Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 28 mai 2010 - Anul XV, nr. 123 (4414)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

CNS "Cartel Alfa" atrage atenţia ministrului Educaţiei că nu poate înlocui profesorii care fac grevă

Vineri, 28 Mai 2010 (15:54:09)

Măsurile adoptate de ministrul Educaţiei pentru înlocuirea profesorilor care se vor afla în grevă în perioada desfăşurării proba de competenţe lingvistice a bacalaureatului încalcă Legea privind soluţionarea conflictelor de muncă, susţin reprezentanţii CNS "Cartel Alfa".

CNS "Cartel Alfa" îi atrage atenţia ministrului Educaţiei că prin afirmaţiile pe care le-a făcut în ce priveşte desfăşurarea în condiţii normale a probei de competenţe lingvistice a bacalaureatului, programată în perioada 31 mai - 4 iunie, prin adoptarea a diferite măsuri privind înlocuirea profesorilor care se vor afla în grevă în acea perioadă, încalcă libertatea sindicală.

"Vă rugăm să aveţi în vedere că prevederile art. 53 din Legea nr. 168/1999 privind soluţionarea conflictelor de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, interzic înlocuirea salariaţilor aflaţi în grevă, astfel încât măsurile despre care aţi afirmat că le-aţi adoptat constituie o încălcare gravă a libertăţii sindicale", arată, vineri, confederaţia sindicală într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu.

De asemenea, reprezentanţii "Cartel Alfa" îi transmit ministrului Funeriu că deciziile şi principiile Comitetului pentru Libertate Sindicală al Organizaţiei Internaţionale a Muncii au statuat în mod constant că dreptul la grevă este un drept fundamental al lucrătorilor şi al organizaţiilor lor şi constituie un mijloc legitim de apărare a intereselor lor economice şi sociale, iar împiedicarea lucrătorilor de a-şi exercita acest drept încalcă libertatea sindicală.

"Având în vedere că sunteţi cetăţean francez şi aţi petrecut circa 10 ani din viaţa dumneavoastră în Franţa, vă rugăm să vă reamintiţi modelul de democraţie în care aţi petrecut acei ani, precum şi dacă vreunul dintre miniştrii francezi ai educaţiei a recurs la metode similare celor pe care dumneavoastră intenţionaţi să le folosiţi pentru a zădărnici exercitarea legitimă a dreptului la grevă al lucrătorilor din educaţie", se mai arată în scrisoarea deschisă.

Sindicaliştii îi mai transmit ministrului Funeriu că vor întreprinde toate acţiunile legale şi că vor sprijini toate măsurile legale având drept scop atragerea răspunderii juridice a persoanelor care se vor face vinovate de încălcarea drepturilor şi libertăţilor sindicale.

Federaţiile din învăţământ au arătat, joi, într-un comunicat de presă, că înlocuirea membrilor de sindicat participanţi la grevă cu alte persoane este ilegală.

"Atragem atenţia că dreptul la grevă este prevăzut şi garantat de Constituţia României, de legislaţia în vigoare, precum şi de pactele, tratatele şi convenţiile internaţionale în materie, ratificate de România sau la care România este parte. Astfel, toate presiunile exercitate de MECTS şi conducerea instituţiilor din subordine sunt ilegale şi ne rezervăm dreptul de a formula plângeri penale împotriva persoanelor care se fac vinovate de exercitarea acestor presiuni", au spus reprezentanţii federaţiilor din învăţământ.

Sindicaliştii din educaţie intră în grevă generală din 31 mai, zi în care are loc proba de competenţe lingvistice într-o limbă străină din cadrul examenului de bacalaureat.

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat, vineri, că examenul de bacalaureat se va desfăşura în condiţii normale din 31 mai, precizând că acum ar fi probleme în judeţele Suceava, Iaşi, Harghita şi Dolj, dar crede că acestea vor fi rezolvate.

Funeriu i-a atenţionat pe inspectorii generali şcolari că notificările pentru grevă pot fi depuse cu 48 de ore înainte de protest, iar acolo unde nu sunt notificări vor fi aplicate măsurile legale.

Ministrul Daniel Funeriu i-a rugat pe inspectorii generali şcolari, în videoconferinţa organizată vineri dimineaţă, să respecte dreptul la grevă al profesorilor, dar şi dreptul la muncă al cadrelor didactice care vor să participe la examenul de bacalaureat.

"Este în sarcina Ministerului Educaţiei să pună elevul în centrul preocupărilor sale. Resping orice fel de declaraţii potrivit cărora Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului ar exercita presiuni nefireşti aspra profesorilor, directorilor sau inspectorilor generali şcolari", a mai spus Funeriu.

În urmă cu o zi, ministrul Educaţiei declara că proba de de competenţe lingvistice a bacalaureatului, programată pentru perioada 31 mai - 4 iunie, se va organiza conform graficului stabilit, 77 la sută dintre cadrele didactice anunţând că vor participa la examen.

Funeriu a prezentat, joi, şi măsurile care se vor lua în centrele în care profesorii nu se vor prezenta la examenul de bacalureat. În astfel de situaţii, elevii vor fi arondaţi la alte centre, iar profesorii vor fi înlocuiţi cu alţii. În acest context, ministrul a precizat că nu este ilegal să înlocuiască profesorii pentru că schimbarea metodologiei se poate face printr-un ordin de ministru, mai ales că în acest caz este vorba despre interesul elevilor.

Ministrul a apreciat că elevii vor putea să susţină examenul de bacalaureat, iar în cazul în care, din diverse motive, nu vor participa la aceste probe, va exista o nouă sesiune, pentru care va fi întocmită metodologia.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CNS "Cartel Alfa" atrage atenţia ministrului Educaţiei că nu poate înlocui profesorii care fac grevă.
 Vizualizări articol: 408 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CNS "Cartel Alfa" atrage atenţia ministrului Educaţiei că nu poate înlocui profesorii care fac grevă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei