Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 19 feb 2010 - Anul XV, nr. 41 (4332)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Casa Regală şi MCPN au convenit prelungirea contractului de închiriere pentru Muzeul Peleş

Vineri, 19 Februarie 2010 (15:01:30)

Reprezentanţii Casei Regale şi comisia de la Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN) au convenit de principiu prelungirea contractului de închiriere a Castelului Peleş de către statul român, care expiră în martie 2010, contra aceleiaşi chirii de 52.000 de lei pe lună.

Reprezentanţii Casei Regale şi comisia formată la MCPN, care reprezintă statul român în negocierea pentru menţinerea Muzeului Naţional Peleş pe domeniul retrocedat regelui Mihai în 2007, s-au întâlnit joi la sediul ministerului.

Timiş a mai spus că va avea loc o întâlnire săptămâna viitoare, urmând să fie semnat contractul.

Vasile Timiş, secretarul de stat pentru Patrimoniu din Ministerul Culturii şi şeful comisiei de negociere, a declarat pentru MEDIAFAX că întâlnirea a fost una "de bun augur", părţile convenind să fie păstrate colecţiile statului român la Peleş şi Pelişor până la sfârşitul acestui an, cu posibilitatea de prelungire a contractului de închiriere, contra unei chirii de 52.000 de lei pe lună, aşa cum a fost stabilită în urmă cu trei ani, când domeniul i-a fost restituit regelui.

"Regele înţelege să acorde aceste facilităţi statului român, pentru că se invocă criza economică, dar şi ca (statul român n.r.) să ia nişte măsuri pentru a stopa degradarea la Peleş şi Pelişor. Nu mai impunem şi noi obligaţii în plus vizavi de chirie", a declarat pentru MEDIAFAX avocatul Casei Regale, Adrian Vasiliu.

De asemenea, Vasile Timiş a spus că se va încerca găsirea unei formule pentru ca statul român să poată investi în reparaţii capitale la Peleş. "Reparaţii curente s-au făcut şi se fac. Avem nevoie de un cadru juridic ca să putem face investiţii mai mari", a precizat Timiş.

Cheltuielile pentru întreţinerea Muzeului Naţional Peleş, ce cuprinde colecţiile de artă ale statului român de la castelele Peleş şi Pelişor şi este în subordinea Ministerului Culturii, au fost de 6.386.000 de lei anul trecut, când totalul încasărilor s-a ridicat la 5.656.000 de lei. În 2009, cele două castele au fost vizitate de 283.300 de persoane, în scădere faţă de 2008 şi 2007, când au fost înregistraţi 342.026 şi, respectiv, 362.407 de vizitatori, potrivit datelor furnizate de reprezentanţii Muzeului Peleş.

Potrivit lui Adrian Vasiliu, Casa Regală îşi manifestă disponibilitatea de a vinde Castelul Peleş, acţiune care va depinde de resursele pe care le-ar putea aloca statul român în acest scop. "O să discutăm şi despre vânzarea către statul român spre sfârşitul lui 2010 sau după 2010. Până acum nu s-a avansat nicio sumă", a spus avocatul Casei Regale, la începutul acestei săptămâni.

Declaraţiile lui Adrian Vasiliu vin după ce, în ianuarie 2010, într-un interviu acordat MEDIAFAX, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat că statul român ar trebui să îşi exercite dreptul de preemţiune şi să facă disponibile fondurile necesare pentru răscumpărarea Castelului Peleş de la Familia Regală, în cazul în care aceasta va fi dispusă să vândă.

Pe de altă parte, încă de la audierea sa la Comisiile de Cultură din Parlament, pentru a fi numit în funcţia de ministru al Culturii, în data de 22 decembrie 2009, Kelemen Hunor s-a pronunţat pentru renegocierea cât mai urgentă a contractului cu Casa Regală privind Castelul Peleş, astfel încât ministerul să nu fie nevoit să retragă colecţia de artă din acest spaţiu. "Cea mai bună soluţie ar fi renegocierea contractului. Pentru acest lucru avem nevoie de un mandat din partea primului-ministru şi trebuie să începem renegocierea contractului cât de repede se poate, pentru că, în primăvara anului viitor, pe 30 martie, dacă nu reuşim să prelungim contractul, trebuie să retragem colecţia", a arătat Kelemen Hunor.

Castelele Peleş şi Pelişor, împreună cu terenurile aferente, au fost restituite, pe 1 martie 2007, Regelui Mihai I, în urma unei decizii de retrocedare. Potrivit Memorandumului încheiat atunci între Guvernul României şi Casa Regală, proprietarul se angajează să transforme muzeul Peleş într-un muzeu al statului român, contra unei sume de bani, şi îşi asumă obligaţia de a nu mai revendica bunurile mobile din Castelul Peleş. Astfel colecţiile de la Peleş au fost păstrate în interiorul castelului, contra unei chirii, şi au putut fi vizitate în continuare, însă contractul iniţial încheiat între Guvern şi Casa Regală expiră în luna martie a anului 2010.

Castelele Peleş şi Pelişor, împreună cu terenurile aferente, au fost restituite regelui Mihai I, în urma unei decizii de retrocedare semnate de ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu. Totodată, memorandumul privind retrocedarea Domeniului Peleş către reprezentanţii Casei Regale a fost aprobat pe 20 februarie, de Guvern.

Decizia de retrocedare a soluţionat notificarea făcută de Familia Regală în 8 august 2001. Restituirea celor două castele şi a terenurilor aferente s-a făcut în baza Legii 10 din 2001. Pe baza acestei legi, Regele Mihai, prin Principesa Margareta, a solicitat restituirea în natură a imobilului cunoscut sub denumirea de "Domeniul Peleş" din Sinaia şi anexele situate în aceeaşi localitate.

La momentul restituirii, s-a vehiculat o sumă de 30 de milioane de euro pentru răscumpărarea domeniului Peleş de către statul român.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Casa Regală şi MCPN au convenit prelungirea contractului de închiriere pentru Muzeul Peleş.
 Vizualizări articol: 560 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Casa Regală şi MCPN au convenit prelungirea contractului de închiriere pentru Muzeul Peleş0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei