Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 19 feb 2010 - Anul XV, nr. 41 (4332)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Tiberiu AVRAM

Tiberiu AVRAM


N-aveţi datorii, dar v-am tăiat apa caldă!

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Vii într-o zi acasă pe la amiază şi constaţi că nu ai apă caldă. Pui mâna pe telefon să vezi care e treaba (o avarie probabil) şi cât durează până reintri în rândurile oamenilor civilizaţi. Afli, însă, cu stupoare, că a fost sistată alimentarea cu apă caldă a blocului în care locuieşti, deoarece „aveţi datorii foarte mari”. Deşi ştii că lucrurile nu stau chiar aşa, cobori totuşi până la parter, pentru a verifica tabelul de la asociaţie (care e „proaspăt”, de abia a fost afişat). Nu sunt datorii. Revii în casă, pui mâna din nou pe telefon, suni şi explici că blocul tău nu are datorii. Afli că nu are nici o importanţă că blocul nu are datorii. Dar mai afli că ai şi un noroc chior, pentru că tocmai a venit cineva de la asociaţia ta şi a lăsat un cec la Termica, un cec care face datoriile mai acceptabile. Aşa că, norocos din cale afară, eşti informat că vei avea din nou apă caldă peste două ore. Nu au fost două ore, au fost cinci, dar ce mai contează? Eşti, din nou, pe culmile civilizaţiei.

Din povestea anterioară nu ştiu dacă aţi reţinut că „nu are nici o importanţă că blocul nu are datorii”. Ce contează e asociaţia. Dacă într-o asociaţie sunt 20 de blocuri, dintre care opt au datorii şi 12 nu au, domnii de la Termica au stabilit ca, de acum înainte, să sisteze apa caldă la toţi. Ai datorii, nu ai, nu contează.

Până acum câţiva ani se dezbătea intens faptul că este total inechitabil să debranşezi un bloc cu datorii mari la întreţinere de la alimentarea cu apă caldă, atâta timp cât o sigură persoană din acel imobil este cu plata tuturor utilităţilor la zi. Domnii de la Termica explicau, la acea vreme, că nu se poate, din cauze tehnice, să se realizeze debranşarea individuală, ci doar debranşarea unui întreg bloc sau a unei scări de bloc. Erau de acord şi ei că nu este corect ca aceia care sunt bun-platnici să sufere, dar debranşarea scării de bloc era singura soluţie tehnică posibilă. Bun-platnicii dintr-un bloc cu rău-platnici au strâns din dinţi, invidiindu-i pe cei cu vecini responsabili. Asta-i viaţa, şi-au zis. Crudă câteodată. Ca o paranteză, îmi aduc aminte că, acum câţiva ani, dacă vroiai să cumperi un apartament, sfatul specialiştilor în domeniu era ca, la alegerea locuinţei, să te uiţi şi la situaţia plăţilor la asociaţie din blocul respectiv. Acum, ar trebui să iei la rând toate blocurile din asociaţie…

Anii au trecut şi domnii de la Termica au ajuns la concluzia că nu mai este rentabilă deconectarea pe bloc sau pe scară de bloc. Ci direct pe asociaţie. Ce dacă ai cinci sau şase ori chiar zece blocuri ai căror locatari nu au nici o datorie? Raşi toţi. Astea sunt directivele mai marilor de la Termica. Iar justificările sunt de tot râsul.

Directorul Termica, Constantin Plăcintă, a declarat că: “Eforturile noastre de a opri furnizarea agentului termic doar la blocurile de rău-platnici s-au dovedit a fi de cele mai multe ori inutile. Cei de acolo tot nu au plătit, datoriile lor nu au scăzut, ba mai mult, în multe cazuri, s-au rebranşat ilegal, consumând fără a mai plăti”. Dacă domnul Plăcintă se oprea aici nu era nici o problemă. Dar domnul Plăcintă continuă: „Să opreşti doar un bloc sau o scară de bloc implică nişte costuri foarte mari, multă muncă, o mulţime de probleme de ordin tehnic, pentru ca în cele din urmă să vezi că nu s-a rezolvat nimic şi cei de acolo tot nu plătesc”. Concluzii: să opreşti o scară de bloc înseamnă costuri foarte mari, multă muncă pentru cei de la Termica şi o mulţime de probleme de ordin tehnic. Îmi închipui o armată de angajaţi de la Termica lucrând la o astfel de treabă. Ceva nu înţeleg: cum au reuşit unii să se rebranşeze ilegal, de capul lor, atâta timp cât debranşarea implică, repet, „nişte costuri foarte mari, multă muncă, o mulţime de probleme de ordin tehnic”?

Mi se pare o nesimţire crasă, o bătaie de joc de cea mai ordinară speţă ceea ce face Termica în aceste zile. Iar pe lângă atitudinea dispreţuitoare, îi mai iau şi la mişto pe locatarii bun-platnici, sfătuindu-i să-şi facă asociaţii pe bloc. I-a lăsat fără apă caldă şi acum le dă soluţia: faceţi asociaţie de locatari doar cu cei din bloc şi, într-o lună, două, după ce rezolvaţi toate chiţibuşurile birocratice, o să aveţi şi apă caldă.

Uitasem, însă, că şefilor de la Termica le dă mâna să închidă robinetele cu apă caldă fără nici un pic de discernământ. Uitasem că cei mai mulţi dintre ei şi-au montat centrale de apartament. Probabil că ştiu bine cum stau lucrurile pe acolo, pe la ei pe la serviciu…

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului N-aveţi datorii, dar v-am tăiat apa caldă! .
 Vizualizări articol: 2102 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.56/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 9 voturi
N-aveţi datorii, dar v-am tăiat apa caldă!4.659

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei