Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 3 iun 2010 - Anul XV, nr. 128 (4419)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

OGC-urile denunţă o Ordonanţă a Guvernului care "etatizează drepturile de autor"

Joi, 3 Iunie 2010 (14:50:24)

Organismele de gestiune colectivă (OGC) denunţă o Ordonanţă a Guvernului care include o prevedere potrivit căreia Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) va administra un "sistem informatic naţional" privind evidenţa plăţii drepturilor de autor şi a repartiţiei sumelor aferente.

Reprezentanţi ai mai multor OGC-uri au participat, joi, la o conferinţă organizată la sediul ORDA, exprimându-şi nemulţumirile faţă de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului (OUG) nr. 43/2010, care introduce noi prevederi privind atribuţiile ORDA. Astfel, "Oficiul Român pentru Drepturile de Autor administrează sistemul informatic naţional privind evidenţa şi simplificarea plăţii drepturilor de autor şi a drepturilor conexe de către utilizatori şi a repartiţiei remuneraţiilor colectate de organismele de gestiune colectivă în cadrul proiectului e-guvernare", în timp ce normele metodologice privind crearea şi funcţionarea evidenţei naţionale se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, iar "costurile de realizare a acestei evidenţe naţionale sunt suportate de organismele de gestiune colectivă beneficiare ale remuneraţiilor datorate de utilizatori".

Potrivit reprezentanţilor OGC-urilo prezenţi la conferinţă, printre care s-au numărat Ana Achim, directorul UCMR-ADA, Ştefan Gheorghiu, directorul CREDIDAM, Dan Popi, reprezentantul UPFR, această iniţiativă, susţinută de ORDA, ar duce la "etatizarea drepturilor de autor" şi la desfiinţarea OGC-urilor sau transformarea lor în "simple ghişee" de unde titularii de drepturi să încaseze sumele la care au dreptul, a căror repartiţie să fie făcută de ORDA.

OGC-urile sunt asociaţii de drept privat ale titularilor de drepturi, gestiunea drepturilor de autor fiind de drept privat, a atras atenţia Ştefan Gheorghiu. "Noi nu avem cunoştinţă în vreo ţară din lume să existe un asemenea abuz asupra unor organizaţii de drept privat. (...) Nicăieri în lume nu există o centralizare la stat a unei baze de date a titularilor de drepturi", a spus directorul CREDIDAM.

La rândul său, Ana Achim a mai explicat că nu i se poate cere să pună la dispoziţia ORDA baza de date a UCMR-ADA şi în plus pe cheltuiala OGC-ului. UCMR-ADA gestionează şi drepturile unor autori străini, pe care nu îi are într-o bază de date proprie, ci are acces la o bază de date internaţională, iar aceasta "nu poate fi confiscată de statul român". "Convenţii internaţionale semnate de România ar fi încălcate", a întărit Gheorghiu.

Ana Achim a mai declarat că nici în vremea comunismului, când UCMR-ADA se ocupa de gestiunea drepturilor de autor, nu era exercitat un astfel de control de stat.

De asemenea, reprezentanţii OGC-urilor au atras atenţia că ORDA îşi depăşeşte atribuţiile pentru care a fost constituit, şi anume să verifice activitatea OGC-urilor şi să vegheze la respectarea drepturilor de autor.

"Peste tot acest organism are 4 - 5 oameni (în prezent ORDA are 73 de angajaţi). Ne-a ajutat la înfiinţare, ne-a dat avize, ne-a controlat în nenumărate rânduri. Acum generează o ordonanţă de urgenţă ca să îşi prelungească existenţa", a spus Mihai Cernea, preşedintele consiliului director CREDIDAM.

Pe de altă parte, directorul ORDA, Robert Bucur, numit în funcţie pe 18 mai, a spus că "în mod sigur ORDA va exista în continuare, pentru că trebuie ca statul să controleze repartizarea corectă" a sumelor din drepturi de autor. Bucur a mai precizat că ORDA nu are doar atribuţii de verificare a OGC-urilor, ci gestionează şi cinci registre naţionale (Registrul Naţional al Fonogramelor, Registrul Naţional al Videogramelor etc.) şi face constatări în cazul încălcării drepturilor de autor ce pot servi în litigii.

Bucur a dat asigurări privind transparenţa activităţii ORDA sub conducerea sa şi privind sprijinul pe care instituţia îl va acorda OGC-urilor, pentru ca interesele acestora să se intersecteze, iar în final titularii de drepturi să îşi primească banii.

Noul director al ORDA a mai anunţat că a dispus încheierea unor controale prelungite la unele OGC-uri, care durau de circa un an, când, în mod normal, controalele ORDA ar trebui să dureze o lună.

Reprezentanţii OGC-urilor au mai atras atenţia asupra faptului că ORDA a promovat pe site-ul său o societate privată, Media Forest, din Braşov, care ar fi urmat să pună la dispoziţia OGC-urilor un soft cu care să monitorizeze posturile de radio şi televiziune pentru a detecta difuzarea materialelor pentru care trebuiau plătite drepturi de autor. Însă, după cum a precizat Ana Achim, programul Media Forest nu putea furniza informaţii decât privind 30% din materialele difuzate pentru care UCMR-ADA trebuia să încaseze drepturile, neavând amprentate materialele din repertoriul internaţional, difuzate în general în proporţie de 60%. "Furniza o informaţie trunchiată. Ceilalţi titulari trebuia să-şi primească şi ei drepturile", a spus Achim.

Bucur a dat asigurări că ORDA nu mai promovează acest program pe site-ul său.

ORDA - Oficiul Român pentru Drepturile de Autor - a fost înfiinţat prin Legea 8/1996, art. 137, şi îşi desfăşoară activitatea în domeniul proprietăţii intelectuale, în materia drepturilor de autor şi drepturilor conexe, organ de specialitate al administraţiei publice centrale în subordinea Guvernului, cu personalitate juridică, fiind autoritate unică de reglementare, evidenţă prin registre naţionale, supraveghere, autorizare, arbitraj şi constatare tehnico-ştiinţifică în domeniul drepturilor de autor şi al drepturilor conexe. Oficiul este coordonat de ministrul Culturii.

UCMR-ADA - Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România-Asociaţia pentru Drepturi de Autor - este unic organism de gestiune colectivă în România acreditat să gestioneze drepturile de autor în domeniul muzical, potrivit Deciziei ORDA nr.3/1997, funcţionând după modelul societăţilor de gestiune colectivă din celelalte ţări europene.

Constituit în 1996, ca asociaţie nonprofit, CREDIDAM - Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiştilor Interpreţi - reprezintă interesele artiştilor interpreţi români şi străini. Obiectul activităţii CREDIDAM este colectarea şi repartizarea banilor cuveniţi acestora, proveniţi din difuzarea înregistrărilor comerciale pe teritoriul României de către posturile de radio, TV, cablu, cinematografe, în restaurante, hoteluri, discoteci etc. Organizaţia numără în prezent peste 8.000 de membri: actori, balerini, muzicieni din toate genurile (pop, folk, rock, muzică populară, muzică clasică etc.).

UPFR (Uniunea Producătorilor de Fonograme din România) este o asociaţie profesională nonprofit înfiinţată în anul 1996, cu scopul de a apăra şi promova interesele profesionale, culturale şi morale ale membrilor săi în baza mandatului acordat de aceştia pentru gestionarea drepturilor lor conexe şi implicarea în activitatea antipiraterie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului OGC-urile denunţă o Ordonanţă a Guvernului care "etatizează drepturile de autor".
 Vizualizări articol: 508 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
OGC-urile denunţă o Ordonanţă a Guvernului care "etatizează drepturile de autor"0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei