Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 28 mai 2010 - Anul XV, nr. 123 (4414)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Peste 3.500 de poliţişti comunitari şi personal vamal afiliaţi la "Pro Lex" intră de luni în grevă

Vineri, 28 Mai 2010 (16:36:39)

Peste 3.500 de poliţişti comunitari şi personal vamal afiliaţi la "Pro Lex" intră de luni în grevǎ generalǎ pe termen nelimitat, iar angajaţi ai Poliţiei Române şi Poliţiei de Frontierǎ vor fi, în 31 mai, în grevă japoneză, în semn de solidaritate cu colegii lor, a anunţat conducerea sindicatului.

Preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor "Pro Lex", Vasile Lincu, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că poliţiştii comunitari şi personalul vamal protesteazǎ prin grevǎ generalǎ, iar poliţişti din cadrul Poliţiei Române şi Poliţiei de Frontierǎ protesteazǎ prin purtarea pe braţ a unei banderole tricolore, în semn de solidaritate cu toţi ceilalţi bugetari care au drept la grevǎ.

"Protestele la care se alǎturǎ, prin cele douǎ forme, şi membrii «Pro Lex» sunt legale, conflictul de interese cu Guvernul României fiind declanşat conform legii de Federaţia «Forţa Legii», la care organizaţia noastrǎ este afiliatǎ", a precizat Lincu.

Pe de altǎ parte, preşedintele "Pro Lex" a fǎcut, vineri, o cerere de sprijin la Consiliul European al Sindicatelor din Poliţie (CESP).

"CESP va trimite o scrisoare directorului Fondului Monetar Internaţional, domnul Dominique Strauss-Kahn, în care va solicita respingerea mǎsurilor propuse de Guvernul României de reducere a salariile şi sporurile tuturor bugetarilor, inclusiv a poliţiştilor şi poliţiştilor comunitari, cu 25 la sută şi blocarea pensionǎrii anticipate", a explicat Lincu.

În acest sens, "Pro Lex" a trimis şi fundamentarea pentru neaprobarea mǎsurilor de austeritate gǎsite de Guvern, una dintre alternativele propuse fiind aceea de reducere a cheltuielilor bugetare cu personalul pe ordonatorul de credite.

Potrivit conducerii "Pro Lex", în Ministerul Administraţiei şi Internelor se pot suspenda la platǎ salariul de excelenţǎ - spor pentru lucrǎri deosebite, reprezentând 50 la sută din salariul de bazǎ. Acest spor îl primesc cinci procente dintre angajaţi, majoritatea cu funcţii de conducere.

De asemenea, ar putea fi eliminat salariul de merit (contravaloarea salariului de merit ca sumă compensatorie şi tranzitorie pentru 2010) reprezentând 20 la sută din salariul de bazǎ.

"Acest spor îl primesc 30 la sută dintre angajaţi, cu încǎlcarea prevederilor OG 1/2010, întrucât, salariile de merit nu au fost stabilite în 2009 cu întindere a aplicǎrii şi în 2010, ci s-a decis, fǎrǎ emiterea unui act administrativ, ca toţi cei care au primit salariu de merit în 2009 sǎ primeascǎ şi în 2010, a precizat Lincu.

"Pro Lex" a propus să fie suspendate şi prima de vacanţǎ şi premiul anual - al 13-lea salariu.

De asemenea, conducerea "Pro Lex" a propus, în ce priveşte Ministerul Administraţiei şi Internelor, recuperarea cheltuielilor judiciare efectuate cu ocazia expertizelor criminalistice.

"Tot pentru acest minister se poate stabili ca atribuţie ridicarea autovehiculelor parcate neregulamentar, iar plata parcǎrii pânǎ la achitarea amenzii şi a costurilor generate de ridicarea acestora sǎ fie venit la bugetul de stat", a mai sus Lincu.

Peste 400.000 de angajaţi din învăţământ şi administraţie publică vor intra de luni în grevă generală pe termen nedeterminat, urmând ca acestora să li se alăture într-o grevă de solidaritate şi alţi angajaţi din sănătate, transporturi, penitenciare şi sectorul privat.

Potrivit sindicaliştilor, cel puţin un milion de angajaţi vor intra în grevă pe 31 mai şi 1 iunie.

Guvernul a aprobat, miercuri, scrisoarea de intenţie convenită cu Fondul Monetar Internaţional, care prevede, printre altele, reducerea pensiilor şi salariilor în sectorul bugetar.

Executivul îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului pentru două proiecte de lege, dintre care unul va conţine măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare, iar al doilea proiect va reglementa recalcularea pensiilor conform principiului contributivităţii şi reevaluarea pensiilor de invaliditate.

Conform proiectului de lege privind diminuarea cheltuielilor pentru care Guvernul îşi va angaja răspunderea în Parlament, cuantumul brut al salariilor/soldelor/indemnizaţiilor lunare de încadrare, inclusiv sporuri, indemnizaţii şi alte drepturi salariale, precum şi alte drepturi în lei sau în valută se diminuează cu 25%. În situaţia în care astfel rezultă o valoare mai mică decât valoarea salariului minim brut pe ţară, suma care se acordă este de 600 lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 3.500 de poliţişti comunitari şi personal vamal afiliaţi la "Pro Lex" intră de luni în grevă.
 Vizualizări articol: 571 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Peste 3.500 de poliţişti comunitari şi personal vamal afiliaţi la "Pro Lex" intră de luni în grevă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei