchetei de la acea vreme, minora, şi ea cu handicap accentuat, era pusă la muncile cele mai grele din gospodărie la vârsta de 12-13 ani, pe umerii ei căzând şi responsabilitatea creşterii fraţilor mai mici, mai ales a gemenilor. 

De multe ori, în familia Rusu apăreau tot felul de certuri între soţi, pe motiv că fata vitregă nu are ce căuta în casa lor. Bărbatul i-ar fi spus soţiei sale, chiar de la începutul relaţiei, că o acceptă pe ea, dar fără fată, mai rezultă din constatările autorităţilor, în momentul în care au ridicat-o pe fată de acasă.

 

Părinţii au refuzat să mai comunice cu ea

Încă de mică, fata a urmat cursurile grădiniţei speciale din Fălticeni, fiind luată în familie doar în vacanţe. Din ianuarie 2008, minora se află internată la Casa de Tip Familial „Domino” Fălticeni. Reprezentanţii Protecţiei Copilului Suceava au declarat că „în cursul lunii ianuarie 2008 am fost sesizaţi cu privire la suspiciunea de abuz sexual săvârşit de numitul Rusu Dumitru asupra fiicei sale vitrege, abuz neconfirmat conform Certificatului medico-legal eliberat de Serviciul de Medicină Legală Suceava cu nr. 40/A din 17.01.2008”.

Şefa Casei de Tip Familial pentru Copilul cu Dizabilităţi „Domino” Fălticeni, Anca Băiţan, ne-a spus că după internare, minora nu a mai ţinut legătura cu familia,  refuzul venind, în primul rând, din partea părinţilor.

 

Traumă, când a fost despărţită de fraţi

„Între minoră şi tatăl vitreg existau neînţelegeri. La propunerea autorităţi tutelare din cadrul primăriei locale şi în urma instrumentării cazului de către D.G.A.S.P.C Suceava s-a instituit măsura plasamentului în regim de urgenţă. Minora era foarte ataşată de fraţii ei, mai ales de gemeni. În momentul când a fost luată de lângă ei, ea a suferit poate cea mai mare traumă, pentru că nu înţelegea ce i se întâmplă. Nu şi-ar fi dorit să crească departe de fraţii ei, dar viaţa pe care o ducea acolo nu era copilărie. S-a considerat că dacă va fi luată de stat, îşi va putea continua şcoala, şi va fi mai bine pentru ea”, ne-a spus Anca Băiţan.

În plus, mama naturală a fetei nu îi lua apărarea în faţa tatălui vitreg. Femeia, oligofrenă gr. II, era supărată pe fată şi o acuza pentru că ar fi declanşat scandalul cu presupusul viol, în care era acuzat tatăl vitreg. După ce a fost internată la Fălticeni, adolescenta nu a mai „pomenit” de trauma suferită alături de tatăl vitreg, depăşind, cu ajutorul psihologului, acea perioadă sumbră din viaţa ei.

 

Îşi va conduce fraţii pe ultimul drum

Minora internată la „Domino” urmează cursurile Şcolii Nr. 3 „Mihai Sadoveanu” Fălticeni, fiind în clasa a VII –a. Anca Băiţan ne-a spus că fata a făcut mari progrese după internare. Ea este în continuare într-un program de consiliere psihologică.

Adolescenta a aflat ieri despre nenorocirea în care gemenii, frăţiorii de care a avut atâta grijă, înainte de a fi luată de stat, şi două dintre surioarele mai mici, au murit. Fata şi-a exprimat dorinţa de a merge la înmormântare, pentru a-şi conduce pe ultimul drum fraţii, unde va fi însoţită de Anca Băiţan.

 

Înmormântaţi cu ajutorul preotului şi al oamenilor din sat

Aşadar, semne de întrebare privind modul în care înţelegeau părinţii să-şi crească şi să-şi educe copii există, însă asistentul social al primăriei locale şi specialiştii de la „Protecţia Copilului” nu au considerat că este necesar ca vreunul din cei cinci copii ai cuplului să fie luat din familie.

Astăzi, la prânz, trupul Ioanei, al Paraschivei şi ale gemenilor Petrea şi Pavel, ultimii depuşi într-un singur sicriu, vor fi duse pe ultimul drum. Micuţii îşi vor dormi somnul de veci în cimitirul din Gemenea. Pentru că familia este extrem de săracă, cheltuielile necesare înmormântării au putut fi acoperite numai prin solidaritatea oamenilor. O contribuţie foarte importantă o are preotul paroh din Gemenea, Alexandru Roşu, dar şi Niculina Mihalea, preşedinta Obştii locale, care a strâns ajutoare băneşti de la oamenii din sat.

Familia Rusu trăia din ajutoarele pentru handicap ale părinţilor, aproximativ 400 de lei, şi din alocaţiile copiilor, ceea ce înseamnă încă 215 lei.       

 

Filmul unei tragedii fără precedent

Luni seară, când s-a petrecut tragedia, acasă se aflau cei patru copii mai mici şi tatăl lor surdo-mut.

Angela Rusu şi fiica cea mare, Irina, în vârstă de 10 ani, erau plecate la un chioşc după mâncare, iar la întoarcere l-au găsit pe bătrân căutându-şi copiii. Tatăl nu-i mai văzuse de ceva vreme şi mama a început să strige după ei pe dealurile din apropiere şi în zona pârâului de peste drum, pe unde obişnuiau micuţii să se mai joace. Nu i-au găsit, iar la un moment dat femeia s-a dus să îi caute în cămara de lângă bucătărie. Aici, în lada în care micuţii obişnuiau să se joace, mama a dat peste trupurile fără viaţă ale acestora.

„Când am ridicat capacul a venit un abur, o căldură, de la ei săracii. Când am băgat mâna în ladă am dat de copii. I-am luat în braţe şi i-am adus în bucătărie, i-am întins pe jos, am gândit că ei dorm, când încolo nu s-au mai trezit”, este declaraţia cutremurătoare a Angelei Rusu, mama copiilor.

Conform scenariului cel mai plauzibil, gemenii şi cele două fetiţe, în timp ce se jucau, au intrat în lada din cămară. Probabil fetiţa mai mare a tras capacul în jos, însă l-a scăpat. Acesta i-a căzut în cap (provocându-i leziunile descoperite de legişti) după care s-a închis, sistemul de închidere metalic activându-se şi blocând înăuntru cele patru suflete. Tatăl surdo-mut din naştere nu a avut cum să audă ţipetele acestora, cei patru copii decedând în cel mai cumplit şi nedrept mod posibil.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sora cea mai mare a copiilor asfixiaţi în ladă, exploatată de părinţi.
 Vizualizări articol: 1256 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Sora cea mai mare a copiilor asfixiaţi în ladă, exploatată de părinţi5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   No comment trimis de
(15 iul 2010, 12:44:25
Nu intereseaza pe nimeni cum traiesc asemenea familii amarate si batute de soarta decat atunci cand se intampla astfel de nenorociri si cand se cauta vinovati aruncand picica in ograda altuia .Asa cum face d.na dir.adj. Daniliuc ce se disculpa gasind-o vinovata doar pe as.soc. de la comuna ,uitand ca lucra tot la D.G.A.S.P.C atunci cand au fost probeme cu fata vitrega despre care se vorbeste abia acum.Nu cumva tot dumnealor sunt cei care trebuiau sa monitorizeze familia care a ramas cu probleme si dupa indepartarea fetei ?Sefimea (4+1 directori ) are alte preocupari ....Cum sa inspaimante oamenii sa nu miste in front ca altfel sunt dati afara ,cum sa dea bine in fata sefilor din C.J carora le serveste doar ce le convine ca sa-si pastreze scaunele,ce mai, asa cum e in toata tara in care cainii latra,caravana trece...ca adevarul are calus.
Dumnezeu sa aiba in paza aceste suflete neprihanite si sa nu se mai repete asemenea tragediii ca sa poata trai altii fericiti si nesimtiti.
2.   Indiferenta totala a autoritatilor... trimis de
(15 iul 2010, 18:17:09
N-am citit si nu pot citi un astfel de articol de la un capat la celelalt dar, din ceea ce am vazut, este vorba de o criminala indiferenta a intregii comunitati si a autoritatilor. O femeie de 38 de ani, cu handicap psihic grav SE CASATORESTE cu un om ce are de 2 ori varsta ei, un handicap la fel de grav si in pofida varstei "tatalui", apar cu duiumul acesti copii, nu intr-o casa de pe varf de munte, ci in mijlocul unei comunitati de oameni credinciosi si cu multa buna cuviinta, intr-o comuna ce are si primar si politie si toata autoritatea executiva locala,dar nimeni nu misca un deget in fata acestei uriase aberatii, a acestui caz social deosebit de grav, care, in mod normal, trebuia rezolvat sub toate aspectele sale de la bun inceput, adica cu cel putin 10 ani inainte!!! Unde este omenia, unde este reponsabilitatea acelor oameni platiti din banul public si care au taiat frunza la caini? Condamnabila atitudine! Sper sa fie si condamnata indiferenta acestor "responsabili".
3.   Da..... trimis de
(15 iul 2010, 21:07:47
mi e dor de comunism cand toti dezaxatii erau tinuti in locuri speciale
:D peace

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei