Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 3 iun 2010 - Anul XV, nr. 128 (4419)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Stresul, învins cu micile plăceri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Oamenii de ştiinţă spun că este esenţial să scăpăm de stresul pe care îl acumulăm din cauza serviciului, a familiei şi a relaţiilor sociale în care suntem implicaţi. Secretul unei vieţi sănătoase şi armonioase este răsfăţul prin metode sănătoase şi acordarea de timp pentru propriile plăceri.

Imaginaţi-vă următorul scenariu. Tocmai aţi încheiat cu bine o zi epuizantă la serviciu şi nu vă doriţi altceva decât să luaţi cina, să vă relaxaţi cu o baie cu spumă şi să mergeţi la culcare. În momentul în care puneţi capul pe pernă, rotiţele minţii încep din nou să funcţioneze şi nu vă gândiţi decât la problemele care apar în fiecare secundă la serviciu. Sau altă variantă. Reuşiţi să adormiţi repede, dar vă treziţi în toiul nopţii, „bântuită” de zeci de idei. Încet-încet, rezervorul mental se goleşte şi aveţi nevoie de ceva care să vă ajute să vă încărcaţi bateriile.

 

Stresul dăunează grav sănătăţii

Nopţile nedormite nu vă fac în nici un caz bine şi, fără îndoială, vă scad randamentul. Dar, chiar şi aşa, când ceasul deşteptător sună dimineaţa, nu aveţi încotro decât să vă treziţi şi să începeţi o nouă zi, chiar dacă somnul a fost agitat şi insuficient. Numeroase studii ştiinţifice au demonstrat că stresul excesiv aduce probleme grave de sănătate. Un raport publicat de cercetători ai Universităţii din Helsinki arată că lucrul într-un mediu în care sistemul de recompense este dezechilibrat poate dubla riscul decesului în urma unor afecţiuni cardiovasculare. Potrivit unui studiu realizat la Institutul „Franklin” din Statele Unite, pentru a face faţă situaţiilor de urgenţă, creierul produce excesiv hormoni. În egală măsură, dacă organismul se confruntă în mod regulat cu stresul, glandele suprarenale se „uzează”, crescând riscul apariţiei bolilor cardiace, a diabetului şi a altor afecţiuni grave.
În plus, stresul poate afecta memoria. Prezenţa unei cantităţi prea mari de cortizol în sânge împiedică funcţionarea corectă a neuro-transmiţătorilor (substanţe chimice care ajută neuronii să interacţioneze), rezultatul fiind o performanţă cognitivă scăzută. Primul semn al acestei probleme îl reprezintă uitarea lucrurilor simple. De exemplu, în momentul în care uitaţi mereu unde v-aţi pus cheile sau unde aţi lăsat telefonul mobil, puteţi fi sigură că sunteţi stresată şi că nivelul de cortizol din organism este prea mare. Acesta este semnalul care trebuie să declanşeze acţiunile de liniştire.

 

Cum puteţi reduce nivelul de stres

Pe măsură ce timpul trece, munciţi mai mult şi vă solicitaţi organismul şi creierul, trebuie să vă construiţi anumite strategii de protecţie şi îngrijire, pentru a vă menţine nivelul de productivitate. Aplicând motoul „Sunt la fel de importantă ca şi cei pe care îi ajut”, încercaţi una dintre următoarele strategii de relaxare, pentru a vă asigura că rezervorul de energie este întotdeauna plin.


1. Învăţaţi să spuneţi „Nu”. Probabil aţi auzit de multe ori acest îndemn, însă parcă nu vă lasă sufletul să îi refuzaţi pe cei care apelează la ajutorul dumneavoastră. Când solicitările celor din jur par să nu se mai sfârşească şi simţiţi că nu mai faceţi faţă, este indicat să reacţionaţi, pentru binele dumneavoastră. Acordaţi-vă mai multă linişte şi relaxare refuzând unele dintre cererile pe care le primiţi. Nu este nevoie să găsiţi scuze pentru un astfel de refuz. Motivaţia dumneavoastră trebuie să fie una simplă: nu vreţi sau nu se poate. Şi, cel mai important, nu trebuie să vă simţiţi vinovată.
2. Citiţi zilnic. Potrivit unui studiu efectuat la Universitatea din Sussex, acordându-vă numai şase minute zilnic pentru plăcerea de a citi, reduceţi nivelul de stres cu 68 de procente. Se crede că lectura este cea mai simplă metodă de la a vă distrage atenţia de la problemele din jur, fapt care vă va ajuta să vă relaxaţi şi va contribui la menţinerea sănătăţii inimii.
3. Dedicaţi o seară pe săptămână activităţii preferate. Fie că este vorba de o oră de aerobic sau de yoga, ori de o întâlnire la un club dedicat artelor frumoase, planificaţi-vă timpul în aşa fel încât să vă bucuraţi de hobby-ul dumneavoastră. Singura condiţie ar fi să nu consideraţi un astfel de demers ca pe o obligaţie. Dacă simţiţi asta, atunci puteţi să alocaţi o jumătate de oră pentru a vă relaxa stând pur şi simplu şi gândindu-vă la lucruri plăcute. Nu aveţi nici un motiv să spuneţi „Nu am timp”. Biroul de Statistica Muncii din Statele Unite susţine că în fiecare zi lucrătoare, orice om are la dispoziţie aproximativ cinci ore pe care să le dedice propriilor plăceri. Prin urmare, trebuie să găsiţi o oră sau două pe săptămână pentru a face numai şi numai ceea ce vă produce satisfacţie.
4. Recompensaţi-vă! Sărbătoriţi succesul unui proiect la care aţi luat parte sau răsplătiţi-vă pentru promovarea pe care aţi primit-o la serviciu. Cum puteţi face asta? Cumpăraţi-vă ceva ce vă doriţi. Nu este nevoie să fie un lucru scump, trebuie doar să vă încânte sufletul. Dacă vă plac florile, data viitoare când mai treceţi prin faţa chioşcurilor de unde florile vă fac cu ochiul sau vă îmbată cu parfum, cumpăraţi-vă un buchet numai şi numai pentru dumneavoastră. Aşezaţi-le într-o vază în camera dumneavoastră, pentru a vă aminti în fiecare secundă de succesul de care v-aţi bucurat.
5. Cumpăraţi-vă fructele preferate atunci când apar. Probabil sunteţi de acord că, după o iarnă lungă şi mohorâtă, gustul căpşunilor din prima producţie a anului este divin. Este valabil pentru orice alt fruct. Savuraţi gustul şi aroma fructelor preferate şi amintiţi-vă că meritaţi un astfel de răsfăţ la fel de mult ca oricine altcineva.
6. Inventariaţi-vă calităţile. Dacă treceţi printr-o perioadă dificilă, când nimic nu pare să fie aşa cum v-aţi dori sau nici unul dintre proiectele planificate nu se concretizează, puneţi mâna pe pix şi scrieţi negru pe alb toate calităţile pe care le aveţi. A vă recunoaşte propriile puncte forte nu este un gest narcisist, ci doar un semn de autoapreciere.

 

Faceţi-vă un cadou deosebit

De ziua dumneavoastră, cereţi-le celor apropiaţi ca singurul cadou pe care să vi-l ofere să fie o zi pe care să v-o dedicaţi în exclusivitate. Folosiţi tot timpul pentru satisfacerea propriile capricii şi plăceri. Măcar pentru o zi, încercaţi să vă dedicaţi propriei persoane, nu celor din jur. Astfel de momente sunt cel mai frumos cadou pe care vi-l puteţi oferi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Stresul, învins cu micile plăceri.
 Vizualizări articol: 1508 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 3 voturi
Stresul, învins cu micile plăceri4.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei