Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 9 iul 2010 - Anul XV, nr. 159 (4450)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   15 imagini |   ø fişiere video

Gest incalificabil

Secretarul şi un angajat al Primăriei Pătrăuţi, bătuţi de sinistraţii de etnie romă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Scene incredibile ieri la prânz în sediul Primăriei Pătrăuţi. Secretarul comunei, Valerian Mihai Călinescu, şi consilierul juridic al primăriei, Gheorghiţă Holcă, au fost bătuţi de mai mulţi sinistraţi de etnie romă. Violenţele s-au produs chiar sub ochii reporterilor cotidianului „Monitorul de Suceava”, dar şi ai altor persoane care au avut de suferit de pe urma inundaţiilor şi care au venit la primărie pentru a ridica ajutoarele constând în conserve şi apă. Pentru potolirea recalcitranţilor a fost chemată Poliţia şi Jandarmeria, dar spiritele rămân încinse, mai ales că sinistraţii reclamă că o parte din bunurile provenite din donaţii şi depozitate în clădirea fostului sediu al primăriei au fost furate cu complicitatea consilierului juridic Gheorghiţă Holcă.

 

De ce sunt nemulţumiţi romii

Nemulţumirile au răbufnit în rândul romilor cu casele distruse de inundaţii miercuri seară. Aceştia spun că o parte din bunurile destinate familiilor sinistrate aduse drept ajutoare şi recepţionate de reprezentanţii Primăriei Pătrăuţi au fost furate. Principalul acuzat este Gheorghiţă Holcă, angajat al Primăriei Pătrăuţi în calitate de consilier juridic.

„Eu l-am văzut pe Holcă mort de beat când a scăpat cheile pe jos de la clădirea unde sunt puse ajutoarele noastre. Se ruga de noi să-i dăm cheile înapoi că ne dă 10 milioane de lei. El a trimis pe unii cu două busuri, pe care le-au încărcat cu ce ne-au trimis oamenii din ţară nouă”, şi-a ţipat supărarea Marius Zlotar.

Aceeaşi nemulţumire o avea şi Elena Zlotar, „artista” care a leşinat în braţele premierului Emil Boc. Femeia este de părere că anumite persoane încearcă să fure din ajutoare.

„Eu am toate drepturile, că am rămas fără nimic, ordinarule, hoţule, putoare”, s-a stropşit femeia la Gheorghiţă Holcă, inamicul public numărul 1 în Pătrăuţi.

 

Consilierul juridic, băgat în pumni şi şuturi în sediul primăriei

Dacă până la sosirea lui Gheorghiţă Holcă la sediul Primăriei Pătrăuţi atmosfera era mai mult zgomotoasă, imediat totul a luat o turnură neprevăzută. În timp ce secretarul Valerian Mihai Călinescu împărţea conserve, pateuri şi apă altor sinistraţi, romii au dat peste Holcă şi l-au adus efectiv în pumni şi şuturi în clădirea primăriei. Pentru că o parte dintre romi au intrat în camera unde se împărţeau ajutoarele, secretarul primăriei le-a cerut acestora să iasă afară. Sinistraţii de etnie romă au refuzat şi au continuat să urle la adresa lui Gheorghiţă Holcă, acuzându-l că le-a furat ajutoarele. De la ameninţări până la violenţe nu a mai fost decât un pas, iar Holcă şi Călinescu au fost tăbăciţi serios de recalcitranţi, mai exact de trei-patru dintre „ultraşi”. Cel mai şifonat a ieşit consilierul juridic, care avea un pomete roşu în urma multiplelor lovituri primite, dar şi secretarul Primăriei Pătrăuţi a primit mai mulţi pumni şi i-a fost desprins părul din coadă.

 

Secretar Primăria Pătrăuţi: „Asta e mulţumirea pentru că le-am cumpărat mâncare din banii mei”

Violenţele s-au domolit după câteva minute, iar o mare parte dintre romi au ieşit din sediul Primăriei Pătrăuţi. A fost momentul în care s-a sunat la 112 şi s-a cerut ajutorul poliţiştilor şi al jandarmilor. Valerian Mihai Călinescu, venit la Pătrăuţi în calitate de secretar în urmă cu numai o lună de zile, era extrem de dezamăgit şi indignat de tratamentul pe care i l-au aplicat romii.

„În noaptea în care au fost inundaţi am umblat şi le-am cumpărat mâncare şi apă din banii mei. Am cheltuit tot ce aveam în buzunar, adică vreo două milioane de lei vechi, am şi chitanţe pentru ce am cumpărat, şi asta e mulţumirea lor. Unor astfel de oameni e păcat să le faci bine. Ei vor ca toate ajutoarele să meargă la ei, dar sunt şi alte persoane sinistrate care au aceleaşi drepturi”, a precizat secretarul comunei Pătrăuţi.

 

Plângere penală pentru ultraj

Chiar dacă a fost bătut zdravăn, consilierul juridic din Primăria Pătrăuţi a refuzat să depună plângere penală. El şi-a justificat reţinerea prin aceea că atât el, cât şi părinţii săi locuiesc în Pătrăuţi şi îi este frică să nu cadă victimă răzbunării romilor. În schimb, secretarul comunei a depus plângere penală pentru ultraj şi speră ca vinovaţii să fie pedepsiţi exemplar. Ca urmare a sesizării depuse de reprezentanţii Primăriei Pătrăuţi la Jandarmerie şi pentru evitarea altor incidente asemănătoare s-a luat decizia de a trimite în zonă un echipaj. Jandarmii vor rămâne la Pătrăuţi până la finalizarea operaţiunilor de împărţire a ajutoarelor către sinistraţi.

 

Grădiniţa, transformată în cocină de porci

Nemulţumirile vizavi de romii sinistraţi au venit şi din partea conducerii Şcolii din Pătrăuţi. Ca soluţie de urgenţă, imediat după ce apele le-au luat casele, peste 40 de romi au fost cazaţi în sediul Grădiniţei din Pătrăuţi. După o săptămână de şedere în această clădire, conducerea instituţiei şi-a făcut o cruce mare şi a scuipat de trei ori în sân de bucurie că a scăpat de romi.

„Au lăsat în urmă o mizerie de nedescris, au aruncat cutii de conserve prin curte, iar haine şi papuci găsim şi acum prin curte, inclusiv în toaletă. Au distrus sau furat şi o parte dintre jucăriile din dotare, iar unele obiecte de mobilier au nevoie de reparaţii serioase pentru a mai putea fi folosite. Toată lumea a răsuflat uşurată când au plecat”, a mărturisit o persoană din conducerea Şcolii Pătrăuţi.

 

Romii sinistraţi, bănuiţi că vând alimentele primite

Mare parte dintre sătenii din Pătrăuţi condamnă modul în care se manifestă romii, chiar dacă spun că le înţeleg necazul.

„Sunt şi alte persoane cărora le-a intrat apa în case sau care nu au mai rămas cu mare lucru după inundaţii, dar nu vin toată ziua la primărie. Unora dintre sinistraţi le este şi frică de ţigani şi vin pe ascuns la primărie să-şi ia ajutoarele la care au dreptul”, a mărturisit un bărbat revoltat de tupeul de care dau dovadă romii. Oamenii din sat mai spun că romii vor să primească toate ajutoarele care ajung la Pătrăuţi şi că au transformat propria nenorocire într-o afacere.

„Vând uleiul şi zahărul pe care-l primesc la jumătate de preţ faţă de magazine şi după asta se plâng că nu-i ajută nimeni. E bătaie de joc ce se întâmplă”, a spus un alt sătean din Pătrăuţi.

De cealaltă parte, romii neagă că ar vinde ceva din alimentele primite. „A venit ieri o maşină şi ne-a dat câte cinci pungi de zahăr, cinci kile de ulei, păstăi şi mazăre. Nu am vândut nimic, le ţinem pentru noi, că şi aşa nu avem ce mânca. Dar poate ne mai aduce şi vreun pui sau salam, că ne-am săturat de conserve, ne doare burta de la ele”, a spus Daniela Munga, una dintre sinistratele de etnie romă.

 

Şi-au încropit două WC-uri abia după două zile

Barăcile metalice trimise pentru a-i găzdui pe sinistraţi nu prea sunt pe placul romilor din Pătrăuţi. Nici zona unde stau acum şi unde se preconizează că le vor fi ridicate case nu le este prea dragă.

„Noaptea e cam frig la copii şi geamurile nu se închid prea bine”, a spus Geanina Dobrea. A fost secondată imediat de o altă femeie de etnie romă, Daniela Munga: „Noi am avut case în centru şi ei vor să ne dea aici, unde sunt animale moarte şi miroase urât”. Sinistraţii de etnie romă mai reclamă şi faptul că autorităţile au promis că le trimit o cisternă cu apă, dar până ieri aceasta nu ajunsese în zonă.

Pe lângă nemulţumiri, aceştia recunosc franc că au avut nevoie de câteva zile pentru a-şi încropi două WC-uri unde să-şi facă nevoile. „Până acum mergeam în tufişuri”, a mărturisit fără ocolişuri Doina Munga.

 

Cât primeşte fiecare sinistrat

Valerian Mihai Călinescu, secretarul Primăriei Pătrăuţi, a explicat că potrivit legislaţiei în vigoare, fiecare sinistrat trebuie să primească o raţie de 2.700 de kilocalorii pe zi. Din ceea ce s-a adunat la primărie, fiecare persoană care a avut de suferit de pe urma inundaţiilor de luna trecută primeşte zilnic câte două pateuri de ficat, o conservă de carne de porc şi câte doi litri de apă.

„Pentru a nu exista nemulţumiri şi scandal am decis să dăm aceste alimente pe bază de tabel şi semnătură. În caz contrar am fi avut persoane care veneau de câteva ori pe zi la uşa primăriei şi ar fi cerut conserve şi apă”, a mărturisit secretarul comunei Pătrăuţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Secretarul şi un angajat al Primăriei Pătrăuţi, bătuţi de sinistraţii de etnie romă.
 Vizualizări articol: 5062 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.92/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.9 din 12 voturi
Secretarul şi un angajat al Primăriei Pătrăuţi, bătuţi de sinistraţii de etnie romă4.9512

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Tiganii ne conduc deja. trimis de
( 9 iul 2010, 11:10:39
Romanii sunt prea indulgenti cu tiganii si de aceea fac legea in tara asta. Se inmultesc ca sobolanii si in cativa ani vor fi majoritari. Desigur traiesc din ce fura sau din ajutoare. ar trebui trimsi in Siberia, Sahara sau in INDIA. titulatura de ROMI e gresita ei sunt TIGANI.
2.   !!! trimis de
( 9 iul 2010, 11:16:16
Tganii astia ar trebui gazati,exterminati,decimati!!!
3.   Ajutor ptr ţigani trimis de
( 9 iul 2010, 12:29:41
Ştiam ca pe vremuri în Pătrăuţi trăiau ROMÂNI ADEVĂRAŢI şi mîndri, dar acum văd că se pleacă în faţa ŢIGANILOR ....păcat , înseamnă că încetul cu încetul dispar acei aprigi bucovineni iar locul lor este luat de venetici ,hoţi şi cerşetori. Unde-i spiritul lui ŞTEFAN cel Mare şi Sfînt ??? .....Puneţi mîna stimaţi pătrăuţeni şi făceţi-vă singuri ordine în comună până nu va fi prea tîrziu pentru voi şi copii voştri...!!!!
4.   Ajutor ptr ţigani trimis de
( 9 iul 2010, 12:46:48
Ştiam că pe vremuri în PĂTRĂUŢI trăiau ROMÂNI ADEVĂRAŢI şi mîndri, dar acum văd
că îşi pleacă capul în faţa ,,ŢIG...NILOR"...păcat, înseamnă că încetul cu încetul dispar acei aprigi BUCOVINENI iar locul lor este luat de nişte venetici, hoţi şi cerşetori. Unde-i spiritul lui Ştefan cel Mare şi Sfînt ????....Uniţi-vă şi puneţi mîna împreună stimaţi pătrăuţeni şi făceţi-vă ORDINE şi CURĂŢENIE în comună până nu va fi prea tărziu şi nu veţi tremura pentru vieţile voastre ,a bâtrînilor voştrii şi a copiilor voştrii. CIUMA ŢIG....EASCĂ CUPRINDE ROMÂNIA !!!!
5.   CENZURĂ ??? trimis de
( 9 iul 2010, 12:50:23
AM SCRIS 2 COMENTARII DAR CRED CA SUNT CENZURATE ...ERA REALITATEA CRUDA CU CARE SE CONFRUNTA CEI DIN PATRAUTI....PACAT ....CINEVA ESTE INTERESAT CA POPULATIA SA NU AFLE ADEVARUL SI TINE PARTE T....G...NILOR....
6.   ... trimis de
( 9 iul 2010, 13:29:10
Cand vezi cum se comporta aceste haite de paraziti iti vine sa innebunesti cand stii cati bani se toaca cu asa zisa integrare in societate a rromilor. Bani aruncati de pomana!! Asa zisii buni crestini sa inceteze cu frazele alea penibile "ca sunt si ei oameni". Au dovedit-o de nenumarate ori ca nu se comporta ca niste oameni.M-am saturat sa contribui la ajutorul lor social, cand ei nu produc efectiv nimic pt. societate, sunt exact ca niste paraziti care trebuie exterminati.Pacat de Hitler..mare pacat ca nu a apucat sa-i termine.
7.   Mai rau ca animalele trimis de
( 9 iul 2010, 15:05:48
Astia nu pot fi numiti nici macar animale, ca un animal se comporta mai bine ca un parazit de asta de tigan. Uitati oameni buni unde se duc ajutoarele voastre! Pentru parazitii astia sa dau eu ajutor?! Doar nu am inebunit! Angajatii primariei ar trebui sa aiba cate o pusca in dotare, iar cum un parazit de asta de 'tagan imp utit ' misca gresit - jos cu el!
8.   Pentru jurist trimis de
( 9 iul 2010, 15:08:09
Plângere penală pentru ultraj- RUSINE sa-ti fie ca nu faci plangere ! LASULE!!! De aia luati bataie!
9.   .... trimis de
( 9 iul 2010, 15:25:13
de ce nu am ramas noi sub ocupatie otomana, rusa sau austro-ungara si am ales sa fim sub ocupatie romaneasca???...eu nu mai vreau sa sarbatoresc ziua independentei in romania 1 Decembrie...pentru ca nu-i vad rostul...
10.   Si primarul unde era? trimis de
( 9 iul 2010, 15:39:30
Prietenul rommilor, primarul care i-a ajutat vreme de vreo 12 ani sa se inmulteasca si sa cresca in Patrauti, unde era oameni buni? La restaurant cu contabila poate? Ca el s-a descurcat bine cu rommii atatia ani si si-a vandut si sufletul numai din dragul de a fi ales primar din nou.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei