Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 28 mai 2010 - Anul XV, nr. 123 (4414)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Pensionarii vor participa la toate acţiunile de protest ale confederaţiilor sindicale

Vineri, 28 Mai 2010 (14:11:01)

Federaţia Naţională a Pensionarilor a decis, vineri, să participe la toate acţiunile de protest organizate de confederaţiile sindicale şi vor începe prin a picheta prefecturile din toată ţara, în primele patru zile ale lunii iunie.

Prim-vicepreşedintele Federaţiei Naţionale a Pensionarilor, Marin Iordache, a declarat, după şedinţa extraordinară a Comitetului Director, că pensionarii sunt nemulţumiţi atât de reducerea pensiilor, cât şi de cea a salariilor, precizând că sunt, la rândul lor, părinţi, bunici şi străbunici şi sunt afectaţi de ceea ce se întâmplă cu urmaşii lor.

În aceste condiţii, membrii federaţiei sindicale au decis să se alăture grevei generale anunţate de confederaţiile sindicale, precum şi tuturor formelor de protest pregătite de aceştia.

"Luni, 31 mai, vom fi în teritoriu şi în zilele de 1, 2, 3 şi 4 iunie vom picheta alături de sindicate prefecturile", a declarat Marin Iordache.

El a mai arătat că pensia nu reprezintă un venit pe care îl dă Guvernul când vrea şi cum vrea, ci este o proprietate şi, conform Constituţiei, nimeni nu se poate atinge de ea. În acest sens, pensionarii spun că dacă măsura de reducere cu 15% a pensiilor va fi aplicată, Federaţia Pensionarilor din România se va adresa Federaţiei Europene a Pensionarilor şi vor începe procedurile pentru a ajunge la CEDO.

Vicepreşedintele Federaţiei Pensionarilor, Marin Iancu, a declarat că în urmă cu trei luni Consiliul Naţional a hotărât să acţioneze în instanţă Guvernul, prin Casele de Pensii, pentru că nu a majorat punctul de pensie la 45% din salariul mediu pe economie, aşa cum prevedea legislaţia.

"Aceste acţiuni sunt pe rol, la unele s-a dat câştig de cauză pentru a merge la Curtea Constituţională. Vom proceda la fel şi cu acţiunea Guvernului privind reducerea cu 15% a pensiilor. Vom merge în instanţă", a declarat Marin Iancu.

Vicepreşedintele federaţiei a mai spus că pensionarii vor participa şi la lanţul uman care va fi organizat în jurul Palatului Parlamentului în ziua votării moţiunii de cenzură.

Confederaţiile sindicale au decis declanşarea grevei generale pe termen nelimitat începând cu 31 mai, mitinguri de protest la nivelul judeţelor, între 1 şi 4 iunie şi organizarea unui lanţ uman în jurul Palatului Parlamentului, cu manifestări la porţile de intrare, în ziua dezbaterii moţiunii de cenzură.

Peste 400.000 de angajaţi din învăţământ şi administraţie publică vor intra de luni în grevă generală pe termen nedeterminat, iar acestora li se vor alătura într-o grevă de solidaritate şi alţi angajaţi din sănătate, transporturi, penitenciare şi sectorul privat.

Potrivit sindicaliştilor, cel puţin un milion de angajaţi vor intra în grevă pe 31 mai şi 1 iunie.

Guvernul a aprobat, miercuri, scrisoarea de intenţie convenită cu Fondul Monetar Internaţional, care prevede, printre altele, reducerea pensiilor şi salariilor în sectorul bugetar. Documentul va fi transmis Fondului Monetar Internaţional, pentru a fi aprobat în board-ul instituţiei la finele lunii iunie.

Executivul îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului pentru două proiecte de lege, dintre care unul va conţine măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare, iar al doilea proiect va reglementa recalcularea pensiilor conform principiului contributivităţii şi reevaluarea pensiilor de invaliditate.

Proiectele de lege ar urma să fie transmise Parlamentului după avizul CES.

Conform proiectului de lege privind diminuarea cheltuielilor pentru care Guvernul îşi va angaja răspunderea în Parlament, cuantumul brut al salariilor/soldelor/indemnizaţiilor lunare de încadrare, inclusiv sporuri, indemnizaţii şi alte drepturi salariale, precum şi alte drepturi în lei sau în valută se diminuează cu 25%. În situaţia în care astfel rezultă o valoare mai mică decât valoarea salariului minim brut pe ţară, suma care se acordă este de 600 lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pensionarii vor participa la toate acţiunile de protest ale confederaţiilor sindicale.
 Vizualizări articol: 426 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pensionarii vor participa la toate acţiunile de protest ale confederaţiilor sindicale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei