Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 18 mai 2010 - Anul XV, nr. 114 (4405)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

CSM a avizat negative ordonanţa privind amânarea plăţii drepturilor salariale

Marţi, 18 Mai 2010 (14:38:59)

Consiliul Superior al Magistraturii a avizat negativ ordonanţa privind amânarea plăţii drepturilor salariale câştigate în instanţă de personalul din justiţiei, apreciind că adoptarea unor acte normative succesive prin care este eşalonată plata constituie o încălcare a dreptului de acces la justiţie.

"Consiliul Superior al Magistraturii a avizat negativ proiectul Ordonanţei de urgenţă a Guvernului pentru modificarea Ordonanţei de Ugenţă a Guvernului 71/2009 privind plata unor sume prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar", a declarat, marţi, după şedinţa Plenului, Florica Bejinaru.

Preşedintele CSM a explicat că adoptarea unor acte normative succesive prin care este eşalonată plata drepturilor salariale acordate personalului din sistemul bugetar, prin hotărâri judecătoreşti ce constituie titluri executorii, constituie o încălcare a dreptului de acces la justiţie, al titularilor acestor titluri executorii şi este încălcată flagrant cerinţa executării hotărârilor judecătoreşti definitive şi executorii într-un interval rezonabil, dată fiind perioada de timp scursă de la data naşterii drepturilor prin acte normative nepuse în executare de stat cu bună-credinţă.

"Amânarea repetată a executării unei hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială, este de natură să înfrângă cerinţa predictibilităţii legii, constant ilustrată în jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului, iar prin amânarea succesivă a executării hotărârilor judecătoreşti, Executivul nesocoteşte principiul consacrat de articolul 156 din Codul Muncii, potrivit căruia «salariile se plătesc înaintea oricăror alte obligaţii băneşti ale angajatorilor»", a mai spus Bejinaru.

Avizul CSM şi observaţiile Comisiei Juridice ale Consiliului vor fi transmise Ministerului Finanţelor Publice(MFP), iniţiatorului acestui proiect.

Bejinaru a mai spus că sistemul judiciar înţelege dificultăţile financiare prin care trece ţara, precum şi suportul moral şi financiar pe care trebuie să-l acorde pentru surmontarea acestora.

"De aceea, CSM lucrează în prezent la realizarea unor măsuri concrete şi ferme de raţionalizare a cheltuielilor şi eficientizare a activităţii, care vor fi făcute publice de îndată ce documentul va fi aprobat de Plen", a mai spus preşedintele CSM.

De asemenea, Bejinaru a susţinut că, cu toate acestea, statul trebuie să-şi achite datoriile pe care le are faţă de cetăţeni, arâtând că plata acestor sume a fost aprobată prin Legea bugetului de stat pentru anul în curs, astfel încât justificarea "imposibilităţii menţinerii echilibrelor bugetare" şi "a nerespectării angajamentelor interne şi internaţionale asumate de guvernul României" şi a lipsei fondurilor reprezintă argumente lipsite de sustenabilitate, invocate şi în precedentele acte normative prin care s-au eşalonat aceste plăţi şi care tind a deveni laitmotiv pentru executiv.

Totodată, amânarea achitării drepturilor salariale restante determină creşterea în mod exponenţial a sumelor ce trebuie reactualizate şi achitate integral, efortul bugetar fiind mult mai mare decât în situaţia onorării la termen a acestor datorii, potrivit Floricăi Bejinaru.

Ea a mai spus că drepturile personalului din Justiţie trebuie tratate similar cu alte categorii sociale, care au încasat aceste sume de la stat.

"Există riscul ca astfel de iniţiative legislative să determine creşterea numărului proceselor pe rolul instanţelor româneşti, subdimensionate în raport cu numărul mare de pensionări cu care se confruntă sistemul judiciar în ultimii ani", a declarat Florica Bejinaru.

Preşedintele CSM a mai spus că există posibilitatea autofinanţării justiţiei prin trecerea în bugetul instanţelor a taxelor judiciare de timbru, a timbrului judiciar, a cheltuielilor judiciare în procesele penale, a amenzilor penale şi a amenzilor judiciare, a sumelor rezultate din valorificarea bunurilor confiscate în procesele penale, precum şi a celor obţinute din închirierea spaţiilor în sediile instanţelor şi parchetelor.

Bejinaru a arătat că bugetul de stat a încasat, în 2008, suma de 91,30 milioane de lei reprezentând taxe judiciare de timbru şi alte taxe de timbru, bugetele locale aveau în octombrie 2009 restanţe necolectate de 69,40 de milioane de lei.

"Consiliul Superior al Magistraturii consideră că sumele provenite din colectarea taxelor judiciare de timbru trebuie să fie transferate de la bugetele locale la instanţele de judecată, fapt care se poate realiza doar prin modificări legislative" a mai spus Florica Bejinaru.

Preşedintele CSM a mai susţinut necesitatea trecerii sumelor provenite din taxele de timbru la justiţiei, apreciind că Guvernul nu a oferit explicaţii de ordin raţional pentru preluarea acestor bani de către consiliile locale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CSM a avizat negative ordonanţa privind amânarea plăţii drepturilor salariale.
 Vizualizări articol: 655 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
CSM a avizat negative ordonanţa privind amânarea plăţii drepturilor salariale5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei