Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 1 iun 2010 - Anul XV, nr. 126 (4417)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Şeitan: Legea pensiilor să prevadă contribuţie pentru pensii la câştigul salarial nominal brut

Marţi, 1 Iunie 2010 (13:38:58)

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a susţinut, marţi, ca la calculul contribuţiei de asigurări sociale pentru pensii să se ia în considerare câştigul salarial nominal brut şi nu salariul brut, cum era iniţial în proiectul Legii pensiilor, arătând că acest lucru va avea un efect pozitiv asupra pensiei.

"Solicităm ca tot ceea ce înseamnă salariu brut prevăzut în proiect să-l înlocuim cu câştig salarial. Efectul este pozitiv pentru pensionari pentru că valoarea punctului de pensie se calculează în funcţie de câştigul salarial, care este ceva mai mare", a afirmat Şeitan.

Mihail Şeitan a fost invitat la Comisia de muncă după ce deputaţii nu au reuşit să se lămurească în privinţa calculului contribuţiei de asigurări sociale.

Deputatul PDL Cornel Ghiţă a cerut ca baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale datorată de angajator să o constituie câştigul salarial nominal brut, şi nu salariul brut lunar, cum este în prezent în proioect.

Şeitan a susţinut propunerea PDL şi a arătat că, în acest moment, Institutul de Statistică lucrează cu câştigul salarial, şi nu cu venitul salarial cum era până acum.

Deputaţii Nini Săpunaru (PNL) şi Ioan Cindrea (PSD) şi-au arătat suspiciunea în legătură cu această modificare, considerând că acest lucru ar putea duce la scăderea pensiilor şi au solicitat ministrului "să discute sincer" sau "să fie sincer" în privinţa a ceea ce urmăreşte. Ei au cerut precizări şi dacă în acest câştig salarial intră şi tichetele de vacanţă sau de masă, primele sau plata numărului de ore suplimentare.

Şeitan a precizat că acest calcul al pensiei pe baza câştigului salarial are un efect pozitiv pentru cei care ies în viitor la pensie şi că nu poate să fie solicitată recalcularea pensiilor actuale, deoarece pensiile au fost până acum calculate pe baza legislaţiei care era în vigoare.

"Noi discutăm de elemente care sunt de natură salarială, nu sunt venite dintr-un sistem separat, ci vin din sursele angajatorului. Tichetul de vacanţă, de masă sau alte forme de sprijin sunt elemente care ţin de un venit salarial, pentru că salariatul primeşte aceste tichete pentru că este salariat. Atunci, ideea că aceste elemente sunt scoase din structura de impozitare a salariului şi consider până la urmă o tratare inegală a elementelor componente ale unui salariu. Atunci, pentru o persoană este mai important să plătească o contribuţie pe tot ce câştigă acum ca, atunci când iese la pensie, să nu scadă numitorul, să crească numărătorul", a explicat Şeitan în legătură cu tichetele de masă şi de vacanţă.

Deputaţii din comisie nu au reuşit să tranşeze această problemă prin vot, deoarece deputatul independent Eugen Nicolicea a solicitat să voteze în locul colegului său de partid Marian Sârbu, iar reprezentanţii PSD şi PNL au spus că Biroul Permanent trebuie să ia o decizie în această privinţă.

Ca urmare, după două ore de dezbateri pe tema câştigului salarial, şedinţa comisiei a fost suspendată până după-amiază, deputaţii ajungând la articolul 34 din cele 201 de articole ale proiectului legii sistemului unitar de pensii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şeitan: Legea pensiilor să prevadă contribuţie pentru pensii la câştigul salarial nominal brut.
 Vizualizări articol: 699 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Şeitan: Legea pensiilor să prevadă contribuţie pentru pensii la câştigul salarial nominal brut0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei