Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 1 iun 2010 - Anul XV, nr. 126 (4417)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

"Casa Verde" începe la sfârşitul lunii iunie cu subvenţii fixe, în loc de procent din investiţii

Marţi, 1 Iunie 2010 (13:39:32)

Programul "Casa Verde destinat persoanelor fizice ar urma să înceapă la sfârşitul lunii iunie, ideea subvenţionării unui procent din investiţia în sistemele alternative de căldură şi apă caldă fiind abandonată şi înlocuită cu acordarea unor subvenţii fixe pentru fiecare tip de instalaţii.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, că reprezentanţii ministerului au finalizat deja Ghidul aplicantului pentru programul "Casa Verde", actul urmând să plece spre Monitorul Oficial.

"Sperăm ca în 30 iunie să pornim programul. Alocăm pentru 2010 suma de 110 milioane de lei, bani care vor fi repartizaţi pe judeţe, în funcţie de numărul de locuitori", a spus Laszlo Borbely.

Ministrul a arătat că persoanele fizice care doresc să-şi completeze sistemele tradiţionale de încălzire şi apă caldă la case cu instalaţii alternative ecologice vor beneficia de subvenţii fixe din partea statului, şi nu de un procent din investiţie, aşa cum fusese anunţat iniţial. Astfel, pentru "centrale de perete" statul va aloca suma de 3.000 de lei, pentru o instalaţie de panouri solare statul va da 6.000 de lei şi pentru pompele de căldură, 8.000 de lei.

"Aceste sunt valori maxime şi nu sunt condiţionate de valoarea totală a investiţiei. Fireşte, dacă cineva vrea o instalaţie mai sofisticată de, să zicem, panouri solare, şi-o poate face, însă noi nu-i vom deconta decât 6.000 de lei", a spus Borbely.

El a precizat totuşi că suma de 6.000 de lei reprezintă circa jumătate din costurile pentru cumpărarea şi montarea unui sistem de panouri solare care să deservească o casă de dimensiuni medii.

"Am ales varianta unor subvenţii fixe pentru că fiind primul an încercăm şi să tesăm piaţa, să vedem cum va fi primită iniţiativa noastră", a mai spus ministrul.

Citând din ghid, Borbely a arătat că cei care intenţionează să aplice pentru acest proiect trebuie să meargă la Agenţiile de protecţia mediului din judeţul în care locuiesc şi să depună copii de pe cartea de identitate şi actul de proprietate asupra casei care va beneficia de investiţie, precum şi o adeverinţă fiscală care să ateste că beneficiarul nu are datorii. Sistemul va fi cumpărat apoi de pe piaţa liberă şi montat de o firmă care nu va mai trebui să treacă prin vreun proces de avizare. La final, beneficiarul va prezenta factura pentru instalaţie, iar după ce autenticitatea acesteia este verificată, primeşte subvenţia aferentă tipului de lucrare pentru care a optat.

"Am ales să nu mai mergem pe varianta firmelor autorizate şi să lăsăm la latitudinea viitorului proprietar alegerea furnizorului. Am gândit că proprietarul este direct interesat să beneficieze de o lucrare de calitate", a mai spus ministrul Laszlo Borbely.

Ministrul Mediului anunţa, în martie, că programul "Casa Verde" se va adresa, din 2010, şi persoanelor fizice, aşa cum de fapt fusese iniţial gândit.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului "Casa Verde" începe la sfârşitul lunii iunie cu subvenţii fixe, în loc de procent din investiţii.
 Vizualizări articol: 1617 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
"Casa Verde" începe la sfârşitul lunii iunie cu subvenţii fixe, în loc de procent din investiţii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei