Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 3 iun 2010 - Anul XV, nr. 128 (4419)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Nemulţumiri

Medicii de la Spitalul Suceava se plâng că n-au cu ce să trateze bolnavii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Aprovizionarea cu medicamente a Spitalului Judeţean de Urgenţă este deficitară, acuză o parte dintre doctorii care lucrează la această unitate sanitară, care susţin că din cauza sincopelor în procurarea medicaţiei sunt nevoiţi să schimbe regulat schemele terapeutice sau trimit bolnavii să-şi cumpere cele necesare. Medicii reclamă că din spital lipsesc până şi medicamentele uzuale şi foarte ieftine şi avertizează că schimbarea tratamentului de la o zi la alta, în funcţie de stocurile existente, nu duce la o îmbunătăţire a stării de sănătate a pacienţilor. Ei spun că din cauza lipsurilor cu care se confruntă şi care nu-i lasă să-şi facă datoria, bolnavii preferă să părăsească spitalul de la Suceava şi să se trateze în clinicile universitare.

 

Pacienţii, rezistenţi la antibiotice din cauza tratamentelor incorecte

„În general, din cele aproximativ 30 de tipuri de antibiotice pe care ar trebui să le avem la dispoziţie, există doar patru sau cinci. Ca şi cum nu ar fi de-ajuns, stocurile de antibiotice existente se epuizează de la o zi la alta şi ne vedem în imposibilitatea de a mai continua tratamentele deja începute. Practic, dacă astăzi dispunem de un anumit tip de antibiotic şi decidem să-l administrăm bolnavului, mâine putem avea neplăcuta surpriză de a nu-l mai găsi în farmacie. În aceste condiţii, suntem nevoiţi să prescriem altceva, fapt care duce la crearea unei rezistenţe faţă de antibiotice. Pe de altă parte, ne lipsesc produse absolut necesare cum ar fi hidrocortizonul hemisuccinat, cu care să reanimăm bolnavii aflaţi în stare de şoc sau insuficienţă respiratorie. De asemenea, nu se găsesc nici măcar analgezice banale precum algocalminul sau algifenul. Sunt cazuri în care trimitem oamenii şi noaptea la farmacie pentru a-şi cumpăra cele necesare”, spune unul dintre medicii cu care am stat de vorbă.

 

Spitalul se împrumută cu medicamente de la UPU şi farmaciile din oraş

În replică, direcţiunea Spitalului Suceava susţine că farmacia unităţii este plină, iar eventualele lipsuri ţin de factori care nu pot fi controlaţi, cum ar fi imposibilitatea furnizorilor de a onora la timp comenzile sau dispariţia de pe piaţa naţională a unor produse. Managerul Vasile Rîmbu declară că spitalul nu are facturi restante la plata medicamentelor şi a materialelor sanitare, care să determine furnizorii să întrerupă livrările, arătând că situaţia financiară a unităţii este mulţumitoare pentru actualele condiţii de criză. El a precizat că situaţiile în care stocurile la anumite medicamente se epuizează sunt rezolvate prin identificarea unor soluţii de moment, cum ar fi împrumutul de la farmaciile cu circuit deschis din oraş sau de la Unitatea de Primire a Urgenţelor din cadrul spitalului, care are finanţare separată de la Ministerul Sănătăţii şi care este foarte bine aprovizionată.

„Facem o aprovizionare provizorie de la diverşi furnizori de pe plan local. Luăm de la ei, iar când ni se reîntregeşte stocul dăm înapoi”, a explicat Vasile Rîmbu.

 

Doctorii, sfătuiţi să renunţe la înţelegerile cu anumite firme distribuitoare

El a apreciat că anumite prescripţii medicale sunt „neinspirate sau motivate de alte chestiuni”, lăsând să se înţeleagă printre altele că unii doctori din spital nu tratează în funcţie de interesul bolnavilor, ci al firmelor de medicamente cu care colaborează şi de la care obţin anumite avantaje. În acest context, Vasile Rîmbu le-a recomandat medicilor să renunţe la preferinţele pentru diverse companii farmaceutice şi să acceseze evidenţa farmaciei din spital atunci când prescriu un tratament. Managerul Spitalului Suceava a ţinut să sublinieze că, în primele patru luni ale acestui an, pentru medicamente s-au cheltuit peste 4,5 milioane de lei, sumă care înseamnă 17,3% din bugetul unităţii, pentru materiale sanitare – peste 2,2 milioane de lei (8,5%), iar pentru analize de laborator – peste 500 mii lei. Prin comparaţie, în aceeaşi perioadă, cheltuielile cu funcţionarea şi utilităţile spitalului au fost de peste 3,6 milioane de lei, respectiv 13,7% din buget. „Sunt spitale din ţară care au alocat pentru cheltuielile cu medicamente sub 10%”, a punctat managerul Vasile Rîmbu.

 

„Nu le putem asigura pe toate nici dacă am dispune de fonduri duble”

Pe de altă parte, farmacista şefă a Spitalului Suceava, Marieta Panait, a arătat că, la momentul actual, există stocuri suficiente la toate grupele farmaceutice, iar cele câteva produse care lipsesc urmează a fi livrate în perioada imediat următoare. Ea a explicat că, la această oră, în farmacia unităţii se găsesc antibiotice ca penicilină, ampicilină, oxacilină, gentamicină, clindamicină, cefort, ciprinol, amoxiplus, ceftamil, augumentin de un gram, tienam, tazocin, targocid, meronem, colimicin. La capitolul analgezice stocurile conţin algocalmin fiole, piafen fiole, fortral fiole, însă nu şi tramadol fiole, care sunt aşteptate să sosească zilele acestea. De asemenea, se găsesc antispastice precum scobutilul şi antihemoragice precum etamsilatul.

„Într-o grupă sunt între 20 şi 40 de medicamente, dar nu le putem asigura pe toate nici dacă am dispune de fonduri duble. Avem însă cu ce asigura tratamentul de primă intenţie şi medicaţia de rezervă. Numai astăzi ne-au venit medicamente în valoare de 250.000 lei, iar ziua nu s-a încheiat. Nu avem truse perfuzabile, dar trebuie să sosească. Hidrocortizonul hemisuccinat a ajuns în ţară şi estimăm că îl vom avea în circa două săptămâni, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului va da autorizaţia de punere pe piaţă. Oricum, noi suntem buni plătitori, iar dacă medicamentele comandate ni s-ar livra mereu până pe data de 5 a lunii nu s-ar crea aceste goluri”, a punctat Marieta Panait.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Medicii de la Spitalul Suceava se plâng că n-au cu ce să trateze bolnavii.
 Vizualizări articol: 1461 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.80/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.8 din 10 voturi
Medicii de la Spitalul Suceava se plâng că n-au cu ce să trateze bolnavii3.8510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   FARA TITLU trimis de
( 3 iun 2010, 11:13:20
Sa stiti ca asa e, multi medici colaboreaza cu firme de distributie a medicamentelor...pe mine ma aburea o doctorita pneumolog ce da consultatii la Bethesda, ca sa imi prescrie un medicament fff scump impotriva astmului, vreo 160 lei, mie care aveam o simpla bronsita, si ma chema la ea la spitalul vechi sa-mi dea nu-s ce bon de reducere de la firma distribuitoare..vrajeli din astea..mi-a fost clar ca o durea in c.u.r. de diagnosticul meu, si voia doar sa-si ia partea de bani de la firma respectiva...eu mi-s bine, m-am tratat cu alte cele mai ieftine. SANATATE OAMNEI BUNI, si un sfat : iesiti de culegeti soc si salcim sa aveti pentru la iarna,
2.   Jos hotii trimis de
( 3 iun 2010, 11:45:05
Va plangeti ca nu aveti medicamente, dar parcare de cateva miliarde in spatele spitalului v-ati facut.Ati inchis parcarile toate numai pentru voi(ca doar sunteti mesia pe pamant)si pe omul de rand l-ati lasat sa se inghesuie in parcarea de la spalatorie.Ati avut bani sa renovati complet birourile directorilor dar nu ati avut bani sa schimbati linoleul rupt pana la ciment din saloane.Lasati-ne ca texte din astea...
3.   Rusine trimis de
( 3 iun 2010, 13:54:59
dar,dragilor,v-a plangeti?
de ce achizitionati prin CUMPARARI DIRECTE,fara,cereri de pret,tipizate si furnituri de birou,pa preturi cu 30 - 40 % mai mari decat ofertele pe care le aveti>?

nu mai spun de painea pe care o achizitioneaza?
si altele,altele..............
cat costa un set de FISA U.P.U.? care are 2 foi A3 ,1 A4 ,cu tipar fata/verso?
noi il avem la 0,38 lei+ tva.
spitalul cu cat le cumpara? Cu 0,56 lei + tva.
inmultind cu 10.000 buc. pe luna?
doar un exemplu.
SA TRAITI BINE.
4.   Tratatie trimis de
( 3 iun 2010, 19:09:39
Ba au cu ce sa ii trateze pe pacienti: cu INDIFERENTA !
5.   "Problema de marketing ?" trimis de
( 3 iun 2010, 20:24:22
Cred ca in mare parte,toti cei care comenteaza pe forum au dreptate.Cata indiferenta exista in spitale!Cata lipsa de profesionalism!Fara a generaliza,cred ca multi dintre cei cu halate albe nu au ce cauta in spitale.Chiar simpla consultatie de dimineata a medicului,te lasa cu un gust amar.Pe linga boala de care sufera cel de pe patul de spital,cumulata cu superficialitatea si viteza medicului in saloane,bolnavul neajutorat este sfatuit de asistenta,unde sa cotizeze si cu cat,ptr a fi "bagat in seama".Repet,fara a generaliza,"Juramantul lui Hipocrate" ptr unii este o formalitate,iar "omul de afaceri" numit medic,te redirectioneaza catre cabinetul proprietate,locul unde iti poate lua banii obtinuti din vanzarea laptelui,a pasarilor sau a legumelor,fara nici un pic de jena.Cum nu am vazut si nu o sa vedem medic somer,nu ne ramane decat sa ne rugam lui DUMNEZEU sa ne tina sanatosi!Asadar,multa sanatate si credinta va doresc tuturor!!!
6.   SA NU UITAM... trimis de
( 3 iun 2010, 23:08:53
Este regretabila situatia de fapt...Ma gandesc ca medicii pe langa juramntul lor din facultate ,uitat demult... au uitat si de Dumnezeu. Ei lucreaza pe creatia LUI si isi bat joc, sistematic pentru un pumn de arginti...
Dumnezeu vede, daca mai crede cineva in EL!
7.   Heu trimis de
( 4 iun 2010, 08:11:23
bine ca domnu rambu a pus personalu medical sa plateasca gazonu si acu se caca ciorile pe el!!!destept om tare!!!!!!!e cel mai tare manager!!!!!!!!!!!de asta merg toate asa bine!!!!!!!!!!
8.   Re: Doctorii suceveni ..si.. gologanii !?! trimis de
( 4 iun 2010, 09:01:05

Dragii mei ... doftorii suceveni "opereaza" si "consulta" in regim fiscal personal ... daca simt gologanul ... te insanatosesc ...iar... daca simt 'bulanul' JUSTITIEI ... o iau la ... sanatoasa ... asa ca ... speram ca macar cativa dintre ei sa fie doftoriti ... in arest ... si nu de ala 'cardiac' ... ci in unul 'real' ... din cadrul sisitemului judiciar penitenciar ...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei