Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 26 mar 2010 - Anul XV, nr. 71 (4362)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Pensionarii au încheiat pichetul de la Guvern, obţinând doar o posibilă întâlnire cu Boc

Vineri, 26 Martie 2010 (13:00:15)

Protestul pensionarilor din faţa sediului Guvernului s-a încheiat, vineri, fără ca aceştia să obţină ceva concret din partea Guvernului, ci doar o posibilă întâlnire, săptămânile următoare, cu premierul Emil Boc.

Peste 200 de pensionari au participat la pichetul de la sediul Guvernului. În timpul protestului, o delegaţie a protestatarilor a discutat, în Palatul Victoria, cu ministrul Muncii, Mihai Şeitan.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Pensionarilor din România (FNSPR), Viorel Copil, a declarat, la finalul întâlnirii, că ministrul Muncii le-a ascultat revendicările încă o dată, având mandat de la premier să negocieze cu ei, dar nu le-a rezolvat nicio problemă.

Viorel Copil a precizat că ministrul Mihai Şeitan le-a promis că săptămânile viitoare, în funcţie de programul premierului Emil Boc, va avea loc o întâlnire a acestuia cu reprezentanţii pensionarilor.

"Am văzut un interes din partea Guvernului, dar nu putem accepta ca punctul de pensie să rămână 39% din salariul mediu brut", a mai spus Viorel Copil.

În afara de majorarea punctului de pensie, pensionarii solicită ca pensiile mai mici decât salariul mediu brut pe economie să nu fie impozitate. Ministrul Muncii le-ar fi spus însă că acest lucru nu se va întâmpla prea curând, Guvernul impozitând pensiile mai mari de 1.000 de lei.

Pensionarii solicită majorarea punctului de pensie, renunţarea la coplata în sănătate şi creşterea numărului tichetelor de tratament, fiind nemulţumiţi de proiectul Legii pensiilor promovat de Guvern.

Federaţiile naţionale de pensionari au depus, în 10 martie, un amendament la proiectul Legii pensiilor, cerând ca punctul de pensie să reprezintă 45% din salariul mediu brut pe economie şi au ameninţat că dacă actul normativ va fi adoptat în forma promovată de Guverm, vor ieşi în stradă până la 500.000 de pensionari.

Pensionarii consideră că efectele crizei sunt suportate efectiv de ei şi susţin că modul de calcul al punctului de pensie aşa cum a fost stabilit în proiectul de act normativ ar duce la sărăcirea galopantă a pensionarilor.

Potrivit preşedintelui Federaţiei Naţionale a Pensionarilor din România, Preda Nedelcu, pensionarii vor continua acţiunile în instanţă, pentru că federaţia a dat în judecată Guvernul, termenul de judecată fiind stabilit la sfârşitul lunii septembrie. În opinia pensionarilor, instanţa a stabilit un termen foarte lung, până la acea dată fiind posibil ca Legea pensiilor să fie deja aprobată.

Liderul Federaţiei Naţionale a Pensionarilor din România a mai spus că Avocatul Poporului i-a anunţat că instanţa Curţii Constituţionale s-a mai pronunţat în speţe asemănătoare şi nu a dat câştig de cauză pensionarilor.

Nedelcu a mai spus că în aprilie încep procesele cu Casele de pensii. Pensionarii nu sunt de acord ca în viitoarea lege a pensiilor să se decupleze punctul de pensie de salariul mediu brut, deoarece acest lucru înseamnă o majorare foarte mică a pensiilor.

Totodată, Preda Nedelcu a adăugat că membrii pe care îi reprezintă nu sunt de acord cu obligaţia de a plăti serviciile medicale. Aceştia au solicitat o întâlnire cu ministrul Sănătăţii, dar deocamdată nu au primit niciun răspuns.

"Peste 3 milioane de pensionari au pensii sub 1.000 de lei. Atât timp cât coşul minim este de 1.300 de lei, nu ne ajung banii pentru medicamente, întreţinere, cei mai mulţi dintre noi purtăm haine de acum 30 de ani", a spus Nedelcu.

Premierul Emil Boc declara, în urmă cu o săptămână, după discuţiile cu sindicaliştii, că pensiile nu vor scădea, iar valoarea punctului de pensie va fi calculată astfel încât să fie menţinută la cel puţin 40% din salariul mediu brut pe economie şi poate creşte până la 45%, în funcţie de resurse.

"Eu cred că şi aici am făcut un progres important în privinţa valorii punctului de pensie. Valoarea punctului de pensie va fi calculată astfel încât să asigure menţinerea valorii punctului de pensie la cel puţin la 40% din salariul mediu brut pe economie. Asta înseamnă că acest minim este asigurat, iar în funcţie de mersul economiei, de resursele pe care le avem, această valoare poate creşte peste 40%. Spun asta pentru că vrem să facem un sistem al pensiilor sustenabil. Astăzi, în 2010, dacă am aplica 45% în condiţiile resurselor economice pe care le are ţara, ar trebui să luăm 3 miliarde de euro de la sănătate, educaţie, infrastructură, pentru a duce la bugetul de pensii. Ca să aplicăm ce avem, oricum luăm 1,7 miliarde de euro de la bugetul de stat în momentul de faţă. Noi am spus acum că menţinem cel puţin 40% şi, în funcţie de evoluţia economică, acest procent să poată creşte. Şi eu cred că este un lucru important pe care l-am convenit", a spus atunci Boc.

El a precizat că nicio pensie "obişnuită" nu scade, iar pensiile speciale se recalculează, pentru a se aplica principiul contributivităţii, urmând ca "pensiile de lux" care nu au la bază principiul contributivităţii, vor scădea.

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, declara, în 18 martie, la Vaslui că acţiunile în instanţă ale pensionarilor îndreptate împotriva caselor judeţene de pensii din cauza reducerii procentuale a valorii punctului de pensie în raport cu salariul mediu brut pe economie sunt nejustificate şi fără o bază legală.

"Creşterea valorii punctului de pensie în concordanţă cu salariul mediu brut pe economie nu are justificare, indexarea putându-se face doar în raport cu inflaţia pentru a putea fi susţinută financiar. Dacă ar fi să dăm pensiile la valoarea punctului de 45% din salariul mediu, atunci am fi avut un deficit numai în acest an de 1,7 miliarde de euro, iar în 2025 am fi ajuns la 6% din PIB. Noi considerăm că nu au o bază legală acţiunile în instanţă îndreptate împotriva noastră de sindicatele pensionarilor", spunea atunci Mihai Şeitan.

Sindicatele anunţau, în 15 martie, că ar putea accepta prevederea din proiectul de Lege a pensiilor privind indexarea punctului de pensie cu inflaţia, dar cer ca legea să prevadă un nivel minim de 42 - 43 la sută din salariul mediu brut, sub care acesta să nu scadă.

Sindicaliştii au cerut atunci ministrului Muncii, Mihai Şeitan, stabilirea unui prag sub care nu poate să scadă valoarea punctului de pensie în cazul în care calcularea acestuia va depinde de inflaţie, aşa cum prevede proiectul de Lege a pensiilor.

Prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2010 s-a stabilit îngheţarea valorii punctului de pensie la nivelul anului 2009, respectiv la 732,8 lei. Salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2010 este de 1.836 lei, ceea ce înseamnă o valoare a punctului de pensie de 39,9 la sută.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pensionarii au încheiat pichetul de la Guvern, obţinând doar o posibilă întâlnire cu Boc.
 Vizualizări articol: 426 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pensionarii au încheiat pichetul de la Guvern, obţinând doar o posibilă întâlnire cu Boc0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei