Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 9 iul 2010 - Anul XV, nr. 159 (4450)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Geoană: Guvernul să prezinte urgent Parlamentului o strategie multianulă împotriva inundaţiilor

Vineri, 9 Iulie 2010 (14:36:15)

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, precizează, într-o declaraţie remisă, vineri, MEDIAFAX, că Guvernul are obligaţia de a prezenta de urgenţă în faţa Parlamentului o strategie multianulă de contracarare a inundaţiilor, având în vedere că şi la toamnă ar putea avea loc astfel de fenomene.

"Consider că este obligaţia Guvernului să se prezinte de urgenţă în faţa Parlamentului cu o strategie multianuală de prevenire şi contracarare a dezastrelor naturale, precum şi cu un plan de acţiuni pentru reconstrucţia digurilor şi a elementelor de protecţie a zonelor inundabile. Acest lucru trebuie făcut neîntârziat, pentru că s-ar putea ca şi la toamnă să avem ploi torenţiale, deci un nou val de inundaţii", precizează Geoană.

Preşedintele Senatului apreciază că România trebuie să îşi canalizeze eforturile şi pentru sprijinirea Observatorului European, o structură centralizată care ar putea avertiza ţările membre despre iminenţa unei catastrofe, în condiţiile în care comisarul european pentru ajutor umanitar şi reacţie la situaţii de criză, Kristalina Georgieva, a declarat, recent, că este de datoria statelor membre să preia iniţiativa în gestionarea dezastrelor.

În opinia lui Geoană, inundaţiile care au afectat nordul ţării în ultimele zile au scos la iveală deficienţele "cronice" ale administraţiei din România.

"Autorităţile trebuie să ne furnizeze o serie de răspunsuri despre măsurile care trebuiau să fi fost deja luate şi acum nu sunt nici măcar în stadiu de proiect", consideră Geoană.

Preşedintele Senatului apreciază că Guvernul a tratat superficial tema inundaţiilor, în condiţiile în care nu există hărţi de risc, strategie de împădurire sau măsuri consolidate privind evacuarea zonelor inundabile sau ajutorarea oamenilor din zonă.

"În lipsa tuturor acestor măsuri, autorităţile sunt nevoite să improvizeze de la an la an în faţa situaţiilor care apar. Eforturile jandarmilor şi angajaţilor ISU nu pot ţine loc unei strategii care să contracareze inundaţiile", afirmă Geoană.

Preşedintele Senatului precizează că inundaţiile recente au arătat că "politica de cârpeală" a unor diguri este o carte pierzătoare.

"Acum, în 2010, au fost inundate alte zone decât cele din 2005, iar pagubele materiale puteau fi evitate dacă existau nişte hărţi de risc actualizate.(...) Lipsa unor politici clare de construcţie, de reconstrucţie sau de consolidare a unor diguri a dus la situaţia inacceptabilă pentru un stat european în secolul XXI ca viiturii să i se opună câţiva saci de nisip umpluţi sub presiunea timpului de către militari şi jandarmi", conchide Geoană.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la RRA, că România nu are "nicio resursă" să îmbunătăţească situaţia pentru alte eventuale inundaţii, el afirmând că trebuie continuat procesul de restructurare a cheltuielilor bugetare.

"Acum, după aceste inundaţii, aşa cum au fost ele, nu avem nicio resursă să îmbunătăţim situaţia pentru alte eventuale inundaţii la toamnă sau la anul. La anul vom avea exact aceeaşi problemă. Nu o spun cu cinism. O spun ca un semnal de alarmă şi cu îngrijorare. Dacă nu facem ceva cu restructurarea cheltuielilor bugetare, nu vom putea face nimic", a declarat Traian Băsescu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Geoană: Guvernul să prezinte urgent Parlamentului o strategie multianulă împotriva inundaţiilor.
 Vizualizări articol: 468 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Geoană: Guvernul să prezinte urgent Parlamentului o strategie multianulă împotriva inundaţiilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei