Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 26 mar 2010 - Anul XV, nr. 71 (4362)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Şeitan: Gradul de ocupare în România este de 50 %, faţă de 75% cât prevede Strategia UE 2020

Vineri, 26 Martie 2010 (12:58:22)

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat, vineri, la lansarea unui proiect european de către BNS, că gradul de ocupare în România este de doar 50 %, faţă de 75% cât prevede Strategia UE 2020, femeile, persoanele de peste 45 de ani şi tinerii având cele mai mari dificultăţi la angajare.

Ministrul Mihai Şeitan a spus că Strategia UE 2020 prevede că toate statele membre trebuie să crească gradul de ocupare la 75% până în 2020, obiectiv greu de atins de către România, având în vedere că în prezent gradul ocupare este de doar 50%.

"Avem o ţintă ambiţioasă de atins în următorii zece ani", a afirmat ministrul Muncii, precizând că vor trebui identificate soluţii în special pentru femei, persoanele de peste 45 de ani şi tineri, categoriile cele mai afectate în privinţa posibilităţilor de angajare.

Şeitan a mai spus că ocuparea trebuie să ţină cont şi de calificarea oamenilor, precizând că altfel îmbunătăţirea potenţialului uman se va face foarte greu.

În acest sens, ministrul Muncii a atras atenţia că există o problemă majoră cu încadrarea tinerilor, deoarece şcoala nu mai oferă pregătirea necesară pieţei muncii.

"Multe firme nu-şi permit să angajeze tineri, pentru că ar trebui să-i mai şcolească o vreme şi nu-şi permit acest lucru", a precizat Mihai Şeitan.

Ministrul a arătat că pentru creşterea gradului de ocupare, atâta angajaţii, cât şi angajatorii români ar trebui să iasă din "tiparele contractelor de muncă pe perioadă determinată" şi să pună accent pe contractele pe perioadă determinată, frecvent utilizate în alte ţări, deoarece asigură o anumită flexibilitate.

Blocul Naţional Sindical (BNS) a lansat, vineri, un proiect european de peste 18 milioane de lei care urmăreşte instruirea, la nivel naţional, a sindicatelor şi patronatelor pentru accesarea de fonduri europene, în special din Fondul Social European, în vederea creşterii calităţii resurselor umane.

Proiectul "Acces la fonduri structurale pentru partenerii sociali" are o valoare totală de 18.437.324 de lei şi îşi propune să faciliteze partenerilor sociali accesul la fondurile europene.

Directorul general de la Autoritatea de Management a Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, Cristina Zevedei, prezentă la eveniment, a apreciat că proiectul în care s-a angajat Blocului Naţional Sindical va fi util şi pentru instituţia pe care ea o coordonează.

Preşedintele BNS, Dumitru Costin, a declarat că în cadrul proiectului se va face o intruire la nivel naţional a reprezentanţilor sindicatelor şi patronatelor privind accesarea fondurilor europene şi în acelaşui timp vor fi identificate nevoile de adaptare şi de formare profesională a companiilor româneşti.

"Vorbim de tehnici de ultimă generaţie, dar acestea nu sunt suficiente, pentru că degeaba aduci tehnici înalte dacă nu ai oameni de calitate care să ştie să le folosească", a spus Costin.

În cadrul proiectului, care se va desfăşura până în septembrie 2012, vor fi identificate nevoile de formare pentru accesarea şi implementarea de fonduri structurale, vor fi organizate seminarii informative cu privire la fondurile structurale, dar şi cursuri de formare profesională pentru scrierea şi implementarea de proiecte finanţate prin FSE sau cursuri de specializare privind managementul financiar sau procedurile contabile de monitorizare şi de raportare.

De asemenea, vor fi deschise opt birouri regionale de consultare, la Cluj, Reşiţa, Craiova, Bucureşti, Alexandria, Constanţa, Braşov şi Bacău, pentru supervizarea modului de gestionare şi implementare a proiectelor finanţate prin Fondul Social European, în care partenerii sociali vor acţiona în calitate de promotor sau partener.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şeitan: Gradul de ocupare în România este de 50 %, faţă de 75% cât prevede Strategia UE 2020.
 Vizualizări articol: 534 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Şeitan: Gradul de ocupare în România este de 50 %, faţă de 75% cât prevede Strategia UE 20205.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei