Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 3 iun 2010 - Anul XV, nr. 128 (4419)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Fermierii cer DNA să afle vinovaţii de scoaterea laptelui de pe lista produselor importate accizate

Joi, 3 Iunie 2010 (14:15:03)

Federaţia Naţională a Crescătorilor de Bovine solicită procurorilor DNA să afle cine a scos laptele şi produsele lactate de pe lista produselor agricole aduse din spaţiul intracomunitar care urmează să fie accizate, listă făcută de Ministerul Agriculturii şi cel al Finanţelor şi aprobată de Guvern.

Vicepreşedintele Federaţiei Naţionale a Crescătorilor de Bovine, Cristian Galea, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă la Bistriţa, că laptele şi produsele lactate figurau, săptămâna trecută, pe lista respectivă, dar sâmbătă au dispărut, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Duminică, în şedinţa de Guvern, a fost propusă o listă cu produsele agricole care vin din spaţiul intracomunitar şi care vor fi accizate. Toată săptămâna trecută, pe acea listă erau şi laptele şi produsele lactate. Sâmbătă, au dispărut de pe listă laptele şi produsele lactate. Noi, la nivel de federaţie, cerem DNA, Procuraturii, să cerceteze şi să ne spună cine a stat la baza scoaterii laptelui şi a produselor lactate de pe acea listă. Înţelegem că nu sunt bani, dar asta înseamnă trădare de ţară, o subminare a economiei naţionale. Nu putem să distrugem acest sector pentru că cineva vrea să facă ceva pentru un grup sau o anumită persoană", a declarat Galea.

El a explicat că accizarea laptelui şi a produselor lactate din spaţiul intracomunitar ar permite o protecţie a producţiei naţionale de lapte şi o uşoară creştere a preţului laptelui, ceea ce ar suplini măcar într-o mică măsură lipsa subvenţiilor, sistate de la 1 ianuarie.

"E o problemă care nu ar pune nicio presiune pe bugetul naţional. Marii procesatori, care sunt societăţi mulţinaţionale, nu au interesul să se întâmple acest lucru. Pe lista aceea cu produsele ce vor fi accizate sunt trecute fructele, legumele, a fost şi laptele, dar s-a scos, iar noi vrem să ştim cine să în spatele acestor interese încât, în două zile, s-au scos, înainte de a se trece prin Guvern, laptele şi produsele lactate", a spus Galea.

Acesta a anunţat că se fac toate demersurile pentru acţionarea în judecată a Ministerului Agriculturii şi a celui al Finanţelor Publice.

"Noi avem o mare problemă, pe lângă lipsa de subvenţii, preţul laptelui care a scăzut, faţă de 2009, cu 40 la sută în fermele comerciale, dar nu numai. Un crescător primeşte în jur de 0,5 lei pe litrul pe lapte. În aceste condiţii, nu se mai poate vorbi de rentabilitate. Noi ne târâm de la o zi la alta", a spus el.

Fermierii afirmă că piaţa este într-o scădere fiindcă puterea de cumpărare este în scădere şi că reducerea veniturilor de la 1 iunie va avea mari repercusiuni asupra lor.

Numai în Bistriţa-Năsăud sunt 120 de asociaţii ale crescătorilor de taurine şi 200 de ferme cu peste 15 capete de vite fiecare.

Cristian Galea este preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Taurine din Transilvania şi vicepreşedinte la nivel naţional al Federaţiei Naţionale a Crescătorilor de Bovine.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fermierii cer DNA să afle vinovaţii de scoaterea laptelui de pe lista produselor importate accizate.
 Vizualizări articol: 568 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fermierii cer DNA să afle vinovaţii de scoaterea laptelui de pe lista produselor importate accizate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei