Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 28 mai 2010 - Anul XV, nr. 123 (4414)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Bacalaureatul, incert

Profesorii joacă la două capete

Greva dascălilor programată să debuteze luni coincide cu ziua în care elevii de clasa a XII-a ar trebui să susţină o nouă probă din cadrul examenului de bacalaureat, cea la o limbă modernă.

Dacă în urmă cu o săptămână toţi dascălii erau hotărâţi şi ferm convinşi că intră în grevă pe o perioadă nedeterminată şi, mai mult, erau gata să blocheze închiderea anului şcolar şi să saboteze proba de bacalaureat, ieri lucrurile nu mai erau atât de clare. Prin şcoli circulă informaţii cum că dascălii ar juca la două capete şi, deşi au anunţat că nu vor intra la bacalaureat, lucrurile stau altfel, iar luni se va susţine proba.

Federaţiile sindicale judeţene din învăţământ au făcut un referendum printre angajaţii din şcoli, iar peste 90% dintre dascăli au semnat pentru declanşarea protestelor începând cu 31 mai.

Zilele trecute, conducerile unităţilor de învăţământ au primit o adresă din partea Ministerului Educaţiei, semnată de Liliana Preoteasa, director în minister, prin care li se cere profesorilor să declare dacă participă sau nu la grevă, implicit dacă participă sau nu la bacalaureat, acolo unde este cazul.

În momentul în care această adresă a ajuns în şcoli, apele au început să se tulbure, iar unii dascăli par să dea înapoi şi să spargă greva. Liderii de sindicat din şcoli nu cunosc motivul din cauza căruia unii dascăli şi-au schimbat poziţia în ceea ce priveşte participarea la grevă, însă susţin că situaţia nu este deocamdată certă.

„Cert este faptul că în evidenţele noastre peste 90% dintre cadrele didactice s-au pronunţat în favoarea declanşării grevei”, a declarat unul dintre liderii de sindicat din judeţ.

 

Grevă în toate liceele

Preşedintele Sindicatului Judeţean „Spiru Haret”, Constantin Cernica, a declarat că „până la ora actuală, dascălii din judeţ, în proporţie de peste 90%, sunt de luni în grevă”. Potrivit lui Constantin Cernica, în toate liceele din sindicatul pe care îl reprezintă se va face luni grevă, ca atare, proba de bacalaureat nu se va susţine. „Iniţial toţi au fost de acord să facă grevă, până luni nu ştiu ce schimbări vor interveni şi dacă profesorii se vor răzgândi”, a mai spus Cernica.

Şi preşedintele sindicatului „Bucovina”, din zona Rădăuţi, Gheorghe Şorodoc  susţine că în urma referendumului organizat la nivel de sindicat, 91,36% dintre membri sunt de acord cu intrarea în grevă, însă nu ştie ce vor semna cadrele în tabelul venit de la minister.

„În tabelul nostru de grevă au semnat că sunt de acord cu declanşarea ei. Aştept să văd care e caracterul omului, rămân la decizia şi cuvântul dat iniţial sau semnează şi pe tabelul directorului”, a declarat Gheorghe Şorodoc. Potrivit acestuia, adresa de la minister este cât se poate de decentă şi prin ea se cere doar o reconfirmare a poziţiei fiecăruia referitoare la grevă.

„Omul nostru este însă slab de înger. Nu-i pune nimeni cuţitul la gât, însă, aşa cum am mai spus, aştept să văd caracterul fiecăruia”, a mai adăugat Şorodoc.

Aşadar, greva de luni e certă, însă în ceea ce priveşte desfăşurarea sau nu a probei de bacalaureat situaţia e mai puţin certă. „Eu spun azi (n.r. ieri) că se face grevă şi nu se intră la bacalaureat, însă şi până mâine (n. r. azi) e mult ...”, a mai declarat Gheorghe Şorodoc.

Consiliul Naţional al Elevilor a cerut ieri profesorilor să renunţe la greva generală pentru a nu-i pune în pericol pe viitorii studenţi. Sindicatele au rămas ferme pe poziţie şi au spus că bacul nu se dă, iar înscrierea la liceu şi încheierea mediilor rămân sub semnul întrebării.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Profesorii joacă la două capete.
 Vizualizări articol: 788 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.43/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.4 din 7 voturi
Profesorii joacă la două capete3.457

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Vai de voi! trimis de
(28 mai 2010, 11:43:10
Desi profesorii sunt cei care ar trebui sa modeleze caractere, ei dau dovada de lipsa de caracter si coloana vertebrala. Succes !!!! Sigur o sa va descurcati cu salariile diminuate pe o perioada nedeterminata.
2.   Nu numai profesorii... trimis de
(28 mai 2010, 12:40:23
Asa suntem noi ca natiune ,nu avem coloana vertebrala si caracter cu ata mai putin.
Si eu sunt bugetar dar totusi cred ca revendicarile profesorilor sunt un pic exagerate.
De ani buni se scot generatii de analfabeti, programul unui profesor e de 18 ore pe saptamana, au 3 luni pe an de concediu si nici nu se prea au mari succesuri .
In schimb au un sindicat mai batos care acum s-a mai inmuiat probabil datorita faptului ca s-au promis niste functii pe la Bucuresti liderilor sindicali.
3.   Dupa plata si rasplata! Va meritati soarta! trimis de
(28 mai 2010, 14:55:54

Uite asa au reusit sa ne dezbine pe toti!
In ceea ce priveste pe cei din invatamint totdeauna au fost si sunt curve... de ce altii sunt uniti!?
4.   Mda.... trimis de
(28 mai 2010, 15:23:21
Bacul trebuie sa se dea indiferent daca e salarul mai mare sau mai mic cu 25%. Asta bineinteles pana cand liceul se va termina simplu fara nici un examen. Atunci sa vezi prosti cu 12 clase..... si atunci pot face greva permanenta.
5.   PT TUDOR1973 trimis de
(28 mai 2010, 18:31:14
PROBABIL CA SI TU ESTI UNU DINTRE ANALFABETI AJUNS BUGETAR.DACA TU CREZI CA PROFESORII AU PRETENTII EXEGERATE INSEMNA CA ESTI PE DINAFARA.DESIGUR VB DIN BURTA
5.1  RE: PT TUDOR1973 trimis de
(28 mai 2010, 19:03:02
Guvernul se joaca cu vietile profesorilor, profesorii se joaca cu viitorul elevilor, elevii se joaca... pe calculator, pentru ca nu cred ca le-a ramas alta varianta.
S-a facut praf sistemul de invatamant, copiii nu mai au habar ce sa invete sau cum sa se pregateasca pentru ca, de pe un an pe altul, apar noi si noi programe si cerinte.

Voi sunteti sanatosi la cap?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei