Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 7 mai 2010 - Anul XV, nr. 105 (4396)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

FNSA: Preşedintele României "divulgă aversiunea, neîncrederea şi desconsiderarea" faţă de bugetari

Vineri, 7 Mai 2010 (14:00:42)

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) i-a adresat preşedintelui Traian Băsescu o scrisoare în care arată că acesta "divulgă aversiunea, neîncrederea şi desconsiderarea" faţă de sectorul bugetar, precum şi "vădita discriminare" a acestuia în favoarea sectorului privat.

Într-un protest adresat, vineri, şefului statului, conducerea FNSA a arătat că s-a luat act de recentele declaraţii ale preşedintelui României, "care pot arunca ţara în vecinătatea Greciei de azi".

"Încă o dată preşedintele divulgă aversiunea, neîncrederea şi desconsiderarea faţă de sectorul bugetar, precum şi vădita discriminare a acestuia în favoarea sectorului privat, trimiţând întregul corp public, cu o violenţă imposibil de identificat în doctrina populară şi democrată a vreunui partid din lume, pe centura socială a unei ţări care pare a nu mai putea fi guvernată", se arată în scrisoarea transmisă preşedintelui Băsescu.

Potrivit FNSA, salariaţi a căror pregătire de elită a avut drept criterii de accesare performanţa intelectuală şi nu criterii privind greutatea corporală, înălţimea candidatului, culoarea ochilor şi apartenenţa politică "sunt expulzaţi la muncă în IMM-urile desfiinţate de clasa politică al cărei produs este şi preşedintele".

"Această ameninţare pare a avea drept scop dizolvarea sectorului public şi instaurarea unui totalitarism de factură democrat-populară. Sărăcirea cu intenţie a poporului, ducerea lui în disperare, anihilându-i personalitatea socială, creează cadrul favorabil unei guvernări oligarhice. Pe aceeaşi logică se înscrie şi atacul la adresa liderilor de sindicat din sectorul public, asociindu-i cu fenomenul corupţiei, transferând responsabilitatea licitaţiilor publice, de la reprezentanţii clasei politice, la cei ai sindicatelor, anihilând, astfel, încă o componentă de bază a democraţiei", se precizează în protestul FNSA.

Sindicaliştii din administraţie au susţinut că, prin măsurile anunţate de către preşedintele Băsescu, "sunt afectate categoriile sociale cu veniturile cele mai mici - salariaţii din administraţia publică locală, marea majoritate a pensionarilor şi şomerii, care oricum se află la limita subzistenţei".

"De asemenea, măsurile propuse de preşedinte nu au cum să aibă rezultatele economice scontate, ele ducând la reducerea bazei de impozitare, dar şi la scăderea drastică a puterii de cumpărare. Dacă intenţia reală a preşedintelui ar fi fost realizarea unor economii reale la bugetul de stat, atunci ne-am fi aşteptat la măsuri de reducere a cheltuielilor cu achiziţii de bunuri şi servicii, precum şi la eliminarea cheltuielilor publice generate, îndeosebi, de organizarea unor serbări şi sărbători de împrumut sau inventate, toate în scop electoral", se arată în protest.

Sindicaliştii din FNSA au mai susţinut că "acalmia provocată de rezultatele unor negocieri fragile", care au determinat suspendarea grevei generale, "a fost detonată de declaraţiile de joi ale preşedintelui României".

"Salariaţii din administraţia publică locală păreau a-şi reveni după loviturile administrate timp de patru luni de către guvernanţi, prin măsurile năucitoare, iresponsabile şi ilogice la adăpostul unor acte normative derizorii, care încălcau flagrant Constituţia României, Legea administraţiei publice locale, chiar şi Legea salarizării unitare, în numele căreia porniseră flagelul în administraţie. Părelnica acalmie provocată de rezultatele unor negocieri fragile, care au determinat suspendarea grevei generale - a fost detonată de declaraţiile preşedintelui", se subliniază în protestul FNSA.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că, după negocierile cu FMI, pensiile şi ajutoarele de şomaj vor scădea cu 15%, fondul de salarii pentru tot aparatul bugetar cu 25% şi vor fi reduse "masiv" subvenţiile, banii urmând să fie alocaţi ţintit "către cei care au nevoie de sprijin financiar".

Şeful statului a adăugat că această măsură trebuie luată de la 1 iunie. Ulterior, răspunzând unei întrebări la finalul declaraţiilor, şeful statului a mai declarat că rezultatul evaluărilor asupra eficienţei funcţionarilor va trebui să fie gata până la sfârşitul lunii decembrie.

Surse participante la negocierile cu FMI au declarat pentru MEDIAFAX că peste 140.000 de angajaţi din sectorul public vor fi disponibilizaţi până la începutul anului viitor, pentru a menţine cheltuielile de personal în 2011 în limitele convenite cu FMI.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului FNSA: Preşedintele României "divulgă aversiunea, neîncrederea şi desconsiderarea" faţă de bugetari.
 Vizualizări articol: 709 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
FNSA: Preşedintele României "divulgă aversiunea, neîncrederea şi desconsiderarea" faţă de bugetari0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei