Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 3 iun 2010 - Anul XV, nr. 128 (4419)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

România a încasat 1,4% din fondurile UE de dezvoltare a resurselor umane, alocate pentru 2007-2010

Joi, 3 Iunie 2010 (17:20:46)

România a încasat până în prezent doar 1,45% din fondurile europene nerambursabile, în valoare de 1,53 miliarde euro, care i-au fost alocate pentru dezvoltarea resurselor umane în perioada 2007-2010, prin POSDRU, potrivit firmei de consultanţă VAPRO România.

Prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), România poate beneficia în perioada 2007- 2013 de fonduri de 4,253 miliarde euro, din care 3,476 miliarde euro reprezintă finanţarea Uniunii Europene, iar 613 milioane euro este contribuţia bugetului de stat.

Programul constă în dezvoltarea capitalului uman şi creşterea competitivităţii acestuia şi este gestionat de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.

"Conform celei mai recente situaţii lunare publicată pe site-ul Autorităţii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS), la 30 aprilie 2010 rambursările efective către beneficiari sunt în valoare de aproximativ 22,3 milioane euro (90,8 milioane lei). Astfel, rata de absorbţie raportată la alocarea financiară publică pe 2007 (250,5 milioane de euro) este de 8,9%, şi raportată la alocarea financiară publică deschisă pentru perioada 2007-2010 (1,53 miliarde euro), este de doar 1,45%", se arată într-un comunicat al firmei de consultanţă pentru dezvoltarea şi implementarea de proiecte cu finanţare europeană nerambursabilă VAPRO România, parte a grupului olandez VAPRO International.

Fondurile de aproximativ 250,5 milioane de euro aferente anului 2007 pot fi accesate până cel târziu la finele acestui an, cele rămase neutilizate urmând să fie pierdute de România şi redirecţionate către alţi membri ai Uniunii Europene, care le pot gestiona.

"Experienţele recente ale statelor membre arată că acestea au întâmpinat mari dificultăţi în implementarea efectivă a programelor finanţate prin Fondul Social European deoarece proiectele viabile trebuie concepute, implementate şi finalizate cu succes. De asemenea, cerinţele administrative stricte ale Uniunii Europene presupun o aplicaţie extinsă, monitorizare şi contabilitate riguroasă, activităţi efectuate de către un personal foarte bine instruit", se mai arată în comunicat.

La nivel local, unul din principalii factori care îngreunează atragerea fondurilor este birocraţia, iar pentru ca sistemul să fie funcţional este necesară o armonizare a legislaţiei cu cea europeană, o mai bună informare dar şi "voinţă politică", a declarat Theo Seip, managing partner la VAPRO International.

"Este necesară o colaborare mai bună, bazată pe încredere, între Guvern, cel care gestionează fondurile, şi partenerii sociali - sindicate şi patronate-, ONG-uri şi companii - in calitate de beneficiari", a afirmat Irina Zugravu, managing partner al VAPRO Romania.

Portofoliul VAPRO România include, în cei trei ani de activitate, 97 de proiecte dezvoltate şi depuse, cu o valoare de peste 50 milioane de euro, 41 de proiecte evaluate şi aprobate de peste 21 milioane de euro, precum şi 39 de proiecte aflate în faza de evaluare.

Printre clienţii firmei se numără Banca Transilvania, Institutul Bancar Român şi compania de construcţii Acvatot.

Grupul are o experienţă de 18 ani în dezvoltarea şi implementarea de proiecte cu finanţare nerambursabilă, prin Fondul Social European. Portofoliul include sute de clienţi şi finanţări nerambursabile obţinute de peste 300 milioane de euro.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului România a încasat 1,4% din fondurile UE de dezvoltare a resurselor umane, alocate pentru 2007-2010.
 Vizualizări articol: 789 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
România a încasat 1,4% din fondurile UE de dezvoltare a resurselor umane, alocate pentru 2007-20105.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei