Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 15 iul 2010 - Anul XV, nr. 164 (4455)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Doru POPOVICI

Doru POPOVICI


Ei: business class. Noi: low-cost

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În mod evident, dacă ar fi să definim fotbalul de azi alegând între spectacol şi afacere, răspunsul nu ar putea fi decât unul singur: afacere. Sumele vehiculate sunt realmente uriaşe, indiferent încotro privim: costul transmisiilor TV, preţul reclamelor din timpul meciurilor importante, salariile fotbaliştilor şi tehnicienilor, sumele de transfer, cheltuielile cu deplasările, cantonamentele, medicaţia, toate acestea vorbesc de la sine despre un business colosal, transnaţional, având şi consistente componente sociale, dincolo de cele economice. Într-o discuţie pe care am avut-o alaltăieri la Intermedia TV cu Sorin Avram, acesta argumenta nerelevanţa cheltuielilor făcute de Africa de Sud (în ideea că stadioanele care au costat enorm vor rămâne practic neutilizate de acum înainte, întreţinerea lor costând mult mai mult decât ipoteticele venituri pe care le-ar mai putea aduce) în comparaţie cu beneficiile pe termen lung, în primul rând cele aduse de turismul care cu certitudine va „exploda” datorită imaginii pe care Africa de Sud şi-a creat-o prin intermediul Cupei Mondiale. Vorbeam de costuri. Şirul de documentare de pe „Discovery” din ultima vreme ne-a arătat efortul imens depus pentru construirea întregii infrastructuri: nu doar stadioane, ci şi autostrăzi, poduri, tuneluri, aeroporturi, metrou. Asta înseamnă implicare, tenacitate, gândire economică pe termen lung, toate pe fondul unor cheltuieli enorme. Dar cu bătaie lungă. Ideea e că nu poţi spera la bunăstare peste noapte. Că nimic nu vine din senin, ci presupune neapărat o investiţie. În cazul acesta, colosală. De ordinul câtorva miliarde de dolari. Oricum, de vreo 4-5 ori mai puţine decât ultimul nostru împrumut, din acest an, de 20 de miliarde de euro. Aţi auzit dv. Că organizăm vreun campionat mondial de ceva, de orice: fotbal, popice, pescuit, ţintar? Că din cele 20 de miliarde construim ceva, orice: şosele, poduri, aeroporturi? Sau măcar bude publice (vorba cântecului: „C-aşa-mi vine câte-o dat’...!”)? Asta înseamnă business: investiţii care să-ţi aducă profit cândva. Iar pentru businessmen s-a inventat, la avioane, business class, unde biletul costă de câteva ori mai mult decât la „normal”. În sfârşit, pentru cărpănoşi şi sărăntoci, mai există o categorie: low-cost, în traducere „preţ mic” sau, adaptat, „bilet ieftin”. Cu ceva noroc, pleacă uneori conform orarului. Cu şi mai mult noroc, ajung la destinaţie. Cel mai adesea, nici, nici. Iar noi suntem un popor low-cost, trăind într-o ţară low-cost. Doar cu campionate judeţene, niciodată mondiale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ei: business class. Noi: low-cost.
 Vizualizări articol: 1120 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Ei: business class. Noi: low-cost5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Doru POPOVICI
Doru POPOVICI
Gabriel MANTA
Gabriel MANTA

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei